Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

fredag 9 april 2010

Det saknas billiga bostäder. Skulle det vara en nyhet?


På 1970 talet fanns det tusentals billiga bostäder i Göteborg. De var naturligtvis inte heller då enkla att få med första handskontrakt. Små fyllda prasslande kuvert bytte ofta ägare!

Jag bodde på Nordenskiöldsgatan 30, fem trappor upp utan hiss. I köket stod duschen, och under fönstret tvättmaskinen och ovanpå torktumlaren. Huset var det första som byggts 1911 i Göteborg med inomhustoalett.

Vi hade en kakelugn och ett proppskåp med två proppar. Drog jag inte ut sladden på t.ex radio om jag dammsög gick en av propparna direkt. Eller om jag rostade bröd. Ibland gick huvudproppen nere i källaren. Då rusade jag fram, öppnade dörren och skrek rakt ut i svalen att om det var någon hemma på de nedre våningarna fick de gå ner i den fuktiga och läskiga källaren och byta propp.

Lägenheten var på c:a 60 kvm och kostade 525:- kronor i månaden.

För det priset kan du inte ens hyra en garderob idag!

Men sedan kom det en lysande idé från politikerna. Alla gamla hus skulle totalrenoveras, här skulle det bli modernt och fint. Ut med kakelugnar, ner med stukaturer m.m. Efter renoveringen kostade samma lägenhet över 5.000:- kronor. Men det var modernt! Vissa hus hade säkerligen kunnat renoverats med en mer varsam hand, men då gällde inte de förmånliga lånen som staten gav fastighetsägarna. Om de totalrenoverade var räntan på lånet enbart 4 procent. Här fanns det pengar att tjäna!

I dag saknar tusentals ungdomar billiga en- eller tvårummare. De finns i alla fall inte att få tag på i de centrala delarna, och inte är det så mycket billigare att bo i ytterområdena.

Hur ska man då kunna bygga billigt och bra? Ärligt talat tror inte jag att det går, eftersom ingen ska behöva slava för skitlöner med byggjobb, som dessutom kan vara farliga också.

Och om du ser på bilden överst i inlägget är det inte den byggstilen ungdomarna efterfrågar. Även om den säkert blir billig. Men att något måste göras, för att ungdomar inte ska bli mambo eller pappbo fram tills de gifter sig i 25-29 års åldern, är nog alla rörande överens om. Frågan är bara hur problemet ska lösa?

RamonaHär kan du köpa Glenn Forrestgates bok När mardrömmen blev sann. Eller också gå in på bokhandel nära dig.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON


Vill du lägga in en bevakning på min senaste deckare Mord under Tjörn Runt kan du göra det på

3 kommentarer:

Mia sa...

Har nog ingen direkt idé om hur problemet kan lösas för närvarande men måste få passa på att strö min galla över hur byggherrar och arkitekter förstörde och våldtog den här stan på 60- och 70 talet. Det fanns så många vackra byggnader som hade kunnat rustats upp varsamt. Istället skövlade man allt för att manna skulle få styra.

Ta exemplet Nordstan - hade folk protesterat mot den rivningen så hade vi hade vi haft ett område likt Gamla Stan i Stockholm. För att inte tala om det vackra tornet Arkaden - jag förlåter dem aldrig för att de rev ner det!

Samma sak med landshövdingehusen som jag bodde i Vasastan-Landala.
Haga kunde inte heller renoveras, sa man. Men där stötte man på så massivt motstånd så man var tvungen att rusta upp det som gick. Det blev dessutom billigare!

Hade inte trädkramarna funnits skulle vi dessutom haft 4-filiga motorvägar genom Allén...

Modernt är inte alltid bättre. Jag menar inte att man skall ha kvar det gamla, men det är lönt att rusta upp det varligt och behålla själen.

Ramona Fransson sa...

Hej Mia

Håller med till fullständigt! Men de hann att ta många hus i Haga innan de kom till sans.

En skolkamrat hade sin mormor boendes i Haga och jag var med henne där en gång. Det fanns handmålade, gudomligt vackra kakelugnar i varje rum, och det var en stor lägenhet.

När de var klara hade den stora lägenheten förvandlats till två mindre och kakelugnarna låg i tusen bitar på gården!

Idag kostar en liknande kakelugn över hundratusen kronor.

Ja, dessa marodörer! Men som vanligt var det pengar det handlade om. Totalrenovering var ordet för dagen och enbart då skulle lånen bli fördelaktiga.

De fastighetsägare som enbart renoverade med varsam hand fick inte en spänn billigare lån!

Så det var piskan med eldkulorna som gällde och sedan hängde klasen med morötterna framför.

Mia sa...

Ja, det är bedrövligt! Istället satsade man på att bygga mögelhus som inte höll mer än 10 år innan det var dags för renovering.
Det känns rätt positivt idag att veta att man börjar tänka tillbaka och ta vara på gammal byggteknik fast i modern tappning.

Även vårat hus fick sig en omgång på 70-talet - rent sanslösa fula lösningar. Kostar en del att få tillbaka charmen...