Senaste teve-intervjun 2015

lördag 28 augusti 2010

Är dagens författare kontrakterade till tystnad? August Strindberg var ju på sin tid känd för att älska diskutera politik. Vad har hänt?

Vart har alla författardiskussioner tagit vägen? August Strindberg skrev Röda Rummet utifrån sin politiska och debattglada övertygelse. Men vad har hänt sedan dess?

Jan Gulliou skriver en krönika i Aftonbladet en gång i veckan. Ingen gör vågen eller hoppar högt. Senaste stora rörelsen för "Sverre" var KGB affären, men därefter och innan dess var det ganska tyst. Men å andra sidan äger "Sverre" sitt eget förlag Piratförlaget och är därmed "FRI" att tycka och tänka högt.

Men hur är det med andra kända kontrakterade författare? Är alla dessa författare fullständigt ointresserade av allt politiskt som rör sig kring deras vardagliga liv?Är detta anledningen till att de inte skriver om annat än ofarliga vardagshändelser på sina bloggar?

Det handlar om matinköp, agentträffar, middagar och klädbyten. På deras offentliga bloggar nämns inte med ett enda ord om krigets Afghanistan, översvämningarnas Pakistan, burkadebatten, den grova brottsligheten, den svajiga sjukvården eller om det stundande valet med stor risk för Sverige Demokraternas möjliga intåg i riksdagen.

På dessa bloggar är som om tiden stått still. Men vad ligger bakom? Är de inte fria att kasta sig in i den dagliga debatten, eller vill de inte?

Är det så att det i dagens författarkontrakt finns klausuler som förbjuder välbetalda och välkända författare att ha "åsikts-och yttrandefrihet"? Kan det vara så? Eller är dessa författare helt enkelt bara intresserade av "neutrala" ämnen som vilken sorts vin man ska ha till middagsbjudningen eller vilka skor som passar till outfiten?

Vad står det egentligen i deras kontrakt? Står det: Håll käften i offentliga sammanhang? Politiska åsikter håller du för dig själv! Hade varit intressant att få reda på det. Men jag tror ingen författare med kontrakt vågar säga något. Risken är ju att de bryter kontraktet enbart genom att våga svara ja eller nej på frågan.

För min del exploderar jag ungefär ett par gånger om dagen och skriver om det. Jag har 100 procent yttrandefrihet dygnet runt. Inga klausuler hindrar mig och jävlar vad skönt det är. Det är frihet! Värt mycket om du frågar mig.

Vad vore väl jag för en deckarförfattare om jag inte engagerade mig i samhället som jag skriver om, och ständigt kritiserar i mina böcker? Hade varit kul att höra August Strindbergs åsikter om detta. Han svär nog som en borstbindare i sin himmel!

Ramona


P.s Ligger just nu på en 11:e plats som mest utlånade e-bok. Tack till alla Er som hjälpt mig dit! D.s

" Mord under Tjörn Runt" finns även ute nu som e-bok för att låna eller köpa!


Här kan du shoppa böcker i webshopen anomaR förlag, direktleverans! Betala direkt! Enkelt och säkert!


Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till sommarrabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen! Här kan du köpa/låna boken som e-bok.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib
Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

  

2 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Ja du Ramona det är nog en fråga om pengar som vanligt och att hålla sig väl med så många som möjligt för att inte förstöra imagen. Men du och jag vet att det är jätteskoj att diskutera också lite mer icke-korrekta ämnen.

Nä det står inte i deras kontrakt vad de ska göra. Jag två sådana kontrakt hemma i denna korrekta förlagsstil och de handlar enbart om det ekonomiska. Mitt förlag kopierade det som Författarförbundet tyckte att det skulle stå. Författare är inte annorlunda än Svensson oftast. Och vill heller inte framstå som det. Bra för karriären om folk kan identifiera sig med dem.

Dock kan nog en och annan ha blivit tillsagd muntligt hur det är lämpligt att uppföra sig om man är författare.

Ramona Fransson sa...

Hej Ann Helena.

Jo nog handlar det om pengar! Vad handlar inte om pengar?

Visst är det jättekul att diskutera allt mellan himmel och jord. Det är vad som tar mig framåt.

Men jag undrar om du har rätt vad det gäller kontrakten.

Här är ett citat från Svenska Förläggareföreningen:

I bokbranschen har det genom åren utvecklats olika branschavtal. Det är avtal slutna av branschorganisationer som blivit vägledande för parterna på marknaden. Avtalen har varit och är helt och hållet dispositiva, vilket innebär att förlag och upphovsmän kan välja att komma överens om annat än vad avtalen stadgar. Sedan 1996 finns det inte något ramavtal på det allmänlitterära området och sedan december 2008 finns det heller inget ramavtal för läromedel.

Svenska Förläggareföreningen och Sveriges Författarförbund hade fram till 1996 ett gällande ramavtal för förlagsavtal mellan författare och förläggare med ett vidhängande kontraktsformulär för förlagsavtal. Ramavtalet sades upp 1996 och det finns inte längre något gällande ramavtal. Många förlag har sedan ramavtalets upphörande utvecklat egna förlagsavtal. Flera av dessa förlagsavtal har sin utgångspunkt i det uppsagda ramavtalet varför det fortfarande har betydelse för förlag och författare. Slut citat.

Därmed är det fritt fram för förlag att skriva egna och (hemliga) kontrakt.

Vilket jag tror att många har.