Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

måndag 21 november 2011

"Fråga doktorn" besökte Tyskland.

En svensk familj fick besök av Fråga doktorn. Familjen har bott sju år i Berlin och upplever sjukvården som annorlunda och bättre än i Sverige.

Jag är inte ett dugg förvånad. Svenska läkarförbundet har massor att lära av tyskarna. Men det är som att gå barfota på krossat glas.

Jag arbetade under många år på Stena Line, Göteborg -Kiel. En gång fick en av tjejerna som arbetade i mässen problem med magen. Hon var gravid i femte månaden. När vi anlände till Kiel stod ambulansen och väntade. Jag följde med som tolk. Vi togs in på Kiels universitets sjukhus. Hon lades i en säng och rullades in på ett enkelrum.

I stället för att en vaktmästare rullade runt henne i sängen till olika avdelningar kom läkarna. En medicinare, en kirurg och en gynekolog. Tillsammans undersökte de henne och kom fram till att det var blindtarmen. Jag lämnade henne samma dag när det var klart för operation. Hon blev väl omhändertagen.

Eftersom jag själv haft en hel del att göra med sjukvården i Sverige på grund av gallproblem kände jag mig tvungen att fråga om, att detta med att läkarna kom till patienten istället för tvärtom tillhörde vanligheten eller om det bara var för att vi kom från båten. Nejdå, så var det alltid. Det var ju enklare svarade läkarna. Ja, eller hur? Säg det till sjukhusdirektören i Västra Götaland! Säg det till västsvenska sjukvårdspolitiker.

I Tyskland vet de inte ens vad "sjukhuskö" är för någonting. Undra vad det beror på?

Jag har också nyttjat tysk vård för mig själv och upplevde den som fullkomligt lysande. Inte akut eller så. Jag beställde helt enkelt en tid och fick fantastisk hjälp. På den tiden kostade medicinen aldrig mer än 5 Dm. I Sverige slår vi oss för bröstet (läs politikerna) men det finns mycket som skulle kunna göras bättre, utan för den skull pumpa in mer pengar. Det handlar om de som styr organisationen inte vårdpersonalen. Det gäller att slita loss de gamla maktfullkomliga hörntänderna från borden och tvinga dom att tänka om och nytt...

Ha en skön måndag!

RamonaGrattis du ska bli pappa!
Adlibris
Bokus
CDON
Bokia internethandel


Adlibris: Ändhållplats Sverige


"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Muntligt
Load2hear.
Mobook
Storytel&

Inga kommentarer: