Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

lördag 18 april 2009

Vacker med Karlssons klister?


Skönhetsidealen har funnits i alla tider. Redan på romartiden avgudades både kvinnor och mäns kroppar, men där var det naturen som fick råda. Idag har vi plastikkirurger som de nya gudarna.


Missförstå mig inte. Det finns många kvinnor och män som helt klart mår bättre av plastikoperationer och det är upp till var och en att bestämma över sin kropp.


Det jag däremot tycker är en tragedi är att en del verkar vara livrädda för att dö skrynkliga. Jag minns en fras i min favoritmusical Cabaret med Liza Minelli, den handlar om en prostituerad kvinna vid namn Elsie, som blir ett vackert ungt lik. If I go I will go like Elsie.


Nu förtiden verkar det mer handla om att bli ett strykjärnsslätt lik trots att man fyllt 80 år.


Under 70-talet var en av mina favoritsångerskor Dolly Parton, och det är hon fortfarande. Däremot fick jag en chock när jag såg hur groteskt hennes ansikte har blivit efter plastikoperationerna.


Till och med vår drottning Silvia har fallit för frestelsen att spruta botox (nervgift) i läpparna och dra ihop skinnet aningen i nacken.


Listan på antalet kändisar runt om i världen, som lagt sig på plastikkirurgens operationsbord enbart för att förhindra ett naturligt åldrande, skulle bli alltför lång och jag ids inte.


Men denna jakt på evigt ung hy, utslätande av rynkor, bort med grått hår gör mig ledsen över att kvinnor inte vill duga som de är. För det är flest kvinnor som gör dessa förändringar och då undrar jag varför inte flickor, kvinnor, damer och tanter inte tror att de duger? Vad är det, eller snarare vem är det som får dem att tro att man måste vara vacker för att lyckas?Feminismen i all ära, power to the girls, men är det inte dags att hylla kvinnan och ge kvinnan uppmärksamheten just för den hon är och inte för hur hon ser ut!


Vi kommer inte tillrätta med anorexia, bulimism, självskadare och ångest hos unga flickor när det enda de ser är, att om du är utan rynkor, har löshår, stora bröst och läppar får du glamorösa programledarjobb och framförallt i TV, som väldigt många unga, framför allt flickor, vill ha.Jag tycker också om att se vackra unga kvinnor eller män i TV, och ibland funderar jag över hur jag skulle reagera om det plötsligt satt en femtio-sextioårig kvinna med ett ansikte fyllt av rynkor och presenterade sporten, nyheterna. Skulle jag bli förfärad? Jag hoppas inte det!Att vara människa är att ha en slät och vacker hy, vara rask och kry under en viss tid, för att bli äldre, slappare i hyn, bli trött i kroppen och till slut somna in skrynklig och nöjd över att ha haft ett bra liv. Är det så svårt att acceptera?


Det som kanske inte talas om är de misslyckade skönhetsoperationerna. De som förstör människors liv för alltid. Där det har använts produkter som lika väl kunde användas att montera modellflygplan. Ett lyft med Karlssons klister må vara billigt men i längden det dyraste du någonsin gjort.


Vi duger som vi är, borde vara något som vi alltid ska intala oss själva och våra medmänniskor.

Sugen på att läsa deckare i pocketformat? Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn och självbiografin Älskling, vi blir... finns ute nu tillsammans med min senaste deckare Lyckohjulet.
Besök din boklåda eller näthandlare:

P.s Bara två dagar kvar att skriva på för Elisabeth Hermons upprättelse i Expressen. Länken finns till höger.D.s

15 kommentarer:

Bitte och Gunnar sa...

Hej
Jag tycker att det är sorgligt att människor inte skall få åldras naturligt.Jag tycker att gamla människor, både män o kvinnor, är vackra. Livets fåror skall väl få synas i ansiktet?
(En helt annan sak om unga människor skadat sig o behöver plastikoperation.)

Ramona Fransson sa...

Hej Bitte och Gunnar,

Visst är väl en gammal knotig ek bland det vackraste som finns? Så också äldre människors rynkor som vittnar om ett långt och ibland bistert liv.

Självklart är plastikoperationer för skadade bland det bästa som finns, men då är det just för att människor inte ska lida över ett avvikande utseende som kan ha orsakats från födseln eller som du påpekar, en olycka.

Ha en skön söndag!

Catrin, Borlänge sa...

Hejsan!
Att åldras är vackert tycker jag. Det är ju det naturligaste som finns och ingen kommer undan.
Visst, det är ju upp till var och en om man vill försköna något man är missnöjd med, men det har ju gått över styr. Människor som redan ser bra ut, fixar till sig över småsaker. Jag menar, det finns väl ingen som är perfekt. Men det är ju det som är charmigt och personligt och som gör oss unika var och en.
Att personer med missbildningar eller om man skadats går igenom plastikoperationer är ju helt normalt.
Nej, kvinnor och män. Stå på er, utseendet är inte allt.

Håller ni inte med om det??

Ramona Fransson sa...

Hej Catrin,

Min mamma, som kommer från Tyskland brukar säga: Skönhet förgår, men förstånd består

(åtminstone om man inte får Alzheimer)

Alexander Holmberg sa...

Tack för en bra blogg! Och att du pratar om ofrivilligt...

Ramona Fransson sa...

Hej Alexander,

Ja det är ett lika viktigt ämne för män som för kvinnor. Och aldrig löser man ett problem, oavsett vad det är, om man inte talar med varandra, och kan man inte det, är det viktigt att man involverar en utomstående. Det kan vara guld värt.

Alexander Holmberg sa...

Det är märkligt. Vi gick igenom 9 st. Hon kom till på sista. Men då fanns inget kvar av relationen. Ingen som tipsade, fanns där eller reflekterade över att de där paret som kämpar kanske behöver stöd.. och så självbedrägeriet... att det här går bra. I tystnaden. Burr.

Som sagt, tack, mer!

Ramona Fransson sa...

Hej Alexander,

det finns en tid i ens liv, och då framförallt i kvinnans, som man tror, vilket jag själv gjorde och beskriver i Älskling, vi blir inte med barn, där jag var så desperat över att jag inte blev med barn att jag ville ta mitt liv.

Men till slut var det min nuvarande man som tvingade mig till psykologen för att jag skulle förstå hur han kände det. Att han mådde skit och det var då som den berömda polletten trillade ner.

Jag brukar säga att barn är inte lika med lycka, barn garanterar inte dig att slippa ensamheten som gammal, men om du lyckas med att få barn ska du vara glad och ge barnet trygghet och kärlek, men ta aldrig vare sig kärleken från en annan människa eller möjligheten att få barn för given.

Robert Wictorzon sa...

En stilla undran med tanke på ditt förra inlägg:

Bilden på Jocelyn Wildenstein, har du kollat med rättighetsinnehavaren att du får använda den bilden på din blogg? Om inte annat så borde väl du som upphovsrättskramare i alla fall ha den goda smaken att namnge fotografen/källan. Men en bild kanske inte är värd lika mycket som tusen ord..

Ramona Fransson sa...

Hej Alexander.

När jag tar bilder ser jag alltid till att det står royaltefree, vilket det gjorde i detta fall.

Mvh
Ramona

Robert Wictorzon sa...

Från Wikipedia: " Royalty Free refers to a type of contract between two entities (the licensor and licensee), that is employed when licensing the rights to use content, such as photographs.

[...]

Royalty Free does not mean a user is free to take and use whatever content they find available to them. It only refers to a specific licensing contract between two entities.
"

Bara så vi pratar om samma sak.

Ramona Fransson sa...

Hej

Yes we do. Free to use on your site, without charge. And if I take photos from a newspaper on the net I always point or link to out the sourze, from where it´s been taken and the name of photografer.

Robert Wictorzon sa...

Så bilden kommer från fotografen själv? Då är det ju inga problem. En grej bara (om det nu inte är fotografen själv du fått bilden av):

"[...] if I take photos from a newspaper on the net I always point or link to out the sourze, from where it´s been taken and the name of photografer."

Det betyder ju faktiskt inte att det är ok att ta bilden. Men, bara du är nöjd!

Ramona Fransson sa...

Hej Robert

Vassego:
http://www.dreamstime.com/

Robert Wictorzon sa...

Tack!