Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

måndag 12 juli 2010

Sanningen är alltid det rätta. Lögnen förgör och förstör!

I går kväll tittade jag som ofta på TV4 Fakta. Den här gången visade de en fransk dokumentär.

"Fallet Madeira"

Virginie Madeira var fjorton, kände sig utanför. Hemma fanns en bror med diagnosen schizofreni och fick föräldrarnas totala uppmärksamhet. I skolan var det inte heller någon som ville ha Virginies sällskap.

En skolkamrat, den mest populära, kanske ville bli min vän, om jag ljög ihop något spännande och tillräckligt intressant, säger Virginie i TV-dokumentären.

Hon uttalade det värsta av alla övergrepp inom familjen, incest. Skolkamraten blev paralyserad av skräck och oerhört ledsen, men också ledsen över att se Virginie förkrossad. Efter att Virginie uttalat de fruktade orden: Pappa förgriper sig på mig, slog Virginie händerna för ansiktet och grät hysteriskt. Skolkamraten fick inte ett enda ord ur Virginie.

Virginie förstod aldrig att den lögnen skulle krossa familjen för all framtid. Skolkamraten höll inte tyst som hon lovat, utan gick till rektorn. Därmed var systemet igång. Pappan häktades. Under tiden förhördes Virginie. Enligt egen utsaga sa hon ingenting, eftersom hon inte visste vad hon skulle säga. Enligt Viriginie frågade polisen: Är det enklare om vi frågar och så säger du ja eller nej? Hon instämde.

Inte förrän det stod klart för Viriginie att pappa satt i fängelse på grund av hennes lögn, ville hon ställa allt tillrätta. Då var inte systemet med på rollbytet. Det var som en av gynekologerna uttryckte det i dokumentären: Ingen accepterar att du i en Molièrepjäs spelar husan i ena akten och intar markisinnans i den andra.

Exakt det här hände med myndigheterna när Viriginie hävdade att det var pappan som var offret och hon själv förövaren.

Jag rekommenderar att alla som är intresserade tittar på den här dokumentären "Fallet Madeira"  på TV4 Anytime som kostar en slant eller inväntar reprisen av dokumentären på TV4 Fakta, vilken med stor sannolikhet återkommer.

Apropå gynekologer. Inte ens de som undersökte Virginie kunde komma överens om hennes mödomshinna var bruten eller ej. En gynekolog påstod till och med att en mödomshinna kan växa ihop igen!

Sanningen kan möjligtvis göra ont, men lögnen kan förgöra en familj.

Ramona

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib

Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

10 kommentarer:

Carina Persson sa...

Jag RYSER.................... Fy för in i...

Ska defintivt se denna på TV 4 Anytime ikväll om den finns där.

KRAM!

Carina

Ann Helena Rudberg sa...

Jag såg också det där... förstod inte ett jota egentligen. Led inte båda syskonen av någon slags schizofreni, som inte gick tillbaka förrän pappan fick domen? Då beskrev hon ju själv hur hon vaknade upp och fattade hur verkligheten såg ut? Dessförrinnan tyckte hon att hemmet hon fick vistas på var som ett sommarkollo, att det var något annorlunda mot den tristess hon annars levde i ungefär... ful och mobbad som hon var i skolan. Hur konstig historia som helst...

Ramona Fransson sa...

Hej Carina,

Ja, det går att se dokumentären "Fallet Madeira" på TV4 Play.

Kram

Hej Ann Helena.

Det framkom, såvitt jag vet, ingenting i filmen om att Virginie led av någon psykisk sjukdom, enbart att brodern hade diagnosen schizofreni. I så fall missade jag detta.

Men oavsett sjukdom eller inte, är detta en katastrofal familjetragedi.

Mia sa...

Låter som om alla är offer i denna tragiska historia. Har inte sett programmet själv - hur gammal var flickan? Hon ville väl som alla andra bara bli sedd och älskad och förstod säkerligen inte (pga sin ålder?)konsekvenserna av sitt handlande.

Ramona Fransson sa...

Hej Mia,

Hon var nyss tonåring. Enbart 14 år och naturligtvis fanns behovet av att bli sedd, men föräldrarna hade händerna fulla om jag förstod det rätt, dels med sina arbeten och dels med sin psykiskt sjuka son.

Men som sagt, oavsett är detta en djup och tragisk familjetragedi för alla inblandade.

Blondies blogg sa...

En fruktasvärd tragedi! Den har utan tvekan krossat en hel familj. Men frågan är om inte flickan är det som drabbats värst. Tänk att behöva ha detta på sitt samvete resten av sitt liv.
Ska nu gå in och titta på TV4 Play, men frågan är om man verkligen orkar se programmet. Men samtidigt ser jag det som en skyldighet!
Kram!
Biba

Carina Persson sa...

Hej Ramona!

Jag lyckas inte hitta programmet på TV 4 Play, men däremot på TV 4 Anytime, som kostar pengar. Men jag har haft Anytime i ett år nu, så jag ska definitivt se det ikväll när jag har lagt mig. KRAM!

Ramona Fransson sa...

Hej Biba,

Jag har tack vare Carina förstått att det är på TV4 Anytime som kostar pengar, där man kan se programmet igen.

Ingenting i världen är gratis, utom för politiker som lever på oss, vi andra får betala dyrt!

Kram Biba och Carina och tack för att du upplyste om TV4 Anytime.

Anonym sa...

En sak som ni kanske missade: pappan faktiskt ERKÄNDE övergreppen. Men enligt honom hände detta på försvarsadvokatens uppmaning. Jag har VÄLDIGT svårt att detta är sant. Det finns ingen advokat som skulle ha rekommenderat erkännande i sånt här fall OM det inte var sant. För flickans skull däremot kan man rekommendera det IFALL det är sant. För att underlätta läkandet.

Angående schitzofreni är det ärftligt. Så jag misstänker att det kommer från faderns sida och båda barnen är drabbade. Och att mamman inte orkar se verkligheten som den är. Därav det ivriga förnekandet 10 år efteråt - trots domen, erkännande och flickans berättelse. Att rentvå familjens anseende tycks vara viktigare än flickan hälsa.

Ramona Fransson sa...

Hej ANONYM

Nu var det inte mamman som förnekade, utan dottern som sa att hon ljög.

Denna flicka är dessvärre inte den första och inte heller den sista som kommer att ljuga om sexövergrepp.

Det har inget med schizofreni att göra. Mig veterligen var det bara brodern som hade sjukdomen.

Att den är ärftlig, ja, det är den, men alla får den inte.

Alla män är INTE djur och alla kvinnor är INTE änglar.

Vi är bara människor med fel och brister.