fredag 5 juni 2009

Hypnotisören av pseudonymen Lars Kepler.


"Nu står det klart vilka som gömmer sig bakom deckarpseudonymen Lars Kepler - författarparet Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril. De har skrivit boken Hypnositören." Expressen 2009-08-11

Bra kupp av Bonniers och de flesta inom media gjorde som de brukade, ramlade frivilligt i fällan.
Eller var det Bonniers som höll i rodret?






Förresten om ni ändå är här och läser... säg till era chefer att det är dags att släpa fram Liza Marklund ur grottan!
Dessutom är det jävligt underligt att Liza Marklund har egen domstol. Mannen som hon hänger ut med jämna mellanrum i sin krönika är FAKTISKT FRIAD i hovrätten. I Sverige har vi lagar som ska följas, om inte hovrättsdomen passar Liza Marklund kan hon väl för helvete överklaga som alla andra!
Advokaten i ärendet heter Jan Kyrö.




Media verkar intresserade om jag vet vem som skrivit Hypnotisören men jag kan redan nu säga som Leif GW Persson, inte jag i allafall!


Jag har inte läst den och vet inte om de är bra eller dålig. Bara att mina böcker är populära!



Det är Bonniers som har utgivningsrätten till den förmodade storsäljaren "Hypnotisören" som påstås vara författad av pseudonymen Lars Kepler. Boken som ska slå Stieg Larssons böcker med hästlängder.





Det påstås enligt tidningen Svensk bokhandel att denne Lars Kepler mejlade sitt deckarmanus den 25 mars till Jonas Axelsson litterär chef på Albert Bonniers förlag och Susanne Widén, agent på Bonniers Group Agency. Dagen efter var det i praktiken antaget.





Tre veckor senare, två dagar före Londonmässan fanns 70 sidor översatta och när mässan var över hade fyra auktioner avslutats. Buden började komma in redan innan mässan. Idag har boken sålts till 20 länder och två budgivningar pågår." Allt detta står att läsa i Svensk bokhandel.





Enligt engelska tidningar som hamrat på stort i detta ämne ska det vara Mankell som ligger bakom pseudonymen Lars Kepler.








Personligen har jag svårt att tro att det inte redan är en etablerad författare bakom Hypnotisören, annars är ett pseudonym onödigt. Vilken "debutant" skulle inte vilja stå för ett bra och berömt manus som inte ens hunnit bli en bok?



Om det är Mankell kanske det beror på att han är delägare i Leopard och inte vill medge sin medverkan samtidigt som det kanske är så att Mankell vill skriva en ny thriller men den här gången en med inslag av science fiction, för det tror jag att det är med tanke på det tagna efternamnet. Johannes Kepler var ju lite av en mystiker :


http://sv.wikipedia.org/wiki/Johannes_Kepler Supernova= eploderande stjärna kanske är tanken bakom?





I vilket fall som helst är Bonnier jävligt duktiga på PR, för jag har kolossalt svårt att tro på att detta inte är en redan väl etablerad författare. Har du email adressen till ovanstående personer från Bonniers? Eller de kanske går att få fram genom att slå en signal?





För mig låter hela den här historien som något noga planlagt och välregisserat. Bravo!


Boken ska gå i en serie på tre eller fyra böcker och starta med att en hel familj mördas men att sonen överlever.





Snart kommer det att stå i varenda tidning om det här och talas om i radion och TV, var så säker. Bonniers vet i vilka trådar de ska dra och vem som sitter fast i andra änden av tråden och sprattlar. Framförallt vet Bonniers hur trådarna angörs från första början.





Som sagt det ska bli intressant att följa fortsättningen. Bara det är ju en thriller...








Under tiden som du väntar kan du alltid pröva mina thrillers som nu finns i pocket från 39:-


De finns ute nu! Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och min självbiografi som handlar om kampen att få barn, Älskling, vi blir...





Adlibris





Bokus





Bokia.se





CDON





Ha en skön helg!





Ramona

Sågad vid fotknölarna ena dagen, höjd till skyarna den andra.


Vad är egentligen en recension? Handen på hjärtat hur bedöms en bok och hur kan en och samma boks innehåll vara en katastrof för en recensent, för att för en annan vara helt fantastisk?


Idag är recensenter av olika bakgrund och ålder, och inte minst har det samlats en mängd av dem på nätet och inte som förr enbart i papperstidningarna. En del boksajter är helt privata medan andra vet man inte riktigt vem eller vad som ligger bakom. Det kan se ut som om det bara är på skoj men i affärer brukar det inte finnas plats för välgörenhet.

I ärlighetens namn ska jag säga att innan jag började skriva och ge ut böcker läste jag aldrig en enda recension. Tipsen om bra böcker kom från mina vänner och ibland följde jag dem ibland inte. Min mor följde ett recensionstips från SVT en gång för länge sedan. Det var en bok som höjdes till skyarna och jag fick den i julklapp. För första gången i mitt liv kom jag inte igenom en bok. Den var i mina ögon en miserabel och tilltrasslad historia. Mamma var jätteledsen, men jag sa bara: Lyssna inte på recensenter!

Men nu är jag där själv, lyssnar på recensenters omdömen och gör det med stigande förvåning och börjar undra om de likt en del journalister har den berömda klubben för inbördes beundran. Det vill säga smörjer ”rätt” bok för att få den/dem att sälja mer och med det skaffa sig pluspoäng hos förlaget om de eventuellt själva vill få sin egen bok utgiven en dag. Vem vet stora förlag kanske har en pärm med enbart recensioner som blir avgörande för recensenten/journalisten en dag?

För att visa vad jag pratar om ger jag dig exempel dels på mina egna böcker dels på en annan författares.

Och ja: Det är samma bok som recenseras! Mord i Skärhamn

Rec.1 Men vad som fick mig på fall var språket. Det är mycket “sa hon” och “sa han” i dialogen, som överhuvudtaget är trist skriven. En mening som Sydsvenskan på var “blicken gled över dem som en wakeboard”, och det säger kanske allt. Karaktärerna som skulle ha kunnat vara intressanta och livfulla, faller istället platt till marken.

Rec.2


















Om Karin Wahlbergs sjätte deckare: Tröstaren

Rec1. Till att börja med är handlingen direkt tråkig. Det tog mig runt 200 sidor innan jag hade fastnat i boken (jag fick läsa om de första sidorna flera gånger för att överhuvudtaget ta mig in i den), och det är i min värld direkt underkänt. Karaktärerna känns platta, och man får hela tiden följa händelserna från ett utanförperspektiv, vilket gör att man inte får någon inblick i hur gärningsmannen (jodå, det finns en sådan med) tänker eller reagerar på den utredning som görs. Inte ens på slutet är jag särskilt gripen av boken, utan läser klart mest av pliktkänsla.


Rec. 2 Wahlberg levererar som vanligt en trevlig deckare, med sympatiska huvudpersoner och en snyggt paketerad intrig. Inget mästerverk, men ett trevligt tidsfördriv.


I början när jag fick så vitt skilda recensioner på samma bok kände jag mig schizofren när jag satte mig ner för att skriva vidare på nästa deckare, fastnade i tangenterna med huvudet dränkt i bokstäver och det kändes som om jag satt i en torktumlare.

Men det var då! Nu är jag mycket stolt över mitt sätt att skriva. Att de flesta författare som bor och verkar i Stockholm har sitt sätt att uttrycka sig på och att de flesta som arbetar inom förlagsbranchen också bor där är kanske en del av problematiken. Det blir likriktat. Människorna i Göteborg och Bohuslän, inte att glömma bort norrlänningarna, har alltid varit kända för att vara ett arbetarfolk från varvsindustrin, fisket och även tekoindustrin i Sjuhäradsbygden som jag ursprungligen kommer från. Dé é la gôtt! För mig gäller det att det enkla i livet är minst lika gôtt som det fiiina.

Tilläggas ska också att trots en del urusla recensioner går försäljningskurvan spikrakt upp. Så för jösse namn fortsätt föralldel att recensera!



Du som vågar och vill läsa mina deckare som nu finns i pocket från 39:- kan besöka biblioteket, närmsta bokhandlare eller näthandlare:' Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och Älskling, vi blir...



Ha de så himla gott!
Ramona