Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

tisdag 12 maj 2009

Åsa Linderborg är inte journalist, hon är en åsikts k-pist.Åsa Linderborgs krönikor är ett stort tyckande och mest illa tycker hon om kapitalet och patriarkatet. Åsa hade hellre sett att världen, men först och främst Sverige ha ett matriarkat och kommunism.

Vad är det för fel på pengar och män? Hur ska vi klara oss utan? Och om vi leker med tanken att alla ska ha samma kön, lika mycket pengar och egendom, vem ska vi då skälla ut och vem ska bestämma vad som är lagom mycket, tillräckligt stor egendom?

Enligt Åsa Linderborgs senaste krönika i Aftonbladet söndag ska ”Ordet måste vara fritt och journalistik är att välja”. Jag tror nog det blev lite fel i den rubriken, det borde ha stått ”journalistisk är att väja”, det hade blivit mer rätt.

Åsa ansåg att Ulrika Stahre hade gjort en briljant recension av Monica Antonssons ”Mia sanningen om Gömda men kunde inte låta bli att sätta klacken i Monica med orden: ”(en obehaglig bok som också lider av en massa fel)”. Var det ett sätt att påpeka att du kan bättre? Säg mig Åsa lämnar du tryckfärdiga manus till förlaget? I så fall är du ett unikum. Korrekturläser du dina egna manus eller har du en, två eller flera korrekturläsare anställda/hyrda av förlaget?

Också detta handlar om ekonomiska möjligheter, vilka inte förlaget som köpte Monicas manus kunde stå till tjänst med.

Nu till din recension av Ulrikas recension. Du Åsa skriver: ”Om verklighetens ”Mia” är en tjej som bidragsfuskar och raggar på flyktingförläggningar, är bokens ”Mia” välanpassad medelklass. Vi känner större sympati med offret om det är ”fint”, skriver Stahre. Till detta kan man flika att ”Gömda” ligger i linje med det klassförakt Liza Marklund vädrar i sviten om Annika Bengtzon.”

Jag lägger omedelbart in en protest! Sedan när lider vi mer med offret om denne har hög klasstillhörighet? Fel, fel, fel... Varför måste du tvunget mixa in din egen bakgrund, som förresten inte kan ha hört till de sämst ställda med en mamma som riksdagskvinna för vänsterpartiet. Riksdagspolitiker hör inte direkt till de lågavlönade i samhället, och även om det inte heter lön utan arvode är det forfarande "kosing".

I sin recension tycker Ulrika Stahre att vi som bloggar är självgoda. Så bra då! Bättre självgod än besserwisser! Förresten tycker inte jag som många andra att du ska flytta till Kina, Kuba eller annat kommunistiskt land. Många vill dig illa det förstod jag när jag läste din krönika ”Fitta”, som många tycks kalla dig. Bedrövligt, ohövligt och plumpt tycker jag.

Jag är jätteglad att du finns kvar i Sverige och skriver krönikor i Aftonbladet, jag menar vad ska jag annars roa mig med på söndagar?
Och du Åsa, nästa gång du skriver en krönika välj orden bättre! Dagens journalister väljer möjligen vad som ska publiceras imorgon, men om tio år är ni ett minne blott. Då har vi sparat på miljön genom att sluta tillverka papperstidningar som Expressen och Aftonbladet.
P.s Monica Antonssons bok Mia sanningen om Gömda kommer att leva i många, många år till. Det är glädjande!
Och Åsa, självklart ska ordet vara fritt, vilket då också inte bara ska gälla för förintelseförnekare David Irving utan lika precis lika fritt för Richard Jomshof som fick sparken för att han är Sverige demokrat, men det klarade du inte av att försvara lika mycket som Irving. Jag undrar varför? D.s

Ha de gott Åsa!

Hälsar Ramona
Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärham och Älskling, vi blir... finns nu i pocket från 39:-
Min senaste deckare Lyckohjulet är inbunden. Besök din bokhandlare eller näthandlare:

12 kommentarer:

Helena Palena sa...

Vi som bloggar är bäst! Dom andra som får skriva på kultursidorna är rumsrena. Det är något ynkligt och köpt över dom. Rumsren ska man inte vara om man vill bryta ny mark.

Ramona Fransson sa...

Hej Helena

Visst känns det som om det styrs lite väl mycket åt antingen ena eller andra hållet.

Bloggar tycker jag är mycket roligare att läsa än papperstidningar, helt klart!

Cat sa...

Det är ju inte Åsa Linderborg som skrivit krönikan med rubriken Fitta, Ramona! De råkar bara heta Åsa båda två...lite pinsamt, kan jag tycka, så det borde du ändra på.

Jag tycker för övrigt att Åsa Linderborgs kommentarer kring boken var högst relevanta och till en del förklarar varför Liza Marklund skrivit de lögner hon skrivit. Åsa Linderborg har skrivit en annan text tidigare om Liza Marklunds klassförakt. Den publicerades innan Monicas bok kommit ut och säger en hel del om Liza Marklund, tycker jag. Och jag tror att den texten kommenterats på Monicas blogg i ett tidigt skede.

Cat sa...

Såg just att det fanns en krönika av Åsa Linderborg också, men den du länkat till var Åsa Petersons...ja,ja...så kan det gå när inte haspen är på!

Agneta sa...

Håller helt med Cat om att Åsa Linderborgs kritik av Gömda, där hon pekar på LMs illa dolda klassförakt, är helt relevant.

Din svepande karaktäristik av Linderborg som kommunist är tyvärr ett exempel på den slapphet som vissa bloggare visar upp kontra verkligheten. Därmed inte sagt att jag är emot bloggosfären, jag uppskattar verkligen det demokratiska elementet i detta nya som oftast erbjuder intressant och kunskapsspäckad läsning. Men när du hemfallet åt sandlådenivå - vi mot pappersmedia - då tappar du i trovärdighet.

Ramona Fransson sa...

Hej Cat,

Jag har lagt in rätt länk men den kanske hoppar runt bland Åsarna. Ursprungligen var det Åsa Linderborg som skrev och de andra två Åsarna hakade på.

Hej Agneta,

ledsen men är det någon jag uppfattar som klassföraktande är det Åsa Linderborg. Att Liza Marklund, Camilla Läckberg med flera, öppet deklarerar att de tycker om att tjäna pengar är inte fel. Fel är när de med mycket pengar har mage att påstå att pengar inte gör någon lycklig. Det är ett oförskämt uttalande!

"Historikern och den socialistiska debattören Åsa Linderborg" skriver SvD som rubrik.

En socialist är inget annat än kommunist för mig.

Vad det gäller papperstidningar, främst kvällspressen, är det som står i dem sällan relevenat, kontrollerat eller för den delen sant. Därav och av än fler anledningar kommer de gå i graven om sisådär tio år. Det är min övertygelse.

Agneta sa...

När Åsa Linderborg kritiserar LM för att hon förskönar Mia (bättre betyg, bättre yrkesliv, flyktinghjälpare istället för flyktingraggare,etc) så handlar ju inte detta om det förenklade perspektivet pengar- det handlar om att LM inte vill beskriva verkligheten med dess tillkortakommanden, blemmor och sprickor, hon tar istället till sin schablonbild av hur en kvinna bör se ut (i hennes ögon). Detta påpekar Linderborg. Hon kallar det klassförakt. Vad kallar du det för?

Att svepande (= att inte ha rejält på fötterna, d v s rena och källklara bevis för det man påstår om en medmänniska) kalla någon för kommunist är lika begåvat som att kalla någon för borgarbracka, nazist eller fascist. Det är tillhyggen som är förgrovade bumeranger, d v s de slår avsändaren i huvudet med dubbel styrka.

Pappersmedias framtid är oviss, det vittnar inte minst en del amerikanska pappersdrakars död om. Men det infantila draget hos vissa bloggare när de raljerar om pappersmedia påminner en del om Jag!Guillous kritik av bloggosfären

Ramona Fransson sa...

Hej Agneta,

Detta påpekar Linderborg. Hon kallar det klassförakt. Vad kallar du det för?

Jag kallar det för ren jävla lögn.

Socialist är kommunist. Jag avskyr kommunism och socialism. Varför? För att jag sett hur den ser ut i praktiken och ingen som levt i socialism, forna Östtyskland för att nämna ett exempel, vill ens ha socialismen som granne!

Det är bara vänsterromantiker som inte vet eller vill veta hur verkligheten ser ut.

Och nu var det inte jag som kallade Åsa Linderborg utan SvD från vilken jag tog meningen.

Agneta sa...

Sorry Ramona, "klassförakt" är en mer begåvad beskrivning tycker jag än "en ren jävla lögn". Men om detta må va vara oense.

Du skriver: "Det är bara vänsterromantiker som inte vet eller vill veta hur verkligheten ser ut." Är det Åsa Linderborg eller mig som kritiker av din självpåtagna rätt att kalla vem du vill för kommunist som du avser?

Jag har själv - precis som du - upplevt det helsjuka i kommunismen - blev bl a förhörd i 10 timmar en gång av Stasi-vakter i samband med en fredsdemonstration mot kärnvapen, innan jag släpptes över till Västberlin. En Kafka-artad upplevelse!

För mig står kommunistisk diktatur med alla dess offer i människoliv, som stalinismen bl a utkrävde för att inte tala om Pol Pots marxistiska irrläror i Kampuchea, för ett likshetstecken med fascism och nazism. Jag menar då inte att ideologierna är exakt översättningbara, nej det är brotten mot mänskligheten jag tänker på. Just därför är det så oerhört viktigt att vi vet vad vi pratar om när vi kallar människor för det ena eller det andra.

Ramona Fransson sa...

Hej Agneta,

Jag vet inte vad du vill kalla dina åsikter, men Åsa Linderborg har öppet deklarerat att hon har en socialistisk agenda.

De som är vänsterromantiker har alltid funnits jag minns 1968 rörelsen, med FNL und so weiter...

Själv är jag uppvuxen i en familj där min biologiska pappa var ett monster, märkt av kriget, min mor slet och fick stryk precis som jag. Min pappa hade kommunistiska ideal av många olika och underliga orsaker som jag sedan flera år skriver en bok om med titeln: Ändhållplats Sverige.

Jag är så trött på att läsa av offentliga personer vare sig de heter Liza Marklund eller Åsa Linderborg om hur de "kämpar" för sina respektive åsikter. För mig är ordet "kämpa" likamed överlevnad i ett land som heter Sverige och som har en påstådd demokrati.

P.s Min pappa, var polsk jude, min mamma katolsk polsk-tysk född i Rostock 1933.

Anonym sa...

Du förefaller så jävla bitter mot allt och alla. Slår mot allt som luktar makt. Vad är det för fel på dig?
Ser att du har en länk till en namninsamling mot LVU, samtidigt som du i andra inlägg inte verkar tycka att någon är en värdig förälder. Så kontentan av det jag läser är att de bästa föräldrarna är de som får sina barn LVU:ade? Soc har inget annat för sig än att jäklas med alla medborgare?

Tycker att du visar en skrämmande intolerans mot de som inte helhjärtat ställer upp på allt du häver ur dig. Vilket verkar vara en aldrig sinande ström av sur galla. Ödmjukhet verkar inte vara din grej. Inte dina väninnors heller. Tur att ni BF-r har varandra, och att ni stryker varandra medhårs i alla väder.
Du är inte ett uns bättre än Jan Guillou, ni fnyser och snörper på mun, men från varsin horisont.
Tyvärr har ingen av er heller förmågan att lyfta blicken från ert eget navelludd. //Kajsa

Ramona Fransson sa...

Hej Kajsa,

Synd att du tycker att jag är skrämmande, istället är det nog makten som vissa har i Sverige som borde skrämma mer. Jag är inte bitter, som komikern Robert Gustavsson uttryckte på en sportgala.

Däremot är jag förbannad på vissa inom en mediaeliten som uttrycker sig föraktfullt och då särskilt över bloggare.

Jag har kontroversiella åsikter i vissas ögon, och det är okej med mig. Alla tycker olika, jättekul! Utan diskussioner inga framsteg...

Men jag är inte bitter. Hahahah...