Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

söndag 1 augusti 2010

Aino Trosell, prisad proletärförfattare, också lurad av förlaget Axplock?

Aino Trosell, prisad proletärförfattare och etablerad sedan 1985 har tillsammans med 21 debuterande författare skrivit 24 deckarnoveller som givits ut av (det så kallade) förlaget Axplock.

Boken som fått titeln Debut i död är enligt Axplock på "432 sidor, trådbunden i hårdband och kan köpas hos alla bokhandlare eller direkt från förlaget för 228 kronor inkl. porto och moms". Allt enligt Axplocks hemsida.

På Adlibris kostar boken 156:-, och formatet är inbunden.

Jag undrar hur mycket de debuterande författarna fått betala för att få vara med i boken? Eller vad det numera kostar att få sin bok utgiven av Förlaget Axplock, som påstår sig vara ett förlag och som enligt dem själva hjälper författaren "hela vägen" från Ax till limpa.

Enligt mitt sätt att se saken, efter bara ynka fyra år i branschen, är meningen : Att hjälpa en författare "hela vägen" inte att skicka ut mejl till samtliga Sveriges tidningsredaktioner och dessutom ta betalt för varje bok som skickas ut.

Jag vet hur otroligt många människor som drömmer om att bli författare. Det är tusentals förhoppningsfulla som precis som jag själv skickar runt sitt manus. I mitt fall hände detta 2005 och som de flesta hade jag ingen aning om vad som skulle ske om ett förlag antog mitt manus.

Det jag däremot visste var att om jag anlitade Books-on-demand skulle jag få betala för att få en bok utgiven. Därför fortsatte jag att skicka ut mitt manus. Jag började med att skicka mitt manus till tre eller fyra av de största och fick "tack men nej tack".

Av Axplock fick jag däremot ett brev och inte manuset tillbaka. Mitt manus var antaget och jag var i sjunde himlen! Dessutom av ett "riktigt" förlag! Trodde jag ja...

Precis som troligen många före mig trodde jag på vad Hans Richter berättade och han var en mycket pratglad människa. -Du kan inte korrläsa dig själv Ramona, sa han. Det hjälper vi dig också med!

Enligt kontraktet som jag skrev under skulle jag få en månatlig redovisning. Jag har inte ens till nu fått en slutlig avräkning!

Jag visste att en ny bok skulle ha flikar och vara inbunden, det var för mig en självklarhet. Hans Richter pratade "limbunden" jag hörde "inbunden". Hans Richter försökte inte att ta mig ur villfarelsen.

Min "Debutdeckare" Dyrbar kärlek kom ut i juni 2005 och BTJ:s recension var tydlig: Boken vimlar av korrektur-och syftningsfel.

Men det var inte "bara" korrektur-och syftningsfel som gjorde mig förtvivlad och så småningom rasande på Axplock. Det var inte en "inbunden" bok. Det var en storpocket som kostade mig 100 kronor styck! En pocket fylld av tryckfel från ett uselt tryckeri. Hela upplagan på 300 böcker fick tryckas om. För varje ex som skickades ut från Axplock, trots att den första upplagan var undermålig, tog Hans Richter också 18 kronor.

Eftersom boken kostade mig 118:- tog bokhandlarna 269:- kronor av kunden för en "pocketbok"!

Nu är det en gång så att vi människor inte gärna vill erkänna att vi blivit blåsta, vi skäms över vår dumhet. Så också jag. Jag trodde att alla visste hur det gick till när man fick sitt manus antaget, alla utom jag. Nu vet jag bättre!

Det blev så mycket strul med Hans Richter och hans så kallade Förlag Axplock att hela den händelsen nästan är värd en bok, om så bara för att skydda och hjälpa andra att inte klampa i samma rävsax.

Det är därför jag undrar om Aino Trosells medverkan i boken Debut i död kostat henne något, eller om Aino Trosell rent av fick betalt och därmed ovetande hjälpte Hans Richter att locka till sig presumtiva kunder med författardrömmar. Ska bli intressant att se om någon från media följer upp det här.

( Ibland får jag känslan av att min Kalle Klanka debut förföljer mig och mitt författarskap till denna dag)


Hela soppan med Axplock gjorde att jag bestämde mig för att starta anomaR Förlag och aldrig "lura" en enda drömmande blivande författare!
Ramona

Här kan du shoppa böcker i webshopen anomaR förlag, direktleverans! Betala direkt! Enkelt och säkert!

Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till sommarrabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen!                          Här kan du köpa/låna boken som e-bok.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib

Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

11 kommentarer:

Anonym sa...

Tittar man på Axplocks hemsida, så ser man att de ger ut mycket hembygdslitteratur, alltså sådant som kanske aldrig skulle getts ut annars. Och det är vällovligt. Små udda ämnen, som ändå finner sina läsare om än en begränsad skara. Det förstår man ju att de stora förlagen inte satsar på det, ger inga vinster.

Aino stavar sitt efternamn Trosell - inte Trossel. Det blir ju ett helt annat uttal. Och hon är mycket mer än proletärförfattare, även om hon hennes första roman handlade om en kvinnlig svarvare på ett varv i Göteborg. Hon har även skrivit deckare, dramatik för teater och på senare år har hon kommit med flera generationsromaner om kvinnor. Hon har en mycket läsvärd blogg:
http://www.ainotrosell.se/blog/

Bokmal i Bollnäs

Blondies blogg sa...

Ramona, det är bra att Du belyser Axplocks skumma verksamhet. Jag är säker på att det inte bara är Du som blivit lurad av dem - och därmed fått sina författardrömmar spolierade.
Det är inte alla som är lika starka som Du. Och det är nog inte många som skulle våga ge sig på förlagsbranschen, som Du har gjort.
Det är Din styrka som imponerar på mig, minst lika mycket som Ditt författarskap gör.
Hoppas bara att Du nu "rört om lite i grytan". Det behövs någon som vågar göra det!
All framgång och lycka önskar jag Dig!
Kram!
Birgitta

Ramona Fransson sa...

Hej Bokmal i Bollnäs!

Nu var det exakt det jag menade, att ge ut och det är vad ett riktigt förlag gör, inte tar betalt för utgivning.

Att det finns de som gillar hembygdslitteratur förstår jag, men då finns det också möjlighet att söka kulturstöd.

Tack för rättelsen av Aino Trosells namn. Ibland är jag bokstavsblind.

Stora förlag satsar också på "smal" litteratur enbart på grund av att de har storsäljare som genererar klirr i kassan.

Men om man som förlag påstår sig "hjälpa" från Ax till limpa bör man också redan på sin hemsida upplysa om att man tar betalt och att debutanten får göra det mesta arbetet själv.

Ramona Fransson sa...

Hej Birgitta,

miljoners tack för allt ditt beröm. Jag stärks och likt en elefant kämpar jag vidare!

Kramar
Ramona

Helena Palena sa...

Intressant och fy fan på samma gång! Tack för upplysning och info!

Petronella Simonsbacka sa...

Hejsan!
Jag heter Petronella Simonsbacka och är med i Debut i död med en kort novell. Jag har sannerligen inte betalat en krona till förlaget och det skulle jag aldrig göra! Någonsin. Om man måste betala för att bli utgiven är man inte bra nog, tyvärr. Jag har även skrivit en deckarroman som blivit refuserad överallt och visst är det knäckande, men då får jag bara skriva om och skriva bättre. Det är det enda.
Jag vet inget om era erfarenheter, men å andra sidan kommenterar jag heller inte saker som jag inte känner till. Min enda erfarenhet av Axplock är denna antologi.
/Petronella

Ramona Fransson sa...

Hej Petronella,

det gläder mig att du inte behövt betala ett enda öre för att vara med i boken Debut i död.

Men du har helt fel när det gäller att om man blir refuserad är man inte tillräckligt bra.

Om du vet vem som skrev Harry Potter J.K Rowling, blev även hon refuserad, men till slut fick hon napp. Så också Astrid Lindgren, och författaren William Golding till "Flugornas herre",som sedermera tilldelades Nobelpriset i litteratur.

Men jag förlåter dig din okunnighet, eftersom du inte uppenbarligen inte vet ett smack om bokbranschen.

Men tack för att du upplyste mig om ditt deltagande i Axplock utgivning. Du kanske till och med får betalt, förhopningsvis, om boken ger vinst?

Ramona Fransson sa...

Hej Helena Palena,

Ja, detta är en underlig, men också spännande bransch.

Alla i kostym är inte inte klädda som de borde.

Martin Ekdahl sa...

Hej Ramona.

Jag heter Martin Ekdahl och är i likhet med Petronella en av de debuterande författarna i "Debut i död". Ville bara instämma i hennes inlägg och säga att jag har samma erfarenhet som hon av att samarbeta med Axplock. Jag har inte betalat någonting för min medverkan i antologin och har även tackat nej till det när jag fått förfrågan från andra förlag. Har således inget att klaga på. Tråkigt att höra att din erfarenhet är en annan.

Mvh, Martin.

Martin Ekdahl sa...

Hej Ramona.

Jag heter Martin Ekdahl och är i likhet med Petronella en av de debuterande författarna i "Debut i död". Ville bara instämma i hennes inlägg och säga att jag har samma erfarenhet som hon av att samarbeta med Axplock. Jag har inte betalat någonting för min medverkan i antologin och har även tackat nej till det när jag fått förfrågan från andra förlag. Har således inget att klaga på. Tråkigt att höra att din erfarenhet är en annan.

Mvh, Martin.

Ramona Fransson sa...

Hej Martin!

Grattis! Ja, under dessa år har jag också förstått att Axplock inte är det enda förlag som tar betalt, så gör även stora förlag. Varför? Jo, för att det är kostsamt att ge ut böcker, det ges ut tusentals och en del är bra för marknaden men genererar inte vinst. Jag har också fått höra, från fler än en person inom branschen, att det finns andra förlag som svindlar sina författare.

Så det är befriande att läsa att det gick bra för dig. Lycka till i fortsättningen också!