Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

onsdag 26 augusti 2009

BINGO! Grattis du har vunnit en läkarlegitimation!

Är det så? Är det så, som Sverker brukar säga?

Det fattas läkare, de som kallas in benäms stafettläkare.

Vem bär skulden till den sjuka vården? Ja, först och främst är det Läkarförbundet och de kan tacka politikerna som inte tillsätter fler platser i läkarutbildningen. Anledningen? Lönerna så klart!

Idag finns det jättemånga intelligenta unga människor som inte kommer in på läkarlinjen på grund av att platserna inte räcker till. Dessa begåvade personerna söker sig till andra läkarutbildningar i andra länder. Där stannar de oftast kvar när utbildningen är klar.

Vad blir över till oss? Ja, det undrar jag också.

Ett exempel: En person kommer till vårdcentralen med ett dubbelhandflate-stort märke på ryggen. Färgen är blå-lila. Det är borelia säger läkaren och skriver ut penicillin. Tio dagar senare ny läkare, samma utlåtande ny kur tio dagar. Tio dagar senare läkare nr 2 och NU tas blodprov, det är INTE borelia men vad det är vet ingen. Nya tio dagar med penicillin. Alltså trettio dagar med pencillin utan att orsaken till det blålila märket är bekräftad.

Nu till svaret från läkarna: Man kan inte se i ett blodprov att det är Borelia!!!!!!!!!!!!!!

Jaha, säger jag då, varför finns det vaccin till något man inte vet finns? Är det som med svininfluensan man vet inte vad den gör, varför den gör det men ändå har man ett vaccin som ska hjälpa!

Nej, tacka vet jag äldre läkare helst i femtio års åldern eller äldre, de tycks i alla fall inte varit och spelat Bingo.

Iskall hämnd ligger på 3:e plats på tio i topplistan av mest lånade e-bok på Elib. Tusen tack till alla som puttade in mig där. De två andra Dyrbar kärlek och Mord i Skärhamn ligger och nafsar listan i hasorna.


Även Iskall hämnd är utlagd på TPB och allt tack vare Magnus Engblom som är geniet. Tusen och åter tusen tack!


Här kan du ladda ner Första boken i serien om Greger Thulin. Den boken heter Dyrbar kärlek

Du som inte vill ladda ner via The Pirate Bay kan ladda ner HÄR istället.


Vill du veta mer om i vilken form böckerna finns och vad de handlar om klicka på varje titel eller också kan du gå upp på höger sida av bloggen och provläsa : Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och självbiografin Älskling, vi blir...Goa lellelördagen är här!

Ramona

6 kommentarer:

Medborgare X sa...

Ramona!

För trettio år sedan fanns bara hälften så många läkare som idag. De träffade dock mer än dubbelt så många patienter per dag och köerna var kortare. Och de hade hjälp av läkarsekreterare som planerade deras dag och tog hand om vilka patienter de skulle träffa och som skrev journaler åt dem.

Kanske är det inte fler läkare som behövs, utan fler läkarsekreterare och annan stödpersonal. De behöver dessutom inte utbildas lika länge och till lika hög kostnad. Och de kostar inte lika mycket som en läkare! Trots det kan de vissa uppgifter långt bättre än läkarna själva, till lägre kostnad!

Ramona Fransson sa...

Hej Medborgare X

Ja, jag var själv inom vården på den tiden, började 1976.

Men att Läkarförbundet ligger bakom det minimala antalet läkarutblidningsplatser är nog ingen hemlighet. Anledningen är att om det blir fler läkare än vad som behövs åker lönerna ner.

Tillgång och efterfrågan...

Men självklart borde det finnas läkarsekreterare som var guld men hade inte speciellt bra lön!

Men att systemet bör förändras är nog de flesta överens om, frågan är bara hur!

KusinVitamin sa...

Tack för senaste talboken, och större tack för att också du tar upp frågan ang läkare.
BINGO! Grattis du har vunnit en läkarlegitimation! bästa slogan detta år, märks att du är en utmärkt författare. Tack !

Ann Helena Rudberg sa...

Det bästa är nog att veta själv vad man lider av och när man behöver penicillin. Så var fallet den senaste gången jag följde med yngste sonen till läkaren och han hade så ont i halsen att han inte kunde prata. Halsfluss sa jag. Han behöver penicillin. Den unge läkaren tog sig en titt och konstaterade samma sak...

Ramona Fransson sa...

Hej KusinPartiet,

Tack själv! Härlig känsla att få göra andra glada.


Hej Ann Helena,

Ja, och likadant är det med erfarna sjuksköterskor som nickar till läkarna när de ställt rätt diagnos.

Anonym sa...

Angående ditt borreliaexempel så måste jag informera om att något vaccin mot borrelia inte finns, endast mot TBE. Det är också precis så som dessa läkare redan talat om, att blodprover inte är helt tillförlitliga.