Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

söndag 28 juni 2009

Sol å sommar av Marie LidénMarie och jag och många många fler är medlemmar i en Facegrupp "mot mobbing".

Häromdagen fick jag texten av Marie och den var så klockrent vettig att jag bad om hennes tillåtelse att få lägga ut den på min blogg och det fick jag. Tack Marie!

Läs få nya goda ideér och njut av lycka utan att den ska kosta skjortan!

"Sitter och njuter ute hos min mamma, ute på landet. Vi har det verkligen härligt min dotter på snart 5 år och jag. Badpool på 2000 liter, gungor, studsmatta, sandlåda och en stor härlig trädgård ute på landet att husera i 2 veckor framåt.

Jordgubbar och sallad växer och frodas i landen och färskpotatisen är bara att hacka upp. Vi är husvakt, åt min mamma och hennes gubbe, medan de njuter av Azorernas havsluft, flora och fauna.Vi har ingen bil, och lever under existensminimum, men vi tar varje chans till att få vara husvakt åt folk.

Erbjuder mej åt både höger och vänster, inga problem, och har man tur så får man napp, som nu när de åkt utomlands, så har man bil i två veckor som innebär ytterligare en frihet, man inte har annars.

Jag njuter som sagt, men kan inte låta bli att tänka på de barn som går inne i städerna, vuxna också för den delen, och inte kan ta sej till vare sej landet, eller nån sjö. Att sitta fast i en lägenhet i det här fina vädret bara för att det saknas semesterkassa, eller färdmedel till rimliga kostnader.

Många föräldrar har som skäl till att inte åka nån stans att de inte har råd. Men det kan räcka med att få åka och tälta någon natt i skogen, man kan cykla dit om inte annat. Grilla lite korv, och bara slappa, klättra i berg och bara vara tillsammans. Bara något som bryter från vardagen, det kan räcka med det lilla.

En del handlar sprit och öl för sommarslantarna, och har inte en tanke på att barnen kanske inte tycker att det är särskilt kul. Köper hem en låda glass och tycker att dom ska vara tacksamma för det!Men sommaren är mer än glass. Mer än att hålla reda på sina föräldrar som firar semester med varsin grogg i handen. Mer än värmen bland betongen. Semester ska vara tid tillsammans på allas villkor, där alla får ta lika mycket plats, och få njuta lika mycket.

Vi vuxna ska tänka på det nu i semester tider. Klyv pengarna i lika delar innan ni handlar alkohol, och köper vad det nu är ni vill ha. Se till att barnen och/eller partnern får lika stor slant som ni satsar på er själva. Det lönar sej.De har varit med hela året, när du jobbat, kanske fått utstå mobbing hela skolåret och fått ta ansvar de också.

Skolan och dagis är jämställt med arbete, och är precis lika tröttande, och de får inget betalt för att gå där. Så visst har barnen lika stor rätt till semesterlönen som oss vuxna.Jag vet att mina barn både den på 17 och på snart 5 år, älskar att få vara lika viktiga som jag. Vi har det mycket roligare så.Så ta er tid tillsammans umgås och gör sommaren till något som alla kan komma ihåg, tillsammans.

Att se tillbaka med glädje och ha den bilden på näthinnan när det kommer mindre glada dagar när skola och arbete tar tag i oss igen.I vårt bostadsområde bor det många invandrare, som inte kommer iväg någonstans dom heller. Jag brukar bjuda barnen på såpbubblor, vattenpistoler, hopprep och lite sånt, som inte kostar för mycket.

Dom har annan religion än oss, så allt är inte passande, men några små saker, som räcker länge, kan man faktist bjuda på. Det känns också bra i hjärtat.Jag vill önska er alla en härlig sommarledighet, och önskar att ni får den tid ni behöver för familjen. Den är viktig, och man behöver varandra mer än vad man tror.

Och skulle ni ha en möjlighet och vet familjer som inte har så mycket pengar att röra sej med, låt dom passa ditt hus medans du åker bort, eller låna ut ditt tält eller sommarställe en vecka!

Jag lovar, det ger så mycket både till dej och till de du ger chansen till ,att få byta miljö några dagar!

Många kramar./ Marie "

Biblioteken lånar ut böcker gratis liksom talböcker för synskadade. En fantastisk inrättning, glöm inte det!


Ha en skön söndag!

Ramona

9 kommentarer:

Philippe Ohlund sa...

Ja det var en bra artikel, Ramona!

Jag hittade följande på nätet om lycka, jag tyckte var bra.

Ha en trevlig dag!

Ramona Fransson sa...

Hej Philippe,

Visst är det underbart att inte alla "jagar" pengar. Jag vill naturligtvis inte ligga sömnlös på nätterna över att inte pengarna räcker till men det är viktigt att tänka på att inte allt som är lycka kostar en förmögenhet.

Mycket bra artikel av Marie Lidén.

Helena Palena sa...

Härligt inlägg. Smart att vara husvakt. Nytta med nöje. Det är synd om alla barn som måste vara i städerna. Verkligen. Och vuxna med.

valens sa...

Marie och Ramona
Väl skrivet.
Alla barn och deras föräldrar har rätt att på ett eller ett annat sätt tillbringa semestern, gärna tillsammans när det gäller små barn.

"Många föräldrar har som skäl till att inte åka nån stans att de inte har råd. Men det kan räcka med att få åka och tälta någon natt i skogen, man kan cykla dit om inte annat. Grilla lite korv, och bara slappa, klättra i berg och bara vara tillsammans. Bara något som bryter från vardagen, det kan räcka med det lilla" skrev Maria...
Helt rätt.
Men vad ska barnet och pappan som har rätt att vara tillsammans under sommarlovet men ändå inte får vara tillsammans tack vare besatta manipulerande tjänstemän samt en inte mindre besatt mamma?

Hur kan man se tillbaka med glädje och ha den bilden på näthinnan när det kommer mindre glada dagar när skola och arbete tar tag i oss igen?

Ramona Fransson sa...

Hej Helena,

Visst är det smart! Ja, att bara vara i en stad är inte roligt under sommaren.

Hej Valens,

Nej där är problemet större än vad många tror. En katastrof att inte alla föräldrar får samma möjlighet att umgås med barnen.

Helena Palena sa...

Grattis till tio i topp listan i AB! Nionde plats och Marklund var inte ens med. Bra jobbat Ramona!

Ramona Fransson sa...

Hej Helena,

Tack, jag ska lägga ut det imorgon. Jag blev jätteglad över att få vara med även om jag inte tror att jag är bland de tio bästa deckarförfattarna i Sverige däremot är jag stolt och glad över att det finns så många som röstade på mig.

Nyfiken i en strut sa...

Hej Det är jag som är Marie Lidén!
Ville bara svara Valens på hans inlägg!

Jag ser vad du vill säga här, och jag tycker det är fruktansvärt att bli berövat sitt barn på det viset. Och jag vet att det existerar i allra högsta grad. Många fäder /mödrar får inte träffa sina barn pga, manipulerande mammor/pappor. Min kusin har det precis så som du beskriver, och det finns inga belägg eller bevis över huvudtaget på alla anklagelser som kommer från barnens mamma. Det ena värre än det andra. Han är ett offer i allra högsta grad.

Själv har jag ett problem som är tvärtom. Pappan vill inte ha tösen, fast hon vill åka till honom. Hon har aldrig varit ensam med honom. Jag försökte med alla medel att hon skulle få träffa honom, men han skyller på att han inte har tid. Själv tycker jag det handlar om prioritering.

Så jag får göra så gott jag kan för att kompensera det, fast jag önskar läget var ett helt annat. Så det finns människor av alla slag. Min dotter får se tillbaka på den här sommaren som ytterligare en där pappa aldrig kom och hämtade henne.

Barnet har rätt till båda sina föräldrar, föräldrarna har ingen rätt att ta ifrån barnet någon som hör hemma i dess liv, det om nåt är barnmisshandel, enligt min mening.

Ramona Fransson sa...

Hej Marie,

tack för en mycket tänkvärd kommentar! Min make har (hade) en dotter som är hjärntvättad av sin mor. Vi träffades 1987 och då var hon elva år och uppförde sig som tapetklister på sin pappa.

Min man gjorde allt han kunde för henne, träffade och reste med henne så mycket som hans arbete tillät. Han och brodern ägde tillsammans Backa Bowling på Stigs Center i Göteborg.

Att ha ansver för många anställda och deras löner gav inte min man eller hans bror alltför många lediga stunder.

Idag har dottern valt sin mamma och samtidigt valt bort sin pappa.

Ingenting att göra åt eftersom dottern är över trettio och mor till eget barn. Det har gjorts försök men de passade inte.

That´s life!