lördag 27 augusti 2011

Att skriva en deckare/roman! Hur svårt är det?

Här sitter jag i min skrivarlya, iklädd nattlinne, det är en av fördelarna med att ha jobbet hemma:)

Jag får ofta frågor om mitt skrivande: Hur gör du när du skriver? Hur kommer du på alla historier? Är det svårt?

Det finns inte ett enkelt svar, däremot många svar, men en sak är säker, alla författare har olika sätt att skriva på.

När jag skriver deckare är det historier utifrån verkligheten. Antingen har det jag berättar om hänt mig eller någon närstående. Sedan låter jag fantasin flöda omkring själva händelsen.

De flesta författare har en redaktör, så också jag. Redaktören är den som bedömmer hållbarheten och språket i storyn. Detta betyder diskussioner, ändringar och många timmar av grunnande. Jag gillar att någon läser och bedömmer min story innan den går i tryck.

Kan man gå på skrivarkurser och lära sig något?

Absolut! Däremot är det svårt att veta innan, om kursen man anmäler sig till är bra eller inte. Jag hade tur med min. Jag var hos Lars Hesslind och var mycket nöjd, men det fanns de som var inte var nöjda. Så det är svårt att veta...

Som säkert många vet har journalister ett stort försprång i att få ut sina böcker, och det är inte så konstigt, deras yrke är att skriva, formulera sig, göra research, intervjua och få kontakt med olika personer, myndigheter osv... och om du skriver mycket i ett yrke får du också bättre flyt... så med andra ord ger övning färdighet. Precis som inom alla yrken.

Jag minns när jag skrev mitt första manus på en gammal skrivmaskin,dock elektrisk, (inte en skördetröska som Jan Guillou använder:) och det gick åt mycket sudda-bort-band... Titeln på boken är "Älskling, vi blir inte med barn!" och året var 1991. När manuset var i det närmaste klart, (förhoppningen var att boken skulle sluta "lyckligt") tog jag kontakt med en bekant på Göteborgs Tidningen, chefredaktör Bengt Hansson, och ville ha en bedömning.

Han läste och när jag kom för att hämta manuset sa han: Boken verkar bli jättebra, men du måste omarbeta den.

Dum som jag var, frågade jag aldrig vad ordet "omarbeta" innebar, utan nickade och gick hem. Det blev inga barn och manuset låg i en pärm ändå fram till 2007, då hade jag fått lära mig vad ordet omarbeta hade för betydelse...

Jag skickade Bengt Hansson ett exemplar av "Älskling, vi blir inte med barn" när den kom ut 2008.

Men redan efter att jag avlutat Älsklingen, som jag kallar den första boken, hade jag fått smak för att skriva. Jag upptäckte att skrivandet gjorde mig lättare till sinnet och min första deckare började jag redan planera 1996. Sedan kom privata saker emellan, ( om det skriver jag i "Ändhållplats Sverige") och skrivandet tog inte ny fart förrän i slutet av 1999. Fortsättning följer...   

Ramona


Om du har tänkt dig att gå på Bok & Biblioteks mässan föreläser jag om min fakta- och självbiografiska bok "Ändhållplats Sverige" på fredagen den 22 klockan 14.30!


Här kan du provläsa "Ändhållplats Sverige" som släpps den 22 september i inbunden form, Mp3 direktnedladdning och som e-bok.





"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Muntligt
Load2hear.
Mobook
Storytel&