Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

onsdag 24 februari 2010

Grekerna är skitförbannade! Pensionsåldern ska höjas, men från vad?

I flera dagar har vi hört på nyheterna att Greklands ekonomi är körd i botten. Att pensionernas ska höjas och lönerna sänkas.

Lite lustigt är det dock att inte SVT Rapport eller Nyheterna, eller TV4 Nyheterna berättar från vilken gräns pensionsåldern ska höjas.

I Sverige är pensionsåldern, på de flesta arbetsplatser 65, andra mellan 60-63.

I Grekland har de flesta gått i pension vid 61 års ålder, en del så tidigt som vid 55 år.
Nu ska den alltså höjas från 61 till 63, vilket med andra ord betyder att grekerna fortfarande slipper arbeta två år mindre än oss. Är det därför som nyhetsjournalisterna undviker att tala om "vilken" pensionsålder det ska bli i Grekland?

Är det meningen att vi ska sitta och tro att grekerna ska arbeta till 67 års ålder , samma pensionsålder som varit på tapeten att höja till i Sverige? Det skylls ofta på tidsbrist när det gäller att förmedla nyheter i TV, men att nämna det här borde inte ta många sekunder. Undrar just av vilken anledning nyhetsjournalisterna avstår från att berätta en så viktig nyhet?

Fotografiet visar infarten till hamnen på Rhodos, som jag besökt ett flertal gånger.

Ramona


Har du en läsplatta? Då kan du låna eller köpa mina e-böcker, som har börjat bli riktigt poppis. Jätttekul! här på Elib.se

Nedan kan du klicka dig fram till näthandlares erbjudande av mina samtliga böcker:

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

2 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Så bra att du också skriver om detta. För ute i Europa har nästan alla länder bättre pensionsvillkor än vad vi har här i landet. Märkligt nog. Vi som har det så himla bra. Och alltid har haft.

Pratade just med en av mina kusiner och håller nästan på att spricka, för det hon berättade (och som jag inte visste) är en historia om sjukdom tbc som liten, flera år borta på sanatorium och sjukhus, borta i fosterhem, för hennes föräldrar kunde inte ta hand om henne och sedan fick hon komma "hem" när hon var tio år till sin mamma. Som hon knappt kände då. Hon grät sig till sömns varje kväll.

Hon klarade sig ändå någorlunda genom livet, men klappade ihop, gick in i väggen, var utbränd som hon säger i slutet på 90-talet. Inte så konstigt tänker jag. Om detta måste vi berätta och om detta tänker jag berätta. Hur illa det har varit i Sverige för så kort tid sedan. Hon är sex år äldre än jag.

Så mycket skit vi förtiger i det här landet och journalisterna ingår i detta förtigande. Vi som alltid har haft det så bra.

Hon har drygt 10 000 i pension nu (efter skatt) fast hon har jobbat hela livet.

Ramona Fransson sa...

Hej Ann Helena,

Ja, det är som att många av oss sovit oss genom livet ochinte vaknat upp förrän nu.

Även detta med Apoteksmonopolet upphävande är en stor bluff. Inte fan kan en enkel kille/tjej som utbildat sig till apotekare starta eget Apotek!

I Tyskland, i en liten stad som heter Eutin, finns det tre apotek, på bara en av gatorna. Alla fungerar utmärkt!

I Sverige har det varit som ett DDR i miniatyr, med yttrandefrihet för den lille, men bakom kulisserna har det rått ett partipiskeklimat, som skulle fått DDR:s stasi att jubla!

Jag vill också veta vilka svenskar som var agenter för Stasi, som nu släppt sekretessen. Lars Ohly? Gudrun Schyman? Andra, som kanske Hermansson? Detta ska bli mycket intressant!