Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

måndag 10 september 2012

Vart tog lusten att debattera vägen i Sverige?


Vart tog debattlusten vägen? Viljan och modet att diskutera och kritisera religioner?

Svenska kvinnor kämpade länge för sin rätt att få rösta, rätten till fri abort och att få gifta sig med vem man vill. 

Under decennier var Svenska kyrkan en maktfaktor i Sverige och påverkade. Så är det tack och lov inte längre. Men vi hade aldrig kommit så här långt om vi inte debatterat, diskuterat och kritiserat religioner. Inte heller hade HBTQ rörelsen existerat om vi inte lyft upp människors rätt till yttrandefrihet och demokrati. 

Än idag finns det kvinnoprästmotståndare och det får de lov att vara så länge de inte praktiserar sin övertygelse i samhället. Idag har vi kvinnliga och homosexuella präster. Hade vi verkligen haft det om vi inte kritiserat, debatterat och diskuterat religionens betydelse och inverkan på människor? Knappast! 

En gång i tiden i Sverige brändes i första hand kvinnor på bål och prästerna stod bredvid och hejade på. Detta ingöt skräck i befolkningen. Den skulle hållas i tukt och förmaning. 

I Israel finns ultraortodoxa judar, som för inte så länge sedan krävde att kvinnor skulle sitta längst bak i bussen. Detta fick den resterande sekulariserade judiska befolkningen att gå i taket och de gick man och kvinna ur huse för att demonstrera mot detta ålderdomliga stenålderstänk. Nu är ordningen återställd. Benjamin Netanyahu har nu också lagt fram ett förslag,att den obligatoriska militärtjänstgöringen i Israel även ska omfatta ultraortodoxa män och kvinnor, som hittills sluppit detta på grund av sin starka religiösa övertygelse.

Sedan lång tid tillbaka skämtas det i teve, radio och i böcker om präster, nunnor, pastorer, rabbiner och om påven. Och i länder med demokrati och yttrandefrihet är detta ett fullständigt naturligt inslag i människors vardag. Helt plötsligt börjar allt det som främst kvinnor kämpat för i årtionden sakta men säkert smulas sönder. På grund av vad? På grund av att det kommit in en ny dominerande religion i landet som heter islam. 

På sextiotalet i Sverige fanns knappt en enda muslim, nu finns hundratusentals. Moskéer växer upp i många svenska städer och bekostas i regel av den stat, som av Carl Bildt och på Wikipedia kallas absolut monarki, men som i verkligheten är ett kvinnofientligt och diktatorstyrt Saudiarabien. I landet får det endast finnas en statskick och det är islam. Piskrapp, stening och dödstraff för att konvertera från islam tillhör vardagen i landet. Folket ska hållas i tukt och förmaning. 

I Sverige har vi religionsfrihet och det betyder att Livets ord, som diskuterats, debatterats och kritiserats kan utövas. I Sverige har vi Jehovas Vittnen, som avslöjats som en sekt, där barns rätt inte tillvaratas på ett sätt som man gör i en demokrati. Detta har Sveriges Rikes Lag löst, genom att vid blodtransfusioner som ska rädda barnets liv, frånta föräldrarna föräldraansvaret under en kort period för att rädda barnet. Plymouthbröderna är ytterligare ett skräckexempel på där barn far illa under religionens förtryck. De tre sistnämnda har inte mer än några tusen medlemmar i Sverige och därför inte tillräckligt mycket makt att påverka Sveriges riksdag eller politik. Men vad hade hänt om Jehovas Vittnen eller Plymouthbröderna eller Livets Ord hade haft över en halv miljon medlemmar och en ständig tillströmning? Om de startat ett parti och tagit sig in i riksdagen och börjat stifta lagar som passar deras religion, hade vi då diskuterat, debatterat och kritiserat dem?


I stället för en debatt om religionen islam har ett enda ord tystat allt och alla, ordet är islamofobi. Som att sekulariserade människor bara genom att se en kvinna i niqab eller burka skulle frysa fast i marken och börja skrika hysteriskt. 

Varför var det fullständigt normalt att kritisera, debattera och diskutera påvens hårdnackade motstånd mot att katolska män skulle använda kondomer? Och som tur var fungerade kritiken, debatten och diskussionen även den här gången. Påven gick efter hårt tryck ut 2010 med på att kondom bör användas i vissa fall och då fick också västvärldens befolkning kunskap om hur viktig kondomen är för att skydda sig mot sexuellt överförda sjukdomar. Hade påven släppt på sin benhårda religiösa inställning om detta inte hade debatterats, diskuterats och kritiserats?  

Idag efterlyser hundratusentals människor i Sverige en öppen debatt och diskussion om islam och lika många undrar varför den inte kommer. Uppdrag granskning har hittills haft ett belysande program om vad som händer hos imamer när de inte vet att kameran är på. Efter det programmet trodde många att nu kommer debatten och diskussionerna om islam, men återigen lades locket på.

Inom alla världsreligioner finns ett kvinnoförtryck som iklär sig olika skepnader och detta måste vi andra som bejakar HBTQ, kvinnliga präster, lika rättigheter och skyldigheter för båda könen, sekulariserade stater och som värnar om barns rättigheter diskutera, debattera och kritisera varje dag i resten av våra liv. Demokrati och yttrandefrihet är värt att kämpa för varje dag!  


Läs Sidneys Times om bilden.
   
Rösta på höger sida: Ja tack till debatt om alla religioner!  
                                   Nej, tack till debatt om alla religioner! 

Ramona Fransson
Debattör och författare

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jättebra inlägg, men en sak. De svenska muslimerna är 400 000 och av de är det ca. 100 000 som går i moske. Resten går inte ens dit. De är sk. Sekulära muslimer. Jag har många vänner som är sk. muslimer, men de dricker öl, går inte omkring i traditionsenliga kläder, är gifta med svenska kvinnor och läser inte koranen. Tvärtom. De skiter fullständigt i religionen.

Så om du jämför med ultraordoxa, plymouthbröderna, livet ord, jehovas så tycker jag inte du ska generalisera muslimerna som en homogen grupp på "halv miljon", utan vara lika ärlig som du är med de andra grupperna.

Det viktiga är att se hur många av de muslimska grupperna är det som förespråkar sharia, som driver det politiskt, hur många muslimer jobbar aktivt med religiös politik? Att det finns muslimska män som är kvinnohatare är inget nytt, problemet är att det finns lika många svenska män som hatar kvinnor och som tycker att kvinnan borde vara hemma vid spisen och som tycker att frigörelsen bland kvinnor gått för långt.

Monica Antonsson sa...

Hej Ramona!
Jag håller helt med dig om att debatten behövs. Den är urviktig. Men sättet det görs på är minst lika viktigt. Det sätt som UG gjorde är helrätt. Ärligt, rakt på och Opartiskt. Imamerna avslöjade sig själva. Jag tycker personligen inte att islam hör hemma här. Tvärtom. Så jag ser verkligen fram mot en - seriös - debatt.

Ramona Fransson sa...

Jag har ingen aning om hur många muslimer som inte är sekulariserade, men jag är ute efter en diskussion som helt säkert kommer gagna de som är sekulariserade. Idag är det locket på. Inte bra... inte bra alls.

Det tog många decennier innan Sveriges befolkning på allvar tog tag i kyrkan och alla problem med den.

Och jag jämför enbart kraften i att om det är en liten grupp på några tusen som inte kan hota demokratin, skiter media i det, men är det flera hundra tusen eller hundratusen, kan dessa påverka i det politiska etablissemanget och demokratin. Och om siffrorna du säger, att det är 100 000 som är troende och går i moskéer, ska islam diskuteras, debatteras och kritiseras.

Även om det bara är 10 000 som är djupt troende ska religionen diskuteras, debatteras och kritiseras.

Alla religioner som påverkar människor och barn, måste diskuteras, debatteras och kritiseras. Alltid!

Anonym sa...

Sverige är ett demokratiskt land och ska följa de mänskliga rättigheterna vad gäller religionsfrihet,kön,funktionshinder sexuell läggning m m.Varför eftterföljs inte detta?stora grupper kan hetsa andra minoriteter och stympa sina kvinnor.Vad har hänt med Sverige?Har de fått Stockholmssyndromet?
Varför får inte alla minoriteter känna sig trygga och bära sina religiösa attribut+Är det för att de är för få i gruppen så det är inget att bry sig om?de gapar kanske inte lika högt som andra?Det är dags att syna hur de mänskliga rättigheterna efterföljs i landet.Kanske är det dags att det tas upp internationellt hur dåliga Sverige är inom området?

Anonym sa...

Håller faktiskt inte alls med dig Ramona, när det gäller din kritik av judendom och kristendom. Det är skrämmande pk-åsikter du framför. Däremot håller jag med dig angående kritiken av islam. Den enda religion som idag förtjänar kritik.

Ramona Fransson sa...

Hej Anonym 2.

Ja, men det är detta som saknas, att den håller inte med den, men med den och då blir det just det jag efterlyser, debatt, kritik och diskussion.

Bra!

Ramona Fransson sa...

Saken är bara den att debatten, kritiken och diskussionen ska inte föras på min blogg utan i Sveriges Television och inte avhandlas i en kvart, som ett ämne av tre i programmet Debatt under 45 minuter. Debatten ska ha minst en tre timmar i veckan på primetime!

Monica Antonsson sa...

Men nu har den ju börjat här och det är väl inte det sämsta.

I ett demokratiskt land med så total yttrandefrihet som Sverige har ska ALLT kunna diskuteras fritt. Så även Islam, kristendom, judendom och vad sjutton som helst. Det är inskrivet i vår grundlag. Ingenting har frikort.

Jag är personligen helt emot slöjor och annat kränkande otyg som hedersbegrepp, könsstympning och tvångsäktenskap.Och det ska man kunna säga högt likaväl som man kan ta avstånd från kristendomen och gå ur svenska kyrkan. Vad folk har för tro i det privata bryr jag mig inte ett skvatt om.

Fri diskussion i alla ämnen och respekt för allas åsikter är en självklarhet. Det är däremot inte rasistisk propaganda och könsförtryck.

Anonym sa...

Senaste trovärdiga uppskattningen av antalet muslimer i Sverige landar på runt 570 000. Dessutom, det finns ingenting sådant som sekulära muslimer, det finns bara muslimer. Allt tal om t ex moderat islam är ett påfund av vänstermedia till 'försvar' för sin mjuka hållning mot mohammedanerna.

Bengt Bengtsson sa...

Du skriver nära nog exakt vad jag ofta går och grubblar över.Det händer att jag skriver insändare om vindkraft eller rovdjursfrågan,Dessa får jag i regel intagna i ortstidningen,men när jag skriver om något som rör Islam blir det i regel inte infört.Dessutom kan jag inte begripa hur det kunde bli "högerextremt" att ifrågasätta Islam.
Bengt BEngtsson

Anonym sa...

Utmärkt skrivet! Sprid detta alla som läser här!!!

Verutschkow sa...

Nu har du hamnat i avpixlat.se, Ramona ! Frivilligt eller ?

Hur som helst har jag sammanställt dina papper och kommer att posta dem vilken dag som helst ...Ramona Fransson sa...

Hej Verutschkow!

Absolut frivilligt! Jag har läst både Politiskt Inkorrekt och nu Avpixlat under lång tid, även sett att Avpixlat mediacreeper har hela Sveriges media på besök, dagligen,och i min värld, där jag sätter yttrandefrihet och demokrati högst på agendan varje dag, begriper jag inte varför det inte är tillåtet att debattera, diskutera och kritisera en av världens största religioner, islam.

Och i min värld, anser jag att när det finns gigantiska problem i ett samhälle, kan man aldrig lösa dem med tystnad.

Tack jag ska med förtjusning bevaka brevbäraren.

Verutschkow sa...

Tack för hårt paket som anlände just härom dagen !

Ramona Fransson sa...

Hej Verutschkow!

Tack själv!