Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

lördag 4 april 2009

Lisbeth Salander en hjältinna?

Stieg Larssons trilogi är älskad och uppskattad av miljoner. Först vill jag säga att jag inte läst böckerna, enbart gått på recensioner av bloggare och litteraturkritiker, och där har funnits mycket att läsa.

Jag har funderat och funderat över ombytta roller. Lisbeth Salanders pappa var en rysk spion som misshandlade mamman och som barn häller Lisbeth bensin i en mjölkförpackning och tänder eld på pappan. Därmed hamnar hon i händerna på psykiatrin.

Om jag har förstått det hela rätt är Lisbeth mer lik en superkvinna, som slåss, mördar och hackar datorer. Alla hennes egenskaper verkar ha rönt en enorm uppskattning. När jag hörde och läste om detta tänkte jag så här:

Vad hade hänt om Lisbeth Salander hade varit "Lasse" Salander? Om Lisbeths gestalt varit en mans? Hade "Lasse" Salander varit lika hyllad med dessa egenskaper och beteende?

Jag ställer frågan och du som läser detta svarar om du har lust. Frågeformuläret finns på höger sida. Ska bli intressant!

För på något sätt känns det som att, det som vi aldrig skulle acceptera att män gör, är helt okej om det görs av en kvinna. Kan det stämma?Gillar du pocket? Mina tidigare böcker har alldeles nyss kommit ut i pocket från 39:- . Besök din näthandlare om du är nyfiken:

Adlibris Bokus Bokia.se CDONP.s Sista dagen för att skriva på namninsamlingen för Elisabeth Hermons upprättelse i Expressen. Länken finns på höger sida.D.s


Njut av en förhoppningsvis solig och vårlik lördag.

6 kommentarer:

Stig sa...

Hej Ramona,

Man kan läsa trilogin på många olika sätt. De är verkligen läsvärda. Stieg skriver med en underfundig humor som innefattar en inte obetydlig portion samhällskritik.
Lisbeth är en mångfacetterad karaktär och jag tror att Stieg valde att göra henne till kvinna mycket för att kunna spela på traditionella roller.
Mitt tips är att läsa böckerna. Gärna flera gånger eftersom det finns väldigt mycket som man gärna missar vid första läsningen.

Hälsningar,

Stig

bitten.nicander sa...

Hm... Så här är det för MIG : (Och jag har läst alla tre böckerna och bara älskat dom) Det här skulle inte ens funkat om Lisbeth varit Lasse!! Om du HADE läst böckerna, Ramona, skulle du förstått.. :-) Jag upplever verkligen inte att det här med tuffa, kaxiga och kompetenta och samtidigt så fullständigt socialt handikappade Lisbeth Salander har någon FEMINISTISK förankring alls!! Men hennes upplevelser som barn och tonåring har präglat henne och hon har blivit en helt exceptionellt EGEN person, som blott och enbart litar till sig själv och därför inte heller har någon egentlig empati med någon..

En LASSE hade aldrig blivit det Lisbeth blev.. Det är i alla fall MIN fasta övertygelse.. :-) Och jag känner att det faktiskt inte har ett dugg att göra med att vi accepterar saker av kvinnor som vi inte accepterar av män, att man känner stark sympati för Lisbeth.. inte i det här fallet!!

Så jag kan inte rösta i din "enkät" för som jag ser det är det en totalt omöjlig tankevurpa att byta ut Lisbeth mot Lasse! :-)

Ramona Fransson sa...

Hej Bitten,

Intressant. Ja, jag ska låna dom på biblioteket, kanske nu under sommaren, bara jag får tid över:) Böckerna är ju ganska tjocka om man säger så. Tack för din synpunkt.
Ha en skön helg!

Ramona


Hej Stig,

Även din synpunkt tar jag till mig och precis som jag svarade Bitten, ska jag försöka ta mig tiden, om inte sommaren räcker kanske hösten får ta platsen.

Ha en skön helg!

Ramona

ann helena rudberg sa...

Har inte heller läst böckerna, men att vända på könsroller är ofta effektivt... om jag ska spekulera i vad som hände Stieg var det väl hans anima, som tog livet av honom kan tänka... han ägnade sig så åt det yttre att han inte brydde sig om det inre... i sig själv... det gäller att ha balans mellan detta... obs bara spekulationer...har en bok av honom hemma, men något tar emot att läsa den...

Ramona Fransson sa...

Hej Ann Helena,

Ja, det är också ett perspektiv av böckerna. Jag hoppas att jag kommer få tid att läsa dem.

Medborgare X sa...

Ramona!

Jag har läst böckerna. Den första tycker jag var bra och även om Lisbeth Salander var allmänt knepig och overkligt duktig med datorer så kände jag en viss sympati med henne. Men när jag läste den andra och den tredje boken så blev det bara för mycket. Det hela blev löjligt osannolikt och Salander agerande var inte längre moralist och etiskt försvarbart, hur illa behandlad hon än må ha blivit tidigare i sitt liv.

Men framförallt var allt så löjligt osannolikt tycker jag.