måndag 5 augusti 2013

Egenutgivning, författar (litterär)agent och när är man författare?

Agenter och förlag drunknar i manusförfrågningar
På Facebook finns det en grupp som heter: Författare på Facebook. Fortsättningsvis kallad FpF.

En av dem som har hand om gruppen heter Dag Öhrlund, en av författarduon Öhrlund och Dan Buthler, som skriver populära kriminalare.

På denna sida huserar för närvarande över 1000 personer och fler väntar på att få komma in. En del är redan etablerade som författare, andra skriver på sitt första manus och hoppas på att slå igenom.


Vilken författare drömmer inte om att bli miljonär som Camilla Läckberg, Mari Jungstedt eller Åsa Larsson? Jodå, det finns de som säger att de inte bryr sig, men faktum är att ingen kan leva på "Tack ska du ha!" Drömmen är, inbillar jag mig i alla fall, är att kunna skriva böcker och leva på det.

Författarförbundet har en slogan: "Ordet är fritt, men inte gratis" och den stämmer mycket bra.

På FpF kommer många frågor om just författarskap, vad man tjänar, agenter, förlag osv. Här tänkte jag leverera några svar.

Egenutgivning finns numera i många olika former. Starta eget förlag, inneha F-skattesedel och köpa in de tjänster man behöver för att få manuset omvandlat till en bok. Det kan bli både billigt och dyrt. Hur ska man veta att den som utger sig för att vara korrekturläsare, redaktör eller designer för omslag är bra? Man får helt enkelt begära referenser, läsa själv och ta reda på vad det blivit av de alster som personen ifråga refererar till. Har du eget förlag, enskild firma, handelsbolag och även om det är ett aktiebolag måste du se till att sköta redovisningen korrekt. Betala in skatter, moms i tid, annars blir det böter. Nödvändigt är, om du inte är ekonom, anlita en revisor, inte heller kostnadsfritt.

Nästa variant är att trycka upp pappers- eller e-boken hos någon annan. Också här finns en uppsjö av olika slags förlag eller Print-on-Demand. Här gäller det att ta reda på vilka villkor som gäller, vad du ska betala och vad du får för den betalningen. Blir det inkomster från ett sådant förlag är de inte skattefria, så du måste fixa en F-skattesedel, vilket du måste ha oavsett. Idag finns inga författare, mig veterligen, som är anställda av förlagen. Därför måste du redovisa inkomsten, själv betala in sociala avgifter och skatt annars blir det väldigt dyrt...

Det finns också de författare som har olika möjligheter att få fina priser, men om jag ska se tillbaka på de senaste tio åren har jag inte hittat en enda författare som fått Augustpriset i fack- eller skönlitteratur, och kommer från något litet förlag. Det kan bero på att Augustpriset delas ut i samarbete med Posten och TV4, tevekanalen ägs av Bonniers, och i Svenska Förläggareföreningens styrelse, det vill säga Norstedt, Piratförlaget med några fler förlag, sitter Eva Bonniers som ordförande.

SFF är till för bokförlag som är STORA och medelstora, för små förlag finns NOFF som inte tar procent av förlagets försäljning, som SFF, utan en fast avgift per år. Så eftersom det handlar om mycket uppmärksamhet och pengar när Augustpriset ska delas ut, ser det ut som att de STORA förlagen ser till att få valuta för sina satsade pengar.

De flesta STORA förlag känner varandras VD:ar och osv... och för några år sedan startade Bert Karlsson ett förlag. I samband med det vrålade Skara-Bert att han minsann skulle göra en undersökning om hur det ser ut bland Sveriges STORA förlag. Just då verkade han väldigt störd av den underliga möjliga kartellbildningen och undermåliga konkurrensen. Kort därefter fick Bert jobb av TV4 som en av jurymedlemmarna i Talang, som lades på hyllan efter fem säsonger. Men någon undersökning av Sveriges STORA eller medelstora förlag blev aldrig av.

Men det finns också agenter som har det lättsamt


Så hur får man en författar (litterär) agent?

Blir ditt manus antaget av Bonniers har de egen agentur, och även de andra STORA förlagen har självklart kontakter med de få agenter som finns i Sverige. De är inte jättemånga, en del väldigt kräsna, och en del är dessutom väldigt kaxiga, rent av oförskämda. En del har mejladresser och man kan undra varför? De ids inte ens svara på mejl. Inte heller om man ringer och lämnar meddelande på telefonsvararen. Undantaget är Lena på Grand Agency som inte bara tar sig an författare från STORA och medelstora förlag, utan också egenutgivare och även de som inte ens fått sitt manus antaget av ett förlag, om manuset faller dem på läppen. För detta tar de 10 % av förskottet/ royaltyn i Sverige och 25% om du lanseras utomlands. Vad andra agenturer tar är individuellt. Alla berättar inte vad de tar.

När kan man kalla sig författare?
Det finns många som anser att ger man ut sin bok/böcker själv är man inte författare, vilket är en typisk åsikt av kulturkoftorna i allmänhet och kulturpoliser i synnerhet. Rent jävla nonsens! Den dagen du har givit ut din bok/böcker kan du visst kalla dig författare. Men att man är färdigutbildad författare bara för att man gett ut en bok eller två håller jag inte med om. Att vara författare är ett livslångt lärande och naturligtvis underbart stimulerande.

Alla har vi varit små

 Ramona