Senaste teve-intervjun 2015

söndag 15 september 2013

Historien bakom Mord under Tjörn Runt

Mp3 filen och Mp3 CD boken släpps den 1 november
Historien bakom Mord under Tjörn Runt.

Titeln gör egentligen inte rättvisa åt innehållet i boken. Den börjar med att två lik hittas i en sommarvilla i Kyrkesund under segeltävlingen och spaningschef Greger Thulin, kriminaltekniker Charlotte Engman och kriminalkommissarie Katarina Linde befinner sig på berget Sumphuvet i Kyrkesund på Tjörn för att titta på tävlingen, därav titeln. Kan säga att Sumphuvet är ett väldigt bra läge att vara på om man vill njuta av båtarna och komma dem nära.

Innehållet i boken kom till efter att jag dels läst Monica Antonsson välkända bok ”Mia, sanningen om gömda”  ( som kastade av Liza Marklund från hennes piedestal)  och dels att jag under flera år hört vad som pågår i förlags- och bokbranschen, och detta både fascinerade och gjorde mig förbannad. Under fyra års tid hörde jag skvaller från olika källor oberoende av varandra. Till slut kände jag att nu var det dags att börja snoka på allvar. Hur jag bar mig åt tänker jag inte avslöja, men att jag fick reda på mer än vad jag kunde ha önskat är helt klart. Som de flesta redan känner till bygger jag alltid mina deckare på verklighet och i Mord under Tjörn Runt, ( hädanefter förkortad till MuTR), har jag lagt verkliga händelser i händerna på overkliga gestalter. Därför är inte MuTR en sann berättelse, långt därifrån, däremot byggd på verklighet men under genren skönlitteratur. En helt annan sak.

Att jag aldrig hade fått MuTR utgiven av något erkänt eller ens mindre förlag är jag till 99 procent säker på för i boken trampade jag bevisligen på en jävla massa tår. En sak som förbryllat mig under många år är att det är väldigt många branscher i Sverige som fått påhälsning av grävande journalister och även teveprogrammet Uppdrag Granskning. Det gäller byggbranschen, livsmedelsbranschen, plastikkirurgi, bantningsbranschen, leksaksindustrin, konfektionsindustrin, godisbranschen, skobranschen, asfaltsindustrin, artistbranschen och listan kan göras ännu längre. Men, ja så kommer detta underbara men, mig veterligen har inte en enda grävande journalist i Sverige grävt djupare i förlags- och bokbranschen. En känd person i Sverige höjde rösten och hotade/ önskade att göra ett teveprogram om branschen och det var Bert Karlsson, känd som Skara- Bert. Detta efter att han 2007 startat ett bokförlag ” Heja Sverige”.  Samma år startade TV4 programmet Talang och erbjöd Bert Karlsson en juryplats och då verkade Bert ha glömt bort sina tidigare planer.

Nu vet jag inte om ”Heja Sverige” fortfarande existerar, men programmet Talang har sålts till TV3 och där ville de inte ha Bert Karlsson i juryn, så nu kanske han tar sig tid att göra en grävande undersökning om förlag- och bokbranschen, vem vet … Bert Karlsson gjorde ju som bekant en mycket populär serie om ”Matfusket” i svenska skolor som gick i TV4. Han och Peter Settman låg bakom det populära programmet ”Lotta på Liseberg” för att nämna ett av många projekt där Bert deltagit.

Nå, i vilket fall som helst släpps MuTR som ljudbok den 1 november. Uppläsare är den helt igenom fantastiske dramatenskådespelare och personligheten Reine Brynolfsson. När den kom ut 2010 inbunden, fick jag en mängd recensioner, men det var definitivt en som fastnade och som jag med vänner hade väldigt roligt åt och den skrevs av journalisten/ författaren Bo Lundin, på Sydsvenska Deckarspalten.

Och här är recensionen av Bo Lundin i sin helhet:
”Trögflytande
lågspänning

Ramona Fransson

Mord under Tjörn Runt.
Anomar förlag. 315 sidor.

Alla eventuella likheter i boken med nu levande personer är en ren tillfällighet försäkrar Ramona Fransson. För den som ögnat på den på sin tid livliga bloggdebatten kring Liza Marklunds Gömda kommer det dock inte som någon större överraskning att bokens kvinnliga mordoffer är författare till Jag gömde mitt barn eller att liket påträffas med en kniv uppkörd i analöppningen.

Jag har recenserat ett par av Franssons tidigare deckare, gillat berättarlusten och kritiserat det mer än lovligt tillkrånglade språket. I år har kanske en städ eller stödpatrull gått igenom texten för det är bara undantagsvis man hittar syftningsunderligheter som ”Hans tjocka mörkblonda hår verkade vara nyklippt och iklädd vit skjorta, vit slips och svarta byxor, stod det klart för Katarina att de klampat rakt in i en begravning.” Handlingen flyter trög och omständligt jämn tjock och spänningen i den röriga intrigen är låg på gränsen till obefintlig.
De agerande är mediamänniskor i maktpositioner, vilket ger Fransson möjlighet att vädra sina livliga vanföreställningar om hur det går till i bok-, tidnings- och tvbranschen. De stora förlagen beställer vilka recensioner de vill ha, tv och recensenter lyder kuschat och belönas stundom med”en liten men väldigt dyrbar gåva”. Roligast är hon faktiskt när hon döper det makt fullkomliga förlaget till Orobánche, det latinska namnet för snyltrot.
Bokens titel är en ren tidsuppgift: med segeltävlingen Tjörn Runt har intrigen föga att göra. Den mördade kvinnliga författaren har förstås ljugit ihop sin bok en incestdömd man är förstås oskyldig och den luttrade kommissarie Thulin och hans medhjälpare har mer tur än de förtjänar när de via ”magkänslan” letar sig fram till sanningen.

BO LUNDIN”  Slut citat.

Den rödmarkerade texten är särskilt kul!

En annan recension av MuTR var så mycket bättre och den fick jag av Lasse Kronér:

"Jag kunde helt enkelt inte släppa den och läste precis ut den...Varför i hela helvetet har du inte sagt att du är så extremt begåvad.???? Jag älskade den, så bra plot och så fantastisk beskrivning av mediasamhället vi har idag. vilken skön bok, vilka sköna människor. Mest glad blev jag att Hasse i Lysekil fick vara med, vilken man. Du har min fulla aktning och jag bockar och bugar så att flinten skrapar i gruset över två dagars sträckläsning som gjorde mig otroligt glad. STRÅLANDE. " Slut citat.

Samma bok läst av två personer som båda har erfarenhet av branschen, men med två vitt skilda uppfattningar. Tja, så är det!


Två vitt skilda händelser fick mig att slutligen sätta mig vid datorn och påbörja MuTJ och det var en artikel i en dagstidning, minns inte vilken, där en journalist ondgjorde sig över de så kallade ”presenterna” som alldeles för ofta skickades ut till kulturrecensenterna tillsammans med boken de skulle recensera. I det här specifika fallet fick de en badhandduk med omslaget av boken tryckt på handduken. Den andra händelsen inträffade när jag skulle signera böcker i en bokhandel. I väntan på att det skulle bli min tur gick jag till personalrummet och tog en kopp kaffe. Där fanns en bokhylla med kommande och gamla böcker. Jag tog en av de nya böckerna för att läsa en stund. Ur boken ramlade ett papper. Det var från ett känt förlag, inte Bonniers, men relativt stort och välkänt. På pappret stod att den här boken kommer att finnas recenserad i nedanstående tidningar och tidskrifter, det var cirka tiotal tidningar. Där stod också när författaren skulle dyka upp i Go`kväll, hos Malou i Efter Tio, osv… datum och klockslag var angivet för alla jippon som skulle ske i samband med att boken skulle släppas. Boken jag höll i min hand,  jag tror det var mars månad, skulle bli utgiven samma år till höstens bokmässa. Alltså hade förlaget redan bokat in recensioner, soffbesök osv. minst ett år i förväg. Hur var det nu Bo Lundin skrev:  De agerande är mediamänniskor i maktpositioner, vilket ger Fransson möjlighet att vädra sina livliga vanföreställningar om hur det går till i bok-, tidnings- och tvbranschen. De stora förlagen beställer vilka recensioner de vill ha, tv och recensenter lyder kuschat och belönas stundom med”en liten men väldigt dyrbar gåva”.
Hoppas att alla som läser eller lyssnar på den kommer att ha lika kul som jag hade när jag skrev den.
Med vänliga hälsningar

Ramona

6 kommentarer:

Anonym sa...

Förstår faktiskt inte riktigt hur du menar. Det är väl inte så konstigt att stora välkända förlag lägger upp en marknadsföringsplan. Det är heller inte så konstigt att stora välkända förlag får sina böcker recenserade lättare än små okända. Jag tycker det är glasklart, krasst men glasklart. Skriver du en tillräckligt bra bok som ett stort förlag bedömer att de kan tjäna pengar på så blir du utgiven. Jag förstår att nålsögat är litet och att det också krävs tur , kontakter m.m precis som i alla andra brancher. Du skriver bra böcker men tjänar knappast på att vara så bitter

Ramona Fransson sa...

Hej Anonym!

Om du läser Bo Lundins recension är detta med "marknadsplan" inget man vill kännas vid :) och jag är inte bitter, tvärtom, jag tyckte det var görkul att skriva den här deckaren, och när du skriver att,

"Skriver du en tillräckligt bra bok som ett stort förlag bedömer att de kan tjäna pengar på så blir du utgiven"

är du oinsatt i branschen. Astrid Lindgren blev refuserad och även JK Rowling, som skrev Harry Potter böckerna, till och med flera ggr. Och då är det ändå så idag att det är tusenfalt fler som skriver och drömmer att bli utgivna. Litteratursmak är personlig. Det du gillar kanske inte din väninna eller andra gillar och tvärtom. Fint så, allt annat vore tokigt.

Men att ljuga om hur branschen är uppbyggd, hur den fifflar, hur den utnyttjar kontaktnät mot att, "Du... den dan du vill ge ut en bok, finns vi här...bara så du vet... är trist.

Men glöm bitter, inte alls. Tvärtom, jag är jätteglad att mina böcker är uppskattade och att jag får skriva, tycka och säga vad jag vill om vad som helst... den friheten har inte alla författare som är knutna till vissa förlag...

♥ ♥ ♥

Kim M Kimselius sa...

Hej Ramona
Kul att läsa de olika recensionerna! Tack för att du delade med dig!
Kram Kim

Ramona Fransson sa...

Hej Kim!

Visst är det gott att veta att en recension är vad en tycker. Klart att det kan påverka andra som tänkt sig läsa boken om en recensent skriver ner den, men de flesta läsare är tack och lov självtänkande. :)

Agneta sa...

Hejsan, Ramona!

Jaha ja, det var ju bra att du skriver om bakgrunden till boken. Tack för det:-)
Dags att ta fram den och läsa den igen, men ur en annan synvinkel.

Klart att läsare påverkas av recensioner och då särskilt de som skriver på t.ex Adlibris eller egna bokbloggar, men som tur är så handlar det inte om recensenter som får betalt....om sådana tycker jag inte alls oavsett om det gäller böcker, filmer eller annat. Vill helst bilda mig en egen uppfattning tack.
Smaken är som baken...som tur är :-)
Inte alltid som man gillar alla böcker av samma författare icke att förglömma.

Kram fr. ett höstmörkt Göteborg där vi inte är anonyma ;-)
/Agneta

Ramona Fransson sa...

Hej Agneta!

Ja, som jag skrivit i ett tidigare svar är jag inte alls sur för att branschen ser ut som den gör, däremot förvånad att den kan göra det, med tanke på att det finns duktiga grävande journalister, om än få, men de finns i alla fall på SVT.

Branschen skulle må gott av en jordfräs som rörde runt, som man alltid ska göra i jorden för att få grödorna att växa bättre.