Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

söndag 12 juni 2011

Åsa Linderborg ondgör sig över RUT avdraget i allmänhet och Koljonen i synnerhet!

Johanna Koljonen vann "På spåret" tillsammans med Marcus Birro, om du inte visste vem Johanna är. Och idag läste jag en artikel av Åsa Linderborg på Kultursidorna i Aftonbladet.

Koljonen använder sig av städhjälp och då undrar Åsa bland mycket annat vem som städar hos städerskan. Av vilken anledning då undrar jag. Inte fan undrar Åsa vem som bakar brödet hos bagaren eller vem som snickrar hemma hos snickaren. Nej, men det tycks vara väldigt viktigt att veta vem som städar hos städerskan.

Bästa "Kamrat" Åsa Linderborg, att vara städerska på ett kontor eller i ett privat hem är ett yrke, och inte vilket yrke som helst. Om inte det fanns städpersonal på till exempel Aftonbladet skulle ni journalister snart vada i skit.

Du tycks tro att det enda som ska rengöras i ett hem är "toalettholken" och det ger dig uppenbarligen äckelkänslor.

I Sverige subventioneras dagisplatser, jag har inga barn, ska jag protestera då? Självklart inte! Vi subventionerar byggnadsarbetare med ROT-avdrag, helt okej för mig. Vi subventionerar hemtjänst och hemsjukvård, också helt okej för mig och dessutom är det helt okej för mig att vi subventionerar RUT-avdrag. Men just detta med städning tycks vara en nagel i ögat för en del.

Städerskor som kan sitt yrke är guld värda, precis som en duktig snickare. Med din artikel ser du inte bara ner på Koljonen utan också på ett yrke som är bland det viktigaste vi har på alla arbetplatser och i hemmet, och det är städerskor.

Du läser hellre en bok än att städa, javisst fortsätt med det, men gnäll inte över att Koljonen likt många andra ger vita arbeten till en grupp som kanske ibland har svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Och det är inte bara rika sura kvinnor som du som kan anlita städhjälp, det kan många med medelinkomster också.

Det är inte en "last" att städa åt andra Åsa, det är ett yrke som alla andra yrken, som att vara journalist eller sjukvårdsbiträde. Men som sjukvårdsbiträde får du torka kiss och bajs på levande rumpor inte bara torka holken och de lönerna är inte i närheten av journalistens eller snickarens. Sluta gnäll över Koljonen, hon ser åtminstone till att en del av hennes lön genererar arbete för andra.

Ramona"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate till specialpris på Adlibris


"Grattis, du ska bli pappa"  Adlibris    Bokus  CDON

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet  och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare.

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.

Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Muntligt 
Load2hear.
Mobook
Storytel

2 kommentarer:

Birgitta sa...

God morgon Ramona!
Ett enormt bra inlägg!
Jag har själv arbetat som städerska - och det är ett jobb som jag är stolt över att ha haft. Har alltid mötts med respekt av mina kunder; familjer från alla samhällsklasser som verkligen har uppskattat mina insatser.
Lika stolt är jag över att i dag vara personlig assistent till en cp-skadad ung man.
Visst finns det människor som föraktfullt fnyser åt mina yrkesval - men det säger mer om dem än om mig.
Jag går till jobbet med glädje och drar mig varken för att skura toaletter eller att torka kiss och bajs. Det hindar inte att jag även njuter av att läsa en bok. Men jag passar mig noga för att spy galla över vilka val en annan människa gör - till och med Åsa Linderborg får tycka och tänka vad hon vill. Men hon kanske skulle behålla sina åsikter för sig själv ibland? I alla fall om hon vill få respekt...

Ramona Fransson sa...

Hej Birgitta!

Åsa Linderborg slår med jämna mellanrum knut på sig själv i förhoppning i att det ska bli rätt. Som när hon blev Big Brother (journalistdeltagare) och ville vet hur det kändes att sitta instängd i ett rum. Herregud! Hon kunde väl stängt in sig på sin toalett, garderob eller va fan som helst!

I den här artikeln som Åsa skrev i AB kunde jag se framför mig hur hon satt vid sitt tangentbord och "bara" trodde att hon var såååå rätt ute... och nog var hon ute alltid, men inte rätt!