Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

torsdag 11 mars 2010

Profeten Muhammed ser ut så här.

Detta är muslimernas bild av sin profet Muhammed.

Okej, då undrar jag följande:

Hur vet troende muslimer att Muhammed ser ut som på de nid-bilder som har publicerats?

Det är en gåta för mig hur man som troende muslim,  å ena sidan kan säga att profeten Muhammed ALDRIG avbildas, men å andra sidan bli kränkt över tecknade bilder på profeten Muhammed, när ingen vet hur han ser ut.

Inom judendomen kallas Gud adonaj, vilket är *Adonaj: Är det hebreiska ordet (Herre), vilket också är det ord som i judisk tradition ersätter JHVH vid recitation av bibeltexter. Ingen vet heller hur denne Gud ser ut.

Inom kristendomen och katolicismen finns det också en Gud som är osynlig, däremot tror man på att Jesus är Guds son, och han är avbildad på korset och på mängder av tavlor. Utställningen Ecce Homo av Elisabeth Ohlson Wallin, upprörde många kristna, men vad jag vet blev och är inte konstnären mordhotad.

Vad det gäller islamiska länders inhemska tidningar översvämmas de av nid-bilder av judar, utan att israeler, som jag känner till, mordhotar dessa personer. Rätta mig gärna om jag har fel.

Därför undrar jag än en gång, hur kan man bli upprörd och kränkt när profeten Muhammed avbildas, när ingen vet hur han ser ut?

Personligen tycker jag att det är barnsligt och löjligt att skissa, teckna, måla eller på annat sätt avbilda religiösa symboler på ett kränkande sätt och hävda yttrandefrihet. Däremot om man gör tv-serier eller filmer som på komiskt sätt framställer präster,pastorer, imamer, rabbiner eller andra religiösa ledare som lever eller är avlidna tycker jag är helt okej. I Sverige lever vi i ett sekulariserat samhälle och det ska vi fortsätta med, vilket gör att det viktigaste av allt, är att förbjuda religiösa friskolor. Annars kan vi lika gärna ha politiska friskolor, friskolor för rödhåriga, eller vad nu någon önskar ha.

Ramona

Har du en läsplatta? Då kan du låna eller köpa mina e-böcker, som har börjat bli riktigt poppis. Jätttekul! här på Elib.se

Nedan kan du klicka dig fram till näthandlares REA REA erbjudande av mina samtliga böcker:

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

8 kommentarer:

Tristan sa...

Enligt Islam är det över huvud taget förbjudet att avbilda Muhammed.

Ramona Fransson sa...

Ja, det är därför jag undrar hur dom vet hur han ser ut.

Ann Helena Rudberg sa...

Jo det har förekommit mordhot och bombhot... mot Ecce homo och mot fotografen.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ecce_Homo_(utställning)

Blondies blogg sa...

God morgon underbara Ramona!
Debatten är på den nivå där jag tvingas inse mina intellektulla begräsningar. Och egentligen har jag ingen längtan efter att få reda på hur Muhammed ser ut.
Jag är nöjd med att ha några bilder på Dig, Du är så fantastiskt vacker. Och fullständigt tillfreds kommer jag att bli den dag då jag får träffa Dig i "verkliga livet". Det är skönt att ha någonting att se fram mot!
Ha en bra dag! Som vanligt kommer Du att finnas i mina tankar!
Din vän Birgitta
PS. Om någon undrar så är detta mycket riktigt en kärleksförklaring! DS

Ann Helena Rudberg sa...

Jo för övrigt vill jag bara säga att vi hundvänner känner oss väldigt kränkta av att Lars Vilks framställer en hund på det här viset. Hans ursäkt var att utställningen i Värmland handlade om hundar och att de andra utställarna var så väldigt snälla. Han var den som skulle provocera. Men hunden är ju människans bästa vän och att framställa den som en människa med turban och som en religiös ledare tycker vi är att kränka hundar.

Ramona Fransson sa...

Hej Ann Helena,

Lars Vilks konstverk har aldrig varit konstverk i mina ögon heller. Snarare en osmaklig mojja.

Aha, så Ecce Homo fick också en spark därbark. Ja, ibland undrar jag över anledningen till att (inom konsten) trampa över allt som kan tänkas vara en gräns för normala.

Varför kan dom inte måla en hygglig vanlig tavla, där man ser vad det är och kan njuta av målningen?

Det är min åsikt.

Ramona Fransson sa...

Hej Birgitta,

Tack, och du vet att min kärlek till dig är besvarad. Jag längtar och längtar till att få träffa dig, och vem vet, kanske kan det bli redan i sommar.

Stora kramar av din vän
Ramona

Anonym sa...

Det är för att, Muhammed ville inte att någon skulle be till honom eller liksom för Jesus. Jesus sändes som en profet enligt muslimerna. Men nu dyrkas han (som gud) av kristna. Mohammed ville inte att detta skulle hända. Många har beskrivit hur Muhammed ser ut Genom det kan ma lätt skapa en bild av honom. Mohammed vill inte att muslimerna ska dyrka honom utan han vill att de ska följa honom fast be gud