Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

torsdag 12 augusti 2010

Böcker, böcker, böcker och böcker. Höstens utbud av titlar är magert anser Svensk Bokhandel.

Varför får jag en känsla av att branschtidningen för oss förläggare Svensk Bokhandel är en gnällpelle?

Det är inte ofta jag läser uppmuntrande rader eller goda idéer om hur bra det kan bli. Snarare är det artiklar som borde få bokhandlare att kontakta en bra och kunnig konkursförvaltare och vi förläggare gör nog bäst i att göra dem sällskap.

Här är några rader ur "Välkommen till en spännande höst"

Bokhandeln saknar i mycket en idé om framtiden. Alltför få bokhandlar har tagit till sig att världen har förändrats, att människor kommunicerar på andra sätt än bara för tio år sedan.

Det här måste upp på bordet och det snabbt. Slut citat.

Upplysningsvis är många av de som idag driver bokhandel upp i åren. Har dessa bokhandlare barn som är intresserade av att ta över ett slitgöra för osäkra pengar? Tunga lyft är inte ovanliga i bokhandeln, då det dagligen dräller in paket fyllda med titlar, som alla vill ha den bästa skyltningplatsen.

Som bekant ligger de flesta bokhandlare i centrum, vilket med andra ord betyder stora utgifter för hyran. Lokalerna ska ofta rymma mellan 20.000-30.000 titlar och då pratar vi inte ett exemplar av varje titel. Till detta kommer personal som ska trivas och vara kunniga. Öppettiderna är ofta från måndag-söndag om bokhandeln ligger i ett köpcentrum. Ob-ersättning tillkommer.

Näthandeln har helt andra förutsättningar. Kontorstider, förutom under julhelgen, och böckerna kan förvaras i stora lagerlokaler långt ute på vischan där hyrorna inte är i närheten av Stockholms city.

Hur ska då dessa två barn kunna mötas och leka tillsammans på lika villkor? Att idag lansera en debutant på sättet som enbart några få stora förlag i Sverige klarar av, är en stor risktagning. Den kan bli jävligt dyr! Reklam kostar som bekant. Bästsäljare vill alla förlag ha, den som säger motsatsen ljuger! Ingen kan betala sina räkningar med inbundna böcker! Oavsett hur mycket de är värda på papperet som ett varulager, är de inte värda ett skit om de inte byter ägare. Då kan man inte ens använda papperet till toapapper, alldeles för hårt och skär sönder rumpan!

Så, hur ska det nya boksamhället se ut? Försvinner pappersboken? Försvinner bokhandlarna? Tja, den som lever får se. Men att det kommer att förändras och är under förändring kan inte vara obekant för någon.

Kulturminister behöver vi ingen, vi behöver en människa som samlar sig en grupp idésprutande personer. Tillsammans får de göra det bästa och vara innovatörer. Sveriges kultur behöver en Pigge från Gotland. Går det att klona honom?

Ramona

Här kan du shoppa böcker i webshopen anomaR förlag, direktleverans! Betala direkt! Enkelt och säkert!
Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till sommarrabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen! Här kan du köpa/låna boken som e-bok.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib
Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

2 kommentarer:

Blondies blogg sa...

Efter några dagar i Västerbotten är det underbart att komma hem till Stockholm igen - inte minst för att jag kan sitta i lugn och ro och läsa Din blogg!
Det är en gudagåva att ha intelligenta vänner som tänker åt sig, och som formulerar alla kloka tankar som man själv hade velat kunna tänkt ut. Som jag gör tack vare Dig!
Kramis!
Biba

Ramona Fransson sa...

Hej Biba,

härligt att ha Dig hemma, där Du hör hemma!

Roligt att Du gillar mina inlägg och som sagt jag vässar klorna varje dag.

Kramar
Ramona