Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

torsdag 14 maj 2009

E-böcker vad är det? Kan någon förklara?


Eftersom jag är medlem i Författarförbundet fick jag idag meddelande om att det pågår förhandlingar mellan förlag och författare om E-boksutgivning.

Jaha, ja och vad i helvete är det för något? Google är tydligen ute och lurar i vassen, men inte som gammelgädda utan mer med ett helt nät att kasta över den enda fisken i sjön. Finns det någon vänlig själ ute i cyberspace som vill ta sig tiden och förklara för mig vad det bra:a är med en E-bok. Vad gör man med den? Hur läser man den? Hur får man glädje av den?

Jag tackar på förhand!

Nedan uttalandet av Författarförbundet från Svensk Bokhandel.

Författarförbundet rasar mot nya e-boksavtal
14.05.2009 18:27 Sara Djurberg Kommentera (0) Utskriftsversion Textstorlek
Flera förlag försöker få igenom nya författaravtal för den digitala utgivningen. Men Författarförbundet sågar avtalen och är framför allt kritiskt mot Bonnierförlagens avtal, som man anser ger ”skandalöst” låg ersättning till författarna.

E-boksutgivning i stor skala är på gång hos flera förlag, däribland Bonnierförlagen. Men villkoren på den spirande e-boksmarknaden har inte tagit form än och i författaravtalen saknas tydliga formuleringar om vad som gäller för försäljning av digitala böcker.

Googles digitala bibliotek gör frågan än mer aktuell för förlagen, som uttryckt farhågor om att sökjätten kommer att kapa åt sig e-boksmarknaden.

Bonnierförlagen är ett av de förlag som de senaste veckorna skickat ut nya avtal om digitala rättigheter till sina författare. Författarförbundet anser att avtalen på flera punkter strider mot avtalspraxis och uppmanar sina medlemmar att inte skriva på förrän de pratat med förbundet.

– Det är ensidigt upprättade avtal som ger förlagen långtgående rättigheter och skandalöst låga ersättningar till författarna. Förlagen beter sig värre än Google, säger Författarförbundets ordförande Mats Söderlund, och fortsätter:

– Förlagen har upptäckt att de inte äger rättigheterna till backlisten. Nu låser de in rättigheterna för att vinna tid.

I Bonnierförlagens avtal har författaren ingen möjlighet att återkalla rättigheterna om förlaget väl gett ut en e-bok.

– Rättigheterna gäller för evigt och det strider mot all avtalspraxis och förnuft, säger Mats Söderlund.

Författarförbundet slår även ner på dessa punkter i Bonnierförlagens avtal:

Författaren får inget garantihonorar för en e-bok. Förlaget kan behålla rättigheterna i tre år utan att ge ut en e-bok och utan att behöva ersätta författaren.
När förlaget väl gett ut en e-bok äger det rättigheterna för all framtid.
Författaren får 24 procent av förlagets nettointäkt på e-boken, men nettointäkten preciseras inte och ersättningen kan därmed bli godtycklig, enligt Författarförbundet.
Bonnierförlagen behöver inte namnge författaren i e-boken. Enligt avtalet räcker det med att namnet anges på sajten som tillhandahåller e-boken.
Magnus Nytell, vd för Bonnier Audio och strategiansvarig för Bonnierförlagens sekundärutgivning, säger att han tycker att det är naturligt att Författarförbundet talar i egen sak.

– Men vi har samma intresse som författarna: att få bra betalt för e-böcker. Det vi gör nu är att lägga de första byggstenarna till en väl fungerande e-boksmarknad. Vi försöker skapa affärsmodeller som både förlag och författare kan leva på under lång tid framöver. En ersättning som utgår från nettointäkten ger större flexibilitet, vilket behövs eftersom vi inte vet hur marknaden för e-böcker kommer att se ut, säger Magnus Nytell.

Han hänvisar till att utländska förlagsgrupper, till exempel Random House, gått över till att ersättning baserade på nettointäkter.

Att Bonnierförlagen kan hålla på rättigheterna till en e-bok i tre år utan att ge ut boken motiverar han också med att behovet av flexibilitet.

– Vi vill sälja e-böcker så fort det bara går, men vi också ha flexibilitet vad gäller hur snabbt. För att e-boksmarknaden ska få fart tror vi att vi måste erbjuda ett stort utbud vid starten, säger Magnus Nytell, som bekräftar att Google-avtalet skyndat på processen.

Enligt Magnus Nytell har de flesta av Bonniers författare skrivit på och är nöjda med avtalet.

Men enligt Mats Söderlund går telefonerna varma på förbundet av samtal från författare som undrar över avtalet.

– Men många vågar inte kritisera sitt förlag av rädsla för att göra sig omöjliga i branschen.

Han uppmanar i stället förlagen till att förhandla om ett gemensamt branschavtal.

– Vi måste få till en bred branschöverenskommelse, en modell för hur förlag, författare och bokhandlar kan ta hand om ”the long tail”, säger Mats Söderlund.Under tiden som alla undrar över hur det ska bli kan du som gillar pocket och deckare, eller självbiografi läsa mer om mina böcker hos din bokhandlare eller näthandlare. Pocket från 39:-


P.s Jag gillade Albaniens låt, och även Moldaviens. D.s


Ha de gott!

Ramona


5 kommentarer:

Suss sa...

Hej! Man laddar ner en fil där boken finns, installerar den på sin dator med ett specialprogram och läser boken på skärmen. Verkar inte klokt vem vill läsa en hel bok på skärmen otroligt ansträngande för ögonen. Man borde ju kunna skriva ut sidorna på sin skrivare men då har man en massa lösa blad som dräller verkar också jobbigt. Bokförlagen verkar helt förvirrade. Nu har dom stoppat all olaglig nedladdning och nu ska dom försöka komma på något attraktivt till läsarna och så kommer dom på E-böcker INGEN kommer att köpa det. Nej Ramona satsa på att läsa in dina böcker som talböcker och sälj vanliga pappersböcker.

Ramona Fransson sa...

Hej Suss,

Någon pratade om att det redan nu säljs och lånas ut E-böcker på Adlibris och bibilioteken. Jag har också fått reda på att man via bibliotekets E-boksida, gratis laddar ner program för att kunna läsa en e-bok i en handdator.

För mig som älskar att hålla ett manus/bok i handen låter detta inte intressant, men tekniken går såååå fort! Jag vet att det diskuterades vid förra årets bokmässa i Frankfurt, och skulle bli en het pryl, till (som vi inte behöver).

Tack Suss. Jag är glad för alla åsikter som läggs i frågan.

Hannelore sa...

De flesta laddar väl ner e-boken till sin handdator eller Smartphone (mobil med en massa funktioner och lite större skärm) och sedan kan boken läsas i bussen etc.

Jag tycker också det är jobbigt att läsa en hel bok på en skärm, men tekniken utvecklas väl.

Anonym sa...

Jag läser massor av E-böcker som jag lånar från e-lib. Perfekt att ha böcker på handdatorn eftersom den har bakgrundsbelysning och jag kan läsa i mörkret i sängen innan jag somnar. Det är dessutom lättare att hålla en handdator än en tjock bok och eftersom jag har ont i handlederna så är det att föredra.

Förvånar mig att det finns författare som inte känner till elib. Det har varit möjligt att låna e-böcker i många år.

Ramona Fransson sa...

Hej Hannelore,

Ja, det är just det... tekniken utvecklas. Men gör vi det, som jag till exempel som tycker om att hålla i en riktig bok? Jag är inte uppvuxen med datorer, det är något jag lärt mig att använda. Kan jag som 53:åring lära mig att ligga med en handdator i sängen istället för en bok? Det känns inte så. Men eftersom jag behöver läsare för att kunna skriva fler böcker är jag tvungen att hänga med i utvecklingen om jag vill fortsätta skriva.

Så detta är även ett svar på Anonyms kommentar.