torsdag 14 maj 2009

E-böcker vad är det? Kan någon förklara?


Eftersom jag är medlem i Författarförbundet fick jag idag meddelande om att det pågår förhandlingar mellan förlag och författare om E-boksutgivning.

Jaha, ja och vad i helvete är det för något? Google är tydligen ute och lurar i vassen, men inte som gammelgädda utan mer med ett helt nät att kasta över den enda fisken i sjön. Finns det någon vänlig själ ute i cyberspace som vill ta sig tiden och förklara för mig vad det bra:a är med en E-bok. Vad gör man med den? Hur läser man den? Hur får man glädje av den?

Jag tackar på förhand!

Nedan uttalandet av Författarförbundet från Svensk Bokhandel.

Författarförbundet rasar mot nya e-boksavtal
14.05.2009 18:27 Sara Djurberg Kommentera (0) Utskriftsversion Textstorlek
Flera förlag försöker få igenom nya författaravtal för den digitala utgivningen. Men Författarförbundet sågar avtalen och är framför allt kritiskt mot Bonnierförlagens avtal, som man anser ger ”skandalöst” låg ersättning till författarna.

E-boksutgivning i stor skala är på gång hos flera förlag, däribland Bonnierförlagen. Men villkoren på den spirande e-boksmarknaden har inte tagit form än och i författaravtalen saknas tydliga formuleringar om vad som gäller för försäljning av digitala böcker.

Googles digitala bibliotek gör frågan än mer aktuell för förlagen, som uttryckt farhågor om att sökjätten kommer att kapa åt sig e-boksmarknaden.

Bonnierförlagen är ett av de förlag som de senaste veckorna skickat ut nya avtal om digitala rättigheter till sina författare. Författarförbundet anser att avtalen på flera punkter strider mot avtalspraxis och uppmanar sina medlemmar att inte skriva på förrän de pratat med förbundet.

– Det är ensidigt upprättade avtal som ger förlagen långtgående rättigheter och skandalöst låga ersättningar till författarna. Förlagen beter sig värre än Google, säger Författarförbundets ordförande Mats Söderlund, och fortsätter:

– Förlagen har upptäckt att de inte äger rättigheterna till backlisten. Nu låser de in rättigheterna för att vinna tid.

I Bonnierförlagens avtal har författaren ingen möjlighet att återkalla rättigheterna om förlaget väl gett ut en e-bok.

– Rättigheterna gäller för evigt och det strider mot all avtalspraxis och förnuft, säger Mats Söderlund.

Författarförbundet slår även ner på dessa punkter i Bonnierförlagens avtal:

Författaren får inget garantihonorar för en e-bok. Förlaget kan behålla rättigheterna i tre år utan att ge ut en e-bok och utan att behöva ersätta författaren.
När förlaget väl gett ut en e-bok äger det rättigheterna för all framtid.
Författaren får 24 procent av förlagets nettointäkt på e-boken, men nettointäkten preciseras inte och ersättningen kan därmed bli godtycklig, enligt Författarförbundet.
Bonnierförlagen behöver inte namnge författaren i e-boken. Enligt avtalet räcker det med att namnet anges på sajten som tillhandahåller e-boken.
Magnus Nytell, vd för Bonnier Audio och strategiansvarig för Bonnierförlagens sekundärutgivning, säger att han tycker att det är naturligt att Författarförbundet talar i egen sak.

– Men vi har samma intresse som författarna: att få bra betalt för e-böcker. Det vi gör nu är att lägga de första byggstenarna till en väl fungerande e-boksmarknad. Vi försöker skapa affärsmodeller som både förlag och författare kan leva på under lång tid framöver. En ersättning som utgår från nettointäkten ger större flexibilitet, vilket behövs eftersom vi inte vet hur marknaden för e-böcker kommer att se ut, säger Magnus Nytell.

Han hänvisar till att utländska förlagsgrupper, till exempel Random House, gått över till att ersättning baserade på nettointäkter.

Att Bonnierförlagen kan hålla på rättigheterna till en e-bok i tre år utan att ge ut boken motiverar han också med att behovet av flexibilitet.

– Vi vill sälja e-böcker så fort det bara går, men vi också ha flexibilitet vad gäller hur snabbt. För att e-boksmarknaden ska få fart tror vi att vi måste erbjuda ett stort utbud vid starten, säger Magnus Nytell, som bekräftar att Google-avtalet skyndat på processen.

Enligt Magnus Nytell har de flesta av Bonniers författare skrivit på och är nöjda med avtalet.

Men enligt Mats Söderlund går telefonerna varma på förbundet av samtal från författare som undrar över avtalet.

– Men många vågar inte kritisera sitt förlag av rädsla för att göra sig omöjliga i branschen.

Han uppmanar i stället förlagen till att förhandla om ett gemensamt branschavtal.

– Vi måste få till en bred branschöverenskommelse, en modell för hur förlag, författare och bokhandlar kan ta hand om ”the long tail”, säger Mats Söderlund.



Under tiden som alla undrar över hur det ska bli kan du som gillar pocket och deckare, eller självbiografi läsa mer om mina böcker hos din bokhandlare eller näthandlare. Pocket från 39:-










P.s Jag gillade Albaniens låt, och även Moldaviens. D.s


Ha de gott!

Ramona


Årets bästa grilltips? Ja, läs själva!

Efter fyra långa månader av kyla och vinter så är det äntligen vår och grillsäsongen är här.
Därför är det viktigt att påminna er alla om hur det går till.

Eftersom det är den enda matlagningen som en riktig man gör.
Förmodligen eftersom det medför vissa risker (tändvätska, eld osv.).

När en man erbjuder sig att grilla händer följande:

Rutin:
1. Kvinnan handlar all mat
2. Kvinnan gör en potatisrätt, sallad, vitlöksbröd, en eller ett par såser och förbereder efterrätten.
3. Kvinnan marinerar köttet lägger det på ett fat tillsammans med de nödvändiga grillverktygen och eventuella kryddor. Sedan bär hon ut det till mannen som sitter bredvid grillen - med en öl i handen.







Här kommer det viktiga:
4. MANNEN PLACERAR KÖTTET PÅ GRILLEN.

Mera rutiner:
5. Kvinnan tar fram tallrikar, glas, bestick, servetter, underlägg och så vidare.
6. Kvinnan går ut till mannen och säger till honom att köttet bränns vid. Han tackar henne och frågar om hon kan gå in och hämta en öl till medan han försöker att rädda köttet!

Viktigt igen:
7. MANNEN TAR BORT KÖTTET FRÅN GRILLEN OCH LÄMNAR ÖVER DET TILL KVINNAN.

Ännu mera rutiner:
8. Kvinnan dukar fram tallrikar, glas, bestick, servetter, sallad, bröd, potatisen, såserna och bär ut dem till bordet där hon har lagt på en ren duk.
9. Efter maten så dukar kvinnan av och diskar.

Och viktigast av allt:
10. Alla tackar mannen så mycket för den utsökta maten och berömmer honom för hans färdigheter.
11. Mannen frågar därpå kvinnan om hon har njutit av sin matlediga dag? När han ser hennes reaktion kommer han fram till (det han har misstänkt länge) att det aldrig går att göra en kvinna nöjd!





Och visst är det gott med grillat. Här hemma är det 100 procent jämställt vad det gäller grillning. Gött!


P.s Inlägget fick jag idag via mail från min väninna Betty. Tack!D.s



Sugen på en deckare? Mina samtliga deckare Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn och självbiografin Älskling, vi blir... finns ute nu från 39:- Min senaste deckare Lyckohjulet är inbunden, besök din bokhandlare eller näthandlare om du vill veta mer.


Adlibris

Bokus

Bokia.se

CDON

Ha de gott, gotti gott gott!

Ramona

Skär ner 174 riksdagspolitiker nu!

Nu är ordet nedskärningar på tapeten igen, senast det begav sig var på 90-talet och jag var bland dem som blev arbetslösa den gången.



Nu talas det om skattehöjningar och nedskärningar inom kommunernas vård omsorg och skolor.



Nu undrar jag varför i helvete inte politikerna sparar på sina höga arvoden. De flesta kommunalråd har mellan 35 000 -70 000 i månaden. Där ska det genast dras ner mellan 10-20 procent på lönerna.



Det ska också omedelbart tas bort de fullkomligt onödiga 174 riksdagsledamöterna som kostar över 200 miljoner kronor per år. För dessa pengar kan det göras mycken nytta inom offentliga sektorn.



Vår demokrati, som vi nu valt att kalla Sverige, är INTE beroende av 349 riksdagsledamöter. De suger enbart pengar ur en redan tom kassa.

Det är inte första gången jag tar upp detta med överflödet av politiker och jag hade önskat att det någon gång skulle bli den sista men politikerna vill ALDRIG bli bortrationaliserade. Vad konstigt!

Nu är det snart dags för EU parlamenstval och för några veckor sedan trodde jag att Marit Paulsen var min kandidat, nu vet jag bättre... Dessa parlamentariker ska ha 70 000 i månaden, plus en massa skattefria pengar för resor. Dessa skattefria arvoden inkluderat deras månadsarvoden är SKATTEPENGAR från folket.

Jag känner ett förakt för politikerna som inte EN ENDA GÅNG I KRISTIDER rationaliserar sina egna led och sänker sina löjligt höga arvoden. Det tyder på att politikerna tror att deras platser är oersättliga. Bullshit! Doppa ner handen i en hink med vatten och när du dragit upp handen ska du se hur stort hål du lämnade efter dig. Lika stort som hålet lika mycket oersättlig är du!


Nej, som sagt spara inte på det som människor behöver, däremot på det som inte är livsnödvändigt och ingen ska kunna övertyga mig om att det är livsnödvändigt med 349 riksdagspolitiker!






Lässugen? Gillar du pocket? Mina deckare och min självbiografi finns numer i pocket från 39:-

Besök din bokhandlare eller näthandlare om du vill veta mer. Min senaste deckare Lyckohjulet är inbunden.





Adlibris

Bokus

Bokia.se

CDON

Ha de gott!



Ramona