Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

onsdag 1 juli 2009

Vill du ge ut din bok? Se upp med tryckförlag!
Många drömmer om att bli författare och få ut sin bok på ett stort förlag.

Det finns inte så många stora men de som finns är Bonniers som har flera förlag under sitt paraply men de heter andra namn som Forum för att nämna ett exempel.

Samma med Nordstedts, de har också fler förlag.

Utöver de stora finns en mängd små förlag som till exempel mitt. Men så finns det små som kallar sig förlag och i själva verket är de enbart tryckerier och tjänar pengar på din dröm.

Jag blev själv blåst på min debutdeckare. I mina samtal med den förläggaren fick jag höra att korrekturläsning skulle de hjälpa till med. Man kan inte korrekturläsa sig själv, ska du veta, sa han.


Nej, just det, jag vet det nu. Men man kan också säga att tack vare att han blåste mig blev jag så förbannad att jag utan att tänka mig för någon längre stund startade mitt eget förlag. Samtidigt lovade jag också mig själv att jag aldrig kommer bete mig på samma sätt mot andra som drömmer om utgivning.

Nu har vi ( min man och jag) för första gången bestämt att det kommer ut en bok som inte jag har skrivit och vi har också bestämt att ha samma avtal mellan förlaget och författare som Piratförlaget har. Det vill säga vi bekostar allt som har med utgivningen att göra och blir det vinst tar vi först våra utgifter och sedan delar vi med författaren.

Alla och då menar jag alla så kallade förlag som påstår att din bok ska komma ut på ett bra sätt när du själv står för notan ljuger. Många har blivit lurade i tron att de ska slå igenom.

Nu efter att förlaget fyller tre år anser vi att det är enbart med seriösa förtecken man kan bli större och även kan ge ut andras alster. Efter den första boken arbetar vi med ytterligare ett manus som förhoppningsvis blir utgiven.


Så fortsätt och skriv men hoppa inte på vad som helst i desperationen för att bli utgiven om det inte bara är en kul grej som du vill ge bort till släkt och vänner.

Du är också välkommen att ställa frågor och jag ska svara ärligt.


Mina böcker finns att låna gratis på bibliotek och de finns även som talböcker!

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och självbiografin som handlar om kampen att bli med barn, Älskling vi blir...

Över hela Sverige och på näthandeln finns de även som pocket från 39:-

Ha en skön kväll och sök dig till skugga även i morgon!

Ramona

2 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Roligt Ramona, att ni tar er an andra författare också. Visst kan man korrläsa sin egen bok, men det gäller att göra det som om det vore någon annans... annars är det lätt att man halkar över orden.

Det är väldigt förargligt tycker jag när det står något fel i en bok, som är tryckt och evig. Jo, det finns korrfel också i mina böcker... fast förlaget och jag själv har lusläst. Sånt är livet.

Ramona Fransson sa...

Hej Helena,

Ja det är kul att kunna hjälpa andra och då menar jag verkligen hjälpa, inte stjälpa som min första förläggare var på god väg att göra med min debutbok!


Perfektionism kanske inte alltid är eftersträvansvärt och visst blir det fel trots nogrann genomgång.

Men den recensionen jag fick av Bibliotekstjänst på den första utgåvan av Dyrbar kärlek var sannerligen ingen rolig läsning.

"Boken vimlar av stavnings och syftningsfel" även om storyn och gestalterna fick beröm."

Nej det är för jävligt att luras! Jag avskyr verkligen lurendrejare och bedragare!