Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

söndag 9 augusti 2009

Läsplattan kommer i höst! Bonnier, Norstedts med flera kommer att gråta blod!
Det cirkulerar ett rykte att i höst kommer läsplattan till Sverige. Vilket sug det kommer att bli!

Kom ihåg en sak, vägra betala lika mycket för en E-bok som för en pappersbok. Varför då tänker du? Jo, för att det kostar inte lika mycket att tillverka en E-bok så varför ska du göda stora förlag som redan är välgödda?

Läsplattan kommer att revolutionera hela bokbranschen på lång sikt. Alla vet hur det känns att släpa på en bok på flera hundra sidor, ibland upp till tusen. Bara tanken på att ha flera tegelstenar i väskan får en att kröka rygg.


Med läsplattan kan du ha flera hundra böcker, viktiga dokument med mera som vanligtvis är i pappersform. Fjäderlätt!Varför kommer Bonniers och andra stora förlag, förutom Piratförlaget att gråta blod? Jo, för att samtliga storsäljande författare inte skriver på de nya avtalen som förlagen viftar med.En del författare som inte är storsäljare har dumt nog skrivit på men de har gjort det under hotet att annars åker de ut ur förlaget.


I höst ska författarförbundet ha ett stort möte under Bok & Biblioteksmässan. Kommer säkert att bli välbesökt även media vill väl antagligen ha ett öra med i laget. Men, men...I förlängningen är läsplattan det mest revolutionerande som någonsin inträffat inom tryckeribranschen.Tänk så här:Hypnotisören ska tryckas upp! Säg att de trycker upp den i 500 000 exemplar. Kostnaden per bok kan ligga mellan allt från 5 kronor till 25 kronor, svårt att säga exakt. Det är tryckkostnaden inte arbetet med omslag, korrläsning m.m.Därefter ska den packas och fraktas runt i Sverige. Kostar flis. I hyllan hos bokhandlare kostar den c:a 199:- hos Adlibris 169:-.Nu tänker vi oss Hypnotisören som E-bok, mycket billigare och ingen fraktkostnad alls!Varför ska du som skonar miljön genom att ladda ner en E-bok göda förlagen? För det är garanterat inte författaren som tjänar pengarna. Bortsett från Piratförlaget som delar 50-50 efter utgifter.Som sagt årets julklapp = Läsplattan.Vi har redan bestämt att våra E-böcker ska vara billigare än pappersböckerna. Det tycker jag är en självklarhet gentemot läsaren. Jag hatar girighet! Nöjer mig med en säng att sova i, en middag om dagen. Finns andra som inte ens har det!

Du kan tanka ner Dyrbar kärlek från The Pirate Bay, gratis och lagligt! Iskall hämnd är under arbete.


Vill du veta mer om i vilken form böckerna finns och vad de handlar om klicka på varje titel: Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och självbiografin Älskling, vi blir...
Så ljuvligt...
Ramona

4 kommentarer:

Jörgen Håkansson sa...

Intressant det där. Fördel att man får mer plats hemma, och kan bära med sig så många böcker.
Nackdelen är ju att man inte kan känna lukten av trycksvärtan. Fånigt kanske man jag gillar verkligen lukten av en boksida :)

Ramona Fransson sa...

Hej Jörgen

Men grejen är att det inte behöver vara antingen eller! Det kan vara både och.

Du kan istället för att ha massor av böcker,som kostar utrymme med dignande bokhyllor, (alla bor ju inte i herrgårdar gubevars:)) ha de böcker du verkligen älskar att ha i handen och känna lukten av och de andra kan du njuta av genom att läsa och läsa och läsa...

Likväl som det idag finns Books-on-demand kanske det snart dyker upp e-books-on-demand, vilket betyder att de stora förlagen inte i längden kommer att kunna kontrollera författare. Det vore en jädrans bra idé!

Cinna sa...

Jag tycker det är toppen när utvecklingen går framåt och nu nått till böckernas värld =)

Verkligen bra för miljön också på alla sätt.

Men måste samtidigt fundera lite över att så mycket färre böcker kommer tryckas. Ska tryckerierna som förlorar på detta och antagligen får lägga ner i många fall, såsom även transportföretag som också de får färre jobb framöver, protestera mot utvecklingen? För det är ju vad tex film och musikbranschen gör när de vill hålla kvar allt det gamla.

Vad jag menar med detta är ju inte att allt ska vara gratis men när så många led kan försvinna måste det bli billigare för konsumenten i slutändan. Inte mer i plånboken för förlaget vilket jag har en känsla av att det kommer att bli.

Ser verkligen fram emot att skaffa min första läsplatta och min första bok till den. Om priset blir rimligt förstås.

Ja, de stora förlagen kommer verkligen gråta blod, "stackars dom". Nu får ju de hitta på andra sätt att tjäna in pengar precis som transportföretag och tryckerier också kommer att få göra. Precis som alla andra.

Och tänk vad enkelt det blir att ge ut böcker för de som är oetablerade, jag skulle tro vi har en ljus framtid där fler kommer att kunna ge ut sina böcker, jippi för oss konsumenter.

Ramona Fransson sa...

Hej Cinna,

Ja, tiden då August Strindberg styrdes och knuffades av förlag eller på 1980-talet när de hade monopol på vad som skulle ges ut försvinner med stormsteg.

Snart kan den som vill för en liten peng få ut sitt alster och med hjälp av internet nå ut till många tusen. Kulturen är till för alla!Framför allt ska inte en liten klick bestämma VAD som är kulturellt rätt.