Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

söndag 31 mars 2013

Du är så ful! Ta livet av dig! Det är inte mobbing! Detta är grov psykisk misshandel!Den här videon har enligt uppgift från Facebook spelats in en månad innan flickan tog sitt liv. Lyssna noga på vad Linn säger i filmen!

Jag skulle önska att den visades för alla skolbarn i hela Sverige, undantaget blir de religiösa friskolorna som tyvärr får lov att finnas trots att de hjärntvättar redan barnen från födseln och får betalt av oss skattebetalarna för att göra det.

Nu till flickan som tog sitt liv, Linn Nyman. Hur tänker barnen som skriver kommentarer som: "Du är så ful! Ta livet av dig!" ? Hur gammal är barnet som skriver något sådant? Hur mycket koll har dennes föräldrar på vad deras barn gör?

Varför börjar inte ALLA lektioner varje morgon i Sverige med att man diskuterar mobbing ( egentligen fel ord, eftersom det handlar om grov psykisk misshandel och borde lagstiftas för vad det är), respekt för varann. Lärarna borde berätta om vuxna som låtsas vara barn på nätet och på så sätt lockar till sig dem, om pedofiler och viktigast av allt: Hur bemöter man sin medmänniska? Om alla barn redan från förskolan får med sig detta varje dag kanske det blir bättre och att något måste göras är ju glasklart.

Tänk dig att du varje dag skulle gå till ett arbete där dina kolleger gör ditt liv till ett helvete! Varje dag blir du sittande ensam på kafferasten, ingen vill sitta vid ditt bord. Varje dag har någon gömt dina arbetsuppgifter eller smetat ner dem med kletig marmelad. Varje dag kan du på Facebook läsa nedsättande ord om dig som person. Varje dag läggs det ut foton på dig i olika situationer och vid varje foto står kränkande ord om dig. Skulle du verkligen vilja ha det så här på din arbetsplats?

Skulle inte du, som den vuxna människa du är, ringa facket, gå till chefen eller på annat sätt få stopp på detta? Jo, det tror jag nog, men vad gör en elev som är tio till tolv år? Som inte ens hittat sin egen identitet, som vem är jag? Vi kan inte älska alla, inte heller trivas med alla, men vi kan lära oss en livsviktig sak och det är att respektera varandra oavsett hur olika vi är. Vi är inte det klonade fåret Dolly, där alla ser likadana ut, låter likadant, klär sig likadant eller har samma utseende. Vi är olika och måste, redan från det att barnen är små, få dem att se och respektera olika åsikter, utseende och beteende. Allt måste handla om att inte såra eller skada andra.

Så när kommer ordet mobbing  att istället bytas ut till grov psykisk och fysisk misshandel och ses för vad det egentligen är? När?

Vi måste våga se hur det ser ut på skolorna idag. Vi måste tvinga rektorer och lärare och föräldrar att engagera sig i vad som händer under en skoldag. För det är faktiskt en arbetsdag för hundratusentals barn varje dag...

Det är alldeles för många unga som tar livet av sig i Sverige och borde anses som en nationell katastrof. Det får bara inte fortsätta så här!

Ramona

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk att det i alla tider finns och har funnits människor som inte förstår HUR illa deras elaka kommentarer kan ställa till.Det blir bara så mycket mer tydligt idag när du efteråt kan se i detta fall Linns tankar och känslor.Men i detta sista att säga till någon att ta livet av sig det är ju fruktansvärt kränkande och jag undrar om den som skrev verkligen förstod att det faktiskt kan hända .Mina tankar går till Linns familj idag .

Agneta sa...

Hejsan, Ramona!

Jag skulle vilja påstå att detta är anstiftan till mord!
Mobbing eller utfrysning av vuxna förekommer på för många arbetsplatser dagligen.

När jag gick i skolan "på stenåldren" ( Burgårdens Sam) hade vi morgonsamling i aulan och där sas det många kloka ord till oss elver. Inte alls fel!

I folkskolan förekom det såklart mobbing som i alla tider, men Internet har blivit en källa där ungdomar anonymt kan spy ut sina egna tillkortakommanden genom kränkande kommentarer.

Det borde ta mig katten vara en åldersgräns för att få skriva på nätet och då ska man vara myndig!

Så här kan det inte fortsätta och den flathet som våra makthavare visar gör mig illamående!

Bra att du skriver om detta och hoppas att de som behöver läser dina rader.
Ha det gott! /Agneta


Carita Liljendahl sa...

Det var bra skrivet och rutet av dig. Jag blir ledsen och arg varje gång jag läser om människor som blir mobbade - har blivit det själv också, men tror att jag på något sätt lyckats sätta mig över det i dag (är 50 år nu).

Ramona Fransson sa...

Hej alla!

Detta pågår varje dag i vårt land och även i andra länder, vilket är på ett sätt obegripligt. Vi människor har det tillräckligt svårt, varför då göra livet än värre? Jo, jag har också blivit mobbad och vet hur det känns. Men jag tror och hoppas att vi som en gång mobbats och som kanske arbetar med barn på något sätt gör vad vi kan varje dag för att förbättra villkoren för de som mobbas idag. För att det går, är jag fullt och fast övertygad om.

Ramona