torsdag 22 april 2010

Hur tänkte jag egentligen när anomaR förlag kom till? Tänkte jag överhuvudtaget?


Året var 2006, min första bok hade blivit utgiven 2005 av ett litet förlag (tryckeri) och jag var störtbesviken. ( Den boken kostade drygt 30 000 kronor att trycka upp) Därför kallar jag det tryckeri, inte förlag!

Min man Thommy, f.d bowlare (näst bäst i Sverige) och f.d bowlinghallsägare till Backa Bowling, tyckte att: Men varför startar du inte ett eget förlag?

Jag! Visserligen hade jag drivit en tobaksaffär, Änggårdens Tobak 1981-83 och varit delägare i restaurang Tre Hjärtan i Halmstad, men annars har jag bara varit anställd och arbetat med allt från att vara översättare av engelska videofilmer till svenska, sjukvårdsbiträde, hotellreceptionist och marknadsansvarig för hobbyprodukter. Men bokförlag????

Thommy tyckte att jag skulle våga ta steget och eftersom han är duktig på siffror (alltid högst betyg i matte) skulle han bistå med det jag upplever som dötrist, matte!

Vi kunde absolut inte ett smack om bokbranschen. Jag har köpt och läst böcker i hela mitt liv och tänkte att det kan väl inte vara så märkvärdigt!

Och som vi har garvat åt vår novisa inställning!

De som startat förlag de senaste tio åren har, som jag vet, alla antingen haft lång erfarenhet av förlag-och bokbranschen eller varit journalister.

Så kommer vi, två glada amatörer, (idioter), och sätter igång ett förlag... ja, vi har varit med om tre bokmässor och i september är det dags för den fjärde.

Jag tror att det var på det andra året som vi upptäckte branschtidningen Svensk Bokhandel och framförallt dess betydelse. Varje nummer läser vi från pärm till pärm. I det senaste numret lärde vi oss återigen något nytt! Det anordnas något som heter "Förläggardagen" i Göteborg av Bokhandlareföreningen.

Hoppsan, sa jag när jag läste om den dagen. Vad är detta för något? Det hade vi ingen aaaaning om... Så nu har vi startat förfrågningar om just Förläggaredagen.

Alla som drömmer om att bli författare har en idé eller redan ett manus. Då skickar man iväg ett "synopsis" vilket är en kortfattad berättelse om vad manuset handlar om. Förr i tiden ville inte de stora förlagen att man skickade sitt manus till mer än ett av de stora i taget, numera är det vanligt att man skickar till mängder med förlag och hoppas på det bästa.

De flesta förlag får dagligen förfrågningar, så också vi, men de flesta synopsis hamnar i "skicka tillbaka med tack". Varför är det så?
Det gäller att hitta en storsäljare! Som till exempel Camilla Läckberg, eller Johan Theorin som är ute med sin senaste Blodläge. Som alltid handlar allt om pengar och kontakter. Alla de stora förlagen, som är fem stycken, som jag ser det, har kontakterna i media och pengarna för att göra reklam. De har också funnits sedan slutet av 1800 talet eller början av 1900 talet.

Vi andra små förlag och mikroförlag, som jag anser att vi tillhör, kämpar som besatta att få utrymme i media.

Det kostar att anlita design för omslaget, som är viktigt. Korrekturläsning, som är superviktigt. Där har jag haft tur, genom att jag fått hjälpen via vänner. Men även om man har en korrekturläsare eller flera på en och samma bok är det ingen garanti för att boken blir felfri.

Så vad händer när man tryckt upp en bok? Ja, den ska ju säljas på ett eller annat sätt. Men hur ska köparen få reda på att det finns en ny bok att köpa? Media!

Eller som när du kommer in i en bokhandel. Vad står vid entrén? Det är böckerna som köpts in centralt av de stora, som Bokia, Ugglan, JB-gruppen och Akademibokhandeln. Alla andra små förlagstitlar står i hyllorna och där finns det kanske ett exemplar av en ny bok. Så allt hänger på hur initiativrik du är som köpare, går du och letar eller följer du med strömmen?

Vi finns på Tjörn och här finns inga bokhandlare, närmaste är Stenungsunds Bokia Ruckmans. Men vi har ICA. Fyra stycken, men vi har inte kontaktat mer än tre och en av dem är Bojens Livs som ligger på Klädesholmen, en fantastisk ö på ön.

Där fanns en ganska trött innehavare ( ny ägare numera) och vi kom med Iskall hämnd som utspelar sig på Klädesholmen. -Nä, jag säljer inte inbundna böcker, sa innehavaren! Bara pocket!
-Men om du inte säljer dom här tio böckerna hämtar vi tillbaka dom! Du riskerar inget!
-Ja, okej då, men jag tror inte på det, sa innehavaren.

Dagen efter att vi lämnat böckerna ringer en av tjejerna från Bojens och säger: Alla är slutsålda! Kan vi få fler?

Javisst, det är precis dom orden man vill höra om man är förläggare!

Varje dag lär vi oss något nytt, vilket är skitkul, och samtidigt tror alla, som ser att det kommit ut en ny författare, att man blir miljonär bara för att en handfull av alla tusentals författare i Sverige har haft turen att bli just miljonärer på sitt skrivande, men inget kunde vara mer fel. Alla böcker som köps in centralt, alltså de som ligger i entrén när du kommer in i bokhandeln, har bokhandlarna rätt att skicka i retur till förlaget om de inte blir sålda. Och hur skulle annars bokhandlarna klara av alla nya titlar som spottas ut på marknaden? Ingen, även de som arbetat i förlagsbranschen i hela sina liv vet vad som gör en bok till en storsäljare.

Tänk på fågelboken, den som inte bara har bilder på fåglar utan till varje fågel får du ett läte också. Mycket dyr bok att trycka upp och dyr till kunden. Men detta är en storsäljare! Alla vill ha den!

Skulle jag ha startat ett förlag om jag vetat det jag vet idag? Aldrig i livet! Men vi tycker att vi nått långt och också lyckats med att ge ut ett manus som inte var mitt eget. Vi fortsätter för det går bättre och bättre. Och jag kan säga att vi har sällan haft så många roliga stunder som under dessa år. Framförallt på alla missar vi har gjort. De har varit hysteriskt dumma och jag är säker på att de etablerade förlagen nog undrar vad vi är för nåra tomtenissar!

Litegrann som tomtens verkstad på julafton, faktiskt!

P.s Det kommer mera av våra tavlor vid annat tillfälle. D.s

Ramona

Här kan du köpa Glenn Forrestgates bok När mardrömmen blev sann. Eller också gå in på bokhandel nära dig. Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON


Vill du lägga in en bevakning på min senaste deckare Mord under Tjörn Runt kan du göra det på

7 kommentarer:

  1. Härligt Ramona och vilken kille du har i din man. Grattis till er båda! Och jag håller alla tummar jag har för er i fortsättningen! Sådana som ni behöver vi många av i det här landet!

    SvaraRadera
  2. Hej Ann Helena.

    Jag brukar säga att jag letade efter min handske och så hittade jag den, Thommy!

    Sedan kallas det också "kär vid första ögonkastet".

    I år är det 23 år!

    SvaraRadera
  3. Tre Hjärtan minsann??? :-) När jag bodde i Halmstad (eller egentligen i Oskarström) på 60-talet, när jag var tonåring så brukade jag och min pappa gå dit och fika när han hämtat upp mig efter mina simträningar!! :-)

    Jag bodde i Halmstad ett tag på 90-talet oxå, men då var Tre Hjärtan lite mer restaurang.. :-)

    Så du har oxå bott där?? Kul!

    SvaraRadera
  4. Hej Bitten,

    Vi hade restaurang, kafé, konditori och glasskiosk. Vår gäst var ibland Per Gessle, vilket var kul, då var han inte känd. Jag var där sommaren 1983.

    SvaraRadera
  5. Skoj!! :-) Jag bodde där 1965-69 och sedan 1993-1997

    SvaraRadera
  6. God morgon, min skatt!
    Började skriva en kommentar till Ditt inlägg om att Lärn och Jutterström gjorde Dig ledsen i går. Och när Du är ledsen blir jag också det. Dessutom blev jag förbannad på korkade människor som inte tänker längre än näsan räcker. Men det jag skrev blev så krystat, att jag raderade det. Vill i stället prata med Dig om detta när vi ses.
    Desto gladare blev jag då jag läste detta inlägg! Jävlar vad jag beundrar Dig! Och jag är oerhört imponerad av både Dig och Thommy. Han nåste ju vara en riktig kanonkille - och det är Du verkligen värd!
    Kramar i massor till Er båda!
    Birgitta

    SvaraRadera
  7. Tack för genomgång! Lycka till! Friskt våga häflten vunnet.

    SvaraRadera