Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

onsdag 20 januari 2010

"Exponeringen av Fadime ökade skammen"


Rubriken är på inget sätt min, den tillhör Journalisten, branschtidningen för journalister.


Nedan kommer inledningen av artikeln:

4 februari 2002
Mediebevakningen spelade avsevärd roll i den kris som ledde till mordet i familjen Sahindal.För familjen med dess kollektiva släktmoral uppfattades Fadimes offentliga självständighetsförklaring som en förnedrande mediekampanj mot släkten.
Mediebevakningen spelade avsevärd roll i den kris som ledde till mordet i familjen Sahindal.

Varför mår jag illa när jag läser detta? Därför att jag får en känsla av att det åtminstone inte på den tiden var okej för media att berätta om "verkligheten" och det har enligt min uppfattning inte hänt särskilt mycket efter Fadimes brutala mord, som hennes egen pappa såg till att bli utfört.

Jan Guillou som alltid vill gaffla om än det ena än det andra, hade en krönika i Aftonbladet om att mordet på Fadime inte handlade om religion. Visst det kanske det inte gjorde, men det handlade om en sjuk kultur som packades ner i resväskorna samtidigt som familjen anlände till Sverige och det är inte den enda familjen som packat ner fel värderingar på resan hit. Dessvärre är svenska myndigheter fortfarande lika menlösa som dagen i svensk almanacka där detta firas.

Samma dag som Patrik sladdade med bilen och kraschade mot en vägg, för övrigt samma dag som Fadime och Patrik skulle flytta ihop, ringde jag till den ansvarige polisen och frågade om de verkligen hade utrett om det var en olycka med tanke på omständigheterna. Poliskommissarien försäkrade mig att så var fallet. Eftersom de visste vad som fanns i bagaget hade de mer eller mindre röntgat bilen och inte hittat något fel. Idag skulle jag nog vilja säga att det inte behövde ha varit fel på bilen. Det hade räckt om någon i Fadimes familj visste hans färdväg och bländat honom, eller på annat sätt skrämt upp honom på vägen. Men detta kommer vi aldrig att få reda på. Här är Aftonbladets artikel om händelsen

Det vi vet är att Fadime blev mördad och att även Pela och hur många fler vet vi inte. Mona Sahlin klämde fram krokodiltårar, men vad har egentligen hänt efter Fadimes död? Jo, den socialdemokratiska ordföranden för kvinnoförbundet, Nalin Pekgul, kämpar ensam i Tensta mot radikala islamister som helst vill att kvinnor iklädda burkor kryper omkring på gatorna fem meter bakom mannen.

Vi har extrema islamister i Göteborgs förorter som vill skrämma slag på normala muslimer så att de inte går på dans och lyssnar till musik.

Vad är det egentligen vi går till mötes? Ja, inte är det mer frihet och demokrati om vi inte sätter ner foten och skriker i falsett. Hur många Fadime och Pela ska mördas innan det blir försent?

Inte vet jag men genom Fadimes brutala mord fick jag upp ögonen och ringde till och med till Röda Korset och bad dem upprätta en insamling ENBART för kvinnor och män som kunde bli offer för kulturella eller religiösa hedersmord. Svaret jag fick var: Nä, vi har redan en speciell insamling för våld mot kvinnor och vi kan inte upprätta en speciell insamling för just det här!

Bullshit! Idag går det alldeles utmärkt att samla in speciellt för Haiti, alltså går det att skapa en speciallinje enbart för hedersmord. Så gör det! Gör någon nytta för en gångs skull! Eller finns det redan en insamling som går till enbart detta, upplys mig och jag sätter in pengar omedelbart!

Jag tänker ofta på Fadime. På något konstigt sätt gick hon och hennes kärlek till Patrik rakt in i mitt hjärta. Kanske hade jag en känsla av att känna igen mig själv...


Hoppas att du och Patrik fick er egen himmel.

Ramona

REKLAM för mina böcker...

Här kan du om du inte vill ha erbjudandet om fyra pockets för 119:- inkl.frakt också låna eller köpa mina böcker i e-boksformat:

Från Elib kan du klicka till dig ditt bibliotek var du än befinner dig och låna alla mina böcker som elektroniska (e-böcker). Ladda ner dem till din dator, mobil eller om du har en läsplatta, alldeles gratis!

Nedan kan du klicka dig fram till näthandlares erbjudande av mina samtliga böcker:

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

2 kommentarer:

Helena Palena sa...

Tänk att en far kan mörda sitt barn. En sån vacker flicka! Så sorgligt det kan bli. Fy fan va´jag avskyr religion!

Ramona Fransson sa...

Hej Helena Palena,

Ja och allt grundas mer eller mindre i den förbannade Madonnan och hennes "obesudlade" graviditet och ut kom Jesus, faderlös i den bemärkelsen att ingen snopp behövde tränga in i hennes orörda slida.

Utifrån detta verkar det som att alla religioner utgår från att det viktigaste är kvinnans kön och detta kön tillhör manskapet att bestämma över. Vedervärdigt!