Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

söndag 8 november 2009

Sex livvakter dygnet runt var Eva Jolys vardag.Eva Joly är född den 5 december 1943 och är född i Norge.

När hon var arton år åkte hon till Paris och blev au pair. Stannade kvar gifte sig och läste till jurist.

Jag hörde för första gången talas om henne i programmet Skavlan i fredags.


Hon berättade om hur det hade varit att leva med sex livvakter dygnet runt.


Anledningen var att hon som undersökningsdomare hade avslöjat en korruptionsskandal som hade förgreningar ända upp i den franska regeringen. Känd som affären Elf.


Jag hittade en artikel om affären Elf som är från 2003 och den länken finns ovan.

En i mina ögon väldigt blygsam artikel om vad det handlade om efter att ha hört Eva Joly med egna ord berätta om vad som hände i Skavlans program.

Oljebolaget Elf omsätter 166 miljarder DOLLAR! Det var de Gaulle som ville ha ett statligt oljebolag.


Men alla borde vid det här laget veta att makt korrumperar och absolut makt korrumperar absolut.

Att det existerar korruption i Sverige behöver vi inte ens fundera över. Det vet vi och den kallas bland annat vänskapskorruption.


En dag kanske någon journalist fri från korruption granskar vad som hände ( eller snarare vad som inte hände men borde ha hänt) i samband med Elisabeth Hermons bokutgivning av Vingklippt den sanna historian om stiftelsen Paradiset och Monica Antonssons Mia sanningen om Gömda.


Vad jag också mer och mer lutar åt är att den där IB affären som Guillou påstår sig ha avslöjat kanske i själva verket var ett beställningsjobb av KGB? För om jag minns det rätt var det KGB som tjänade på avslöjandet.

Den stora frågan jag undrar över är vad Sverre fick i gengäld av KGB?


I vilket fall som helst ger Sverre Guillou och Trixa Marklund ut sina böcker på eget förlag och om man ska tro på att ärlighet vara längst, vilket jag gör, undrar jag när vi ska få reda på hur svensk korruption inom media har förändrat Sverige.

Tjosan!

Ramona


Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet, Älskling, vi blir inte med barn låna som e-böcker, pocket eller inbunden på Sveriges samtliga bibliotek och naturligtvis även att köpa hos en bokhandlare nära dig. Läs mer om böckerna

3 kommentarer:

valens sa...

Någon journalist fri från korruption?

Ojdå! Man får inte vissla i kyrkan...

Ramona Fransson sa...

Hej Valens,

Det jag tänker på är att jag har träffat många sjyssta journalister men frågan är vem som har den absoluta makten inom media.

Även om en journalist är ärlig och duktig och vill avslöja något stort kanske han/hon möter muren vid målet.

Vem granskar journalister? Jo, andra journalister och då har vi samma fenomen som inte gillas av just journalister att polisen granskas av sina egna och då blir det aldrig opartiskt.

Eftersom Sverige är en ankdamm inom media vad det gäller chefspositionerna blir det istället för granskning en klubb för inbördes beundran.

Ann Helena Rudberg sa...

Missade Skavlan och har också missat denna historia tidigare. Korruption uppvisar alltid samma mönster. Alltså det är när människor uppfattar sig själva som delar av något. De ser inte ens vad de håller på med längre för de ingår så självklart i ett sammanhang.

Har sett det också i journalistvärlden. Och det kändes som att lämna en sekt litegrann när jag slutade på DN för indoktrineringen är så stark.

Har sett det också i kommunala sammanhang, där ett par väninnor satt och skrev ihop hur vi skulle ha det här i Torsby i framtiden. Och det slog dem aldrig att de gjorde något konstigt fast de bägge jobbade i Värmdö kommun och hade mer makt genom detta.