Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

torsdag 29 april 2010

Blåblodigt adligt är inte märkvärdigt!


Apropå kungahuset och det adliga. Det är egentligen inte märkvärdigare än att vara hygientekniker.

Jag är för kungahuset, men jag ser inte familjen Bernadotte eller annan kunglig familj som annorlunda. De är en gång för länge sedan utvalda av andra. Precis som att nästan vem som helst blir vald till kommunalråd eller Lucia. Vissa riksdagsledamöter sitter till och med kvar så länge att de ramlar av pinnen.

Jean Baptiste Bernadotte var en fattig soldat och någon i sin tur hade valt ut honom och denne någon hade valts av någon annan osv...

Så det är inget märkvärdigt med vare sig kungafamiljen, familjen Wallenberg eller andra med pengar och makt. Det enda som är annorlunda idag är att det antagligen inte kommer att utvecklas liknande dynastier, eftersom de familjer som delar på Sveriges ägodelar och har makten är inte ett smack intresserade att dela med sig...

Jag brukar tänka som så här: Föreställ dig vem som helst med makt. Tänk dig sedan den personen med akut diarre. Hur tror du han/hon ser ut sittande på toaletten? Just det, precis som vi andra! Möjligen sitter kanske toapapperet uppfört på en förgylld tingest, men papperet som ska torka rumpan är nog inte av guld.

P.s Apropå makt, Lars Ohly har opererat sitt knä. Var då? På Sophiahemmet! Betalade Ohly det själv? Läs mer på Dackefejdens blogg. D.s

Ramona

Här kan du köpa Glenn Forrestgates bok När mardrömmen blev sann. Eller också gå in på bokhandel nära dig. Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON


Vill du lägga in en bevakning på min senaste deckare Mord under Tjörn Runt kan du göra det på

3 kommentarer:

Bitten sa...

Kan inte låta bli att protestera när du läst på lite dåligt om en av mina absoluta favoritmänniskor!!

Jean-Baptiste Bernadotte var då inte någon särskilt "fattig soldat" .. :-) Så det så!! Han var inte "fattig" vare sig som barn eller som general i Napoleons armé!

Ramona Fransson sa...

Hej Bitten,

Aha, det var Herman Lindqvist som uttryckte detta i morse på Gomorron i SVT, men han kanske menade att Jean Baptiste Bernadotte var fattig i jämförelse med annan adel på den tiden.

Bitten sa...

Jag har ingen aning om vad Herman Lindqvist kan ha menat.. :-) Jag gillar honom, men han är inte alltid att lita på till 100% vad gäller fakta !!

Nu var ju inte Jean-Baptiste av adelssläkt alls.. han var son till en advokat, men att påstå att han var "fattig" var allt att ta i!! Faktum är väl att det att vara adlig knappast är någon garanti för att vara "stadd vid kassa", s.a.s. :-)