Vem hade väl kunnat tro att bokbranschen är som en oändlig rad med böcker, där man inte vet vad man missar när man väljer en av dem.
Jag är medlem i författarförbundet och än så länge har inte förlaget sökt medlemskap i Förläggarföreningen.
Nåväl, jag får en tidning som heter "Författaren" och där står kolossalt mycket bra information. Ibland kan man undra över vissa saker och här kommer svaret på hur det fungerar med Bokias lånebibliotek:
Citat nedan direkt ur tidningen Författaren nr 4/5 18 september.
"Både förlag och författare kan ha orealistiska förväntningar.
Och i de ömsesidiga diskussionerna borde, enligt Kerstin Aronsson, författare och förläggare också diskutera förhållningssätt till återförsäljarna, att gå ihop för nya avtalskonstruktioner, förläggare och författare, "gärna tillsammans med Författarförbundet".
Hon beskriver en känsla av maktlöshet inför återförsäljarledet och exemplifierar med vad som krävs om en bok från Kabusa ska ingå i Bokias lånebibliotek. Lånebiblioteken i bokhandeln erbjuder kunderna att för 399 kronor per år få låna ur en samling av cirka 60 böcker. Upplägget förutsätter att förlaget betalar 8 000 kronor per titel till Bokia, förutom att förlaget lämnar mellan tjugo och tjugofyra procent rabatt och marknadsföringsbidrag till Bokia.
-Vi säljer inte till någon försäljningskanal för den summa (f-priset) som författaren får royalty på. Och varje försök att skärpa rabattförhållandet till bokhandeln innebär att de helt enkelt inte tar boken.
Kerstin Aronsson beklagar att inte "alla" hjälps åt att tjäna pengar på det som säljer.
-Istället är det storsäljarnas som rabatteras mest, Harry Potter såldes under f-pris. Det är samma mekanism som i övrig detaljhandel, man sänker marginalerna på det som säljer bra, det redan självklart lockande blir lockvaror och "böcker" säljs som vilken vara som helst, istället för att vara unika titlar."
Slut citat.
Ja, det är mycket huvudbryderi om hur vi som ger ut böcker och hur de som säljer dem ska komma överens. Frankrike har gått tillbaka till den gamla metoden: Fast pris, vilket en del förläggare förespråkar som till exempel Kerstin Aronsson medan andra säger blankt nej.
Själv vet jag inte vad som är bäst för kunden, bokhandeln, författaren eller förlaget. Men jag följer intresserat diskussionen.
Nu finns Mord i Skärhamn också tillgänglig för nerladdning på TPB.
Hoppas att det märks en ljudförbättring mot de två första böckerna.
Dyrbar Kärlek, Iskall hämnd och Mord i Skärhamn finns att låna som GRATIS e-böcker på Sveriges samtliga bibliotek. klicka in dig på www.elib.se
Även Iskall hämnd är utlagd på TPB och allt tack vare en superduper personlighet som heter Magnus Engblom och är ett geni. Tusen och åter tusen tack!
Här laddar du ner den första deckaren i serien med spaningschef Greger Thulin. Titel: Dyrbar kärlek
Du som inte vill ladda ner via The Pirate Bay kan ladda ner HÄR istället.
Vill du veta mer om i vilken form böckerna finns och vad de handlar om klicka på varje titel eller också kan du gå upp på höger sida av bloggen och provläsa : Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och självbiografin Älskling, vi blir...
Snart, snart dags för mässan, YIEPPI!
P.s I tidningen Författaren stod också följande som jag inte vill undanhålla er: "I sin självbiografi Ordets makt och vanmakt hävdar Jan Guillou att det finns tusen författare för mycket i Sverige" Hade varit kul att höra Sverre räkna upp namnen på dem!D.s
Ha de gott
Ramona
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar