Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

tisdag 3 januari 2012

Pensionsåldern höjs och pensionen sänks!

Om cirka 20 år kommer tiggande gamla människor bli en vanligare syn i Sverige.

En gång i tiden fanns det inga pensioner alls, därefter kom en ynka folkpension och till slut röstade regeringen fram ATP-systemet som 2008 fyllde 50 år. Sedan gick det i graven...

Numera är, vi vanliga arbetare, våra egna börsmäklare. Det vill säga vi spelar rysk roulett med våra pensioner inom den råkapitalistiska världen. Hur det kommer att arta sig? Ja, det vet vi den dagen vi går i pension, inte förr.

Nu kommer också pensionsåldern att höjas. Läs GP här! Som om jag inte fattade det! Det enda jag undrar över är när den statliga pensionen kommer att krympa i förhållande till det man sparar privat. Den dagen den kommer den också, är jag övertygad om.

Ett stort problem med höjningen av pensionsåldern är att det kommer inte att fungera, såvida man inte drar ner på dagens arbetstempo. Och om det problemet läser jag ingenting. Till och med Miljöpartiet har dragit tillbaka sitt gamla valfläsk: Sex timmars arbetsdag!

Klart som korvspad att arbeten där människor inte anstränger kroppen har möjlighet att arbeta till de blir 69 eller 75, men hur många industriarbetare, städerskor, renhållningsarbetare, frisörer, kockar, sjukvårdspersonal (exkluderat läkare) och andra med tunga kroppsjobb har samma möjligheter? Hur många av de människor som redan idag sliter inom dessa jobb orkar arbeta till de är 65?

Som jag ser det finns det bara en lösning om man vill att människor ska få möjligheten att arbeta längre och det är att anställa fler inom samtliga områden och dra ner på arbetstakten. Då har alla chansen. Det är nämligen så att våra kroppar är allt annat än smidiga, snabba och eleganta när vi börjar komma över femtioårsstrecket. Som Magnus Härenstam så passande uttryckte det: När jag böjer mig ner för att knyta skosnörena är det bra att jag passar på att göra saker på vägen tillbaka upp.  

Magnus Härenstam är född 1941 och fyller 72 i år. Trots detta arbetar han och har premiär på sin show " Morsning & Goodbye" på Lisebergs teatern den 27 januari.

Men som sagt, jag är inte förvånad över politikernas beslut att utreda frågan. Vi blir bara äldre och äldre och fler och fler. Att de nu utreder frågan betyder inte att pensionsåldern inte kommer att höjas, frågan är bara när!

Ramona

Förlaget har sänkt priset på samtliga Mp3 böcker!
Grattis du ska bli pappa!

Adlibris
Bokus
CDON
Bokia internethandel


Adlibris: Ändhållplats Sverige


"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Muntligt
Load2hear.
Mobook
Storytel

2 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Vi borde få förvalta våra egna pengar, men det vill naturligtvis inte statsmakterna, för då kan de inte göra som Göran Persson gjorde ett flertal ggr, låna miljarder av de hopsparade pengarna av 40-talisterna och andra.

Det fanns 750 miljarder i fonderna och av dem stals då 258 miljarder. F-kassan var förvånad över min låga pension (fast jag hade jobbat 40 år i Sverige) och trodde att jag hade jobbat utomlands.

Ja det hade jag visserligen, men bara som au pair i ett år och myndigheterna i det Frankrike var så långsamma så det blev aldrig inbetalt någon skatt från mina arbetsgivare, för jag blev aldrig noterad som närvarande i det landet ens en gång.

Men i Sverige är vi så dumma så vi ger bort allt vi äger och har. Till tjuvar som satt då i regeringen.

Mia sa...

Nämen varför inte införa Ättestupan igen? Det fungerade ju alldeles utmärkt! #grrr