Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

torsdag 26 april 2012

Varför jag inte tycker att kvinnor eller unga flickor ska bära slöjor!

Som barn kom jag över en bok, Tusen och en Natt, och i den läste jag den mest fascinerande berättelse om den persiske kungen Shahriâr, som inte kunde sova och ville lyssna på sagor natten igenom och när sagan på morgonen led mot sitt slut lät han avrätta sagoberätterskan varje gång solen gick upp, men så kom vesirens dotter Scheherazade och hon lyckades hålla sin berättelse vid liv och kungen i spänning och då ville han höra mer av hennes berättelse. På det sättet höll hon sig vid liv och efter 1001 nätter gifte sig kungen med Scheherazade.

Som det barn jag var förstod jag inte att sagan egentligen berättade om ett fruktansvärt förtryck av kvinnor. I min barnavärld var det ju bara en saga!

I vår värld finns tre stora religioner, judendomen, islam och katolicismen. Idag kan jag tyvärr inte se något gott i dessa religioner. Jag vet att många miljarder människor tar sin tillflykt och känner ett slags tröst och trygghet i religion, men jag ser bara maktutövande och ett kraftigt förtryck av kvinnorna.

Jag minns första gången jag såg en livslevande nunna, innan hade jag bara sett dem i amerikanska filmer, och upplevde dem som konstiga. Hur kunde man klä sig i en sådan dräkt och varför? Nu vet jag. Nunnor och munkar lever för sig själva i kloster och vill i regel inte vistas utanför dessa murar.

Judarna har funnits i Sverige sedan 1600-talet och eftersom jag själv är av judisk börd, vilket jag inte hade aning om förrän i vuxen ålder, har jag inte utövat judendomen. Orsaken till detta vet de som läst "Ändhållplats Sverige".  Judarna tillhör en minoritetsgrupp, liksom romer och samer.

Inom alla religionerna finns det människor som inte alls lever ett strikt religiöst liv, utan kallas sekulariserade. De lever ett mindre andligt och mer världsligt leverne och hur många de är från respektive religion vet jag inte.

Nu kommer jag till detta med slöjor. De finns i olika varianter, niqab, burka och som kallar jag vanlig slöja. I mina ögon spelar det ingen roll hur utsmyckade dessa slöjor är, i mina ögon är de ett sätt att förtrycka kvinnor och till och med flickor tvingas ha dem i vissa familjer, vilket jag anser är ett brott mot barnkonventionen . Få politiker vågar prata om det här. Alla är dörädda att sättas i samma fack som Sverige Demokraterna. Rädda att bli utpekade som rasister. Detta är nonsens!

Jag tror knappt jag hört en enda politisk debatt i Sverige, där det inte diskuterats jämlikhet mellan könen, men vari ligger jämlikheten i att kvinnor inom islam har slöjor? Männen bär inte niqab eller burka, männen sveper inte in sig i slöjor, döljer sitt hår och sin kropp. Varför då? Enligt de islamkännare jag lyssnat på säger de att ingenstans i Koranen finns det skrivet att kvinnor ska dölja sig andra säger att det gör det.

Personligen struntar jag i vad som står eller inte står i Koranen. Jag är uppväxt i ett land där vi anser att alla människor har lika värde, oavsett hudfärg, sexuellt tillhörighet eller religion, och upplever kvinnor och barn insvepta i slöjor av olika slag både som tragiskt och tillbakasträvande. Detta vill jag att alla politiska partier ska prata om! Hur ska vi med ena handen säga att vi vill ha jämlikhet när vi med den andra handen inte ens diskuterar religionens inverkan på kvinnor?

De ultraortodoxa judarna säger nej till: Abort och homosexualitet. Katolikerna likadant och samma med islamisterna. Vem bär barnet? Kvinnan!

Jag tycker att det är hög tid att politiker i Sverige berättar vad för slags jämlikhet vi ska i Sverige. Just nu känns det som att den är blaskig, lögnaktig och undvikande och framför allt känns det som om jämlikheten är baserad på en lögn!

Ramona

13 kommentarer:

Monica Antonsson sa...

Tack Ramona.
Så befriande skrivet.
Vi pratar ibland i mitt hörn av världen om ditt civilkurage i samband med LM och Gömda.
Och nu har du gjort det igen.
Tack!

ladyrydman sa...

Har läst Ditt inlägg flera gånger och dessutom högt; trots flera syftningsfel( bl.a detta om att Du inte praktiserat judendom) och trots att jag inte hänger med på hur t.ex. Aborter kommer in i detta med slöjan- antar jag att Du inte är för slöjbärande.
Vill också påpeka att katolicismen inte är en religion utan den är en gren inom kristendomen.

Ramona Fransson sa...

Hej Monica!

Ja, och gladare blir jag om det hamnar på ett bord och runt bordet sitter samtliga politiska ledare och tar tag i detta någon gång!

Vi kan inte ha en religionsfrihet som blir religionsförtryck för kvinnor.

Ramona Fransson sa...

Hej ladyrydman.

Hahaha, det var väl kul att du fick vara korrläsare och tvingas att läsa högt på grund av alla syftningsfel. Det var det som var det viktigaste med hela inlägget. Glömde jag berätta det?

Självklart är det så att katolicismen är en gren av kristendomen, men är som jag ser även en religion också, eller är det också fel?

Jag hoppas att du inte far illa av syftningsfel och att du trots syftningsfelen förstår innebörden av inlägget.

Anonym sa...

Som alla vet är ju Gud egentligen en svart kvinna och inte en vit man med skägg.

ladyrydman sa...

Jag glömde ytterligare ett par tankar;

Detta om nunnor och munkar och deras kläder. Ca 5 % av desSa tillhör ordnar där man strikt håller sig inom klostren. De allra flesta verkar ute i samhället inom skolA sjukvård etc.
Sen har vi judarna; i Sverige sedan 1600 talet? Enligt pålitlig källa är det mot slutet av 1700-talet judarna kom( ja, nån enstaka innan förstås). Att Du inte praktiserat judendom berodde på? Och detta har med slöja att göra?
Nä, det var verkligen inte enbart det dåliga språket som gjorde mitt ifrågasättande.

Ramona Fransson sa...

Ladyrydman, jag orkar inte berätta min story... låna Ändhållplats Sverige på ditt närmaste bibliotek, den finns i alla upptänkliga former, finns säkert en som passar. När du läst den är du välkommen med frågor... och om du hör med din pålitliga källa så fanns judarna på 1600-talet på Marstrand...

ladyrydman sa...

Det undrar jag; visst var det sent 1700-tal judarna fanns på Marstrand. Nåja; detta är ju inte viktigt( annat än att det är lätt att påstå ). Din artikel skulle ju handla om Din åsikt ang. slöjor( fast det var inte lätt att förstå)

ladyrydman sa...

Det undrar jag; visst var det sent 1700-tal judarna fanns på Marstrand. Nåja; detta är ju inte viktigt( annat än att det är lätt att påstå ). Din artikel skulle ju handla om Din åsikt ang. slöjor( fast det var inte lätt att förstå)

ladyrydman sa...

Vet inte om det jag svarade försvann i rymden?
Visserligen oväsentligt; men vart har Du det ifrån att judarna var på Marstrand på 1600-talet? ( har alls inte med slöjan att göra men...)

Olle Eriksson sa...

Jag är så glad att jag avverkade genren deckare i min ungdom, svenska och amerikanska. Så kan jag nuförtiden ägna mej åt litteratur istället. Speciellt när man inser hur inskränkt och begränsad genren är. Dina synpunkter på slöjan låter som dom kom från en femtonåring. Vad vet du om kristendomen och vår egen historia? Vad vet du om kvinnoförtryck i Sverige idag? Att du gör islam till ett problem för dej själv indikerar att du har ett problem hos dej själv som du inte löst.

Ramona Fransson sa...

Bästa Olle!
Inskränktheten kommer från de män som säger sig vilja "skydda" sina kvinnor från lystna mäns blickar och gör det genom att hänga på dem ett skynke. Slöjan har inte ett smack att göra med Koranen om jag ska tro på de kvinnor från dessa länder som illa kvickt kastade av sig slöjan när de kom till ett fritt och demokratiskt land. Och jag tror på dessa kvinnor. Religionen gör inte någon människa gott annat än de som varit i drogträsk och mött jesus, som de säger. Religionen tolkas av människor som säger sig vara dennes Guds företrädare och är alltid män. Dessa män är ute efter en enda sak:Makten att styra andra efter ord som står i bibeln eller koran. I min värld ska Gud, oavsett tillhörighet, sitta på åhörarbänken och inte lägga sig i politiken eller stifta lagar, det ska män och kvinnor göra.

Anonym sa...

Hej

Jag håller fullständigt med dig Ramona. Men innan vi kvinnor lägger hela ansvaret på politikerna måste vi som självständiga kvinnor också börja agera. Så länge många kvinnor förstör för andra kvinnors karriär och framtid kommer vi alltid vara i underläge av männen vare sig religion och bakgrund.