Senaste teve-intervjun 2015

onsdag 20 januari 2010

Skriver du för att bli berömd? Satsa i så fall inte på en tegelsten!























Vad är det som kan göra att en bok blir omtalad som en av Sveriges bästa?



Tror du att den behöver vara på 400, eller kanske 500 sidor?

Glöm det! Det räcker med 173 sidor. Hemsöborna av August Strindberg är enligt de flesta litteraturvetare ett mästerverk, gjordes till film, som jag personligen tyckte var jättebra. Fast det handlar kanske inte så mycket om boken, som om manusförfattare och skådespelare.

Många litteraturvetare anser att August Strindberg var banbrytande och tillhör en av Sveriges mest betydelsefulla författare. En av orsakerna, förutom sitt skrivande, verkar vara att han blev förbannad på allt och alla med jämna mellanrum.

Marcus Birros bror, Peter, har nog alltid haft August som sin stora idol. Vilket jag nog upplever som aningen märkligt, för så gudomlig var han inte. En del brevkorrespondans från den tiden beskriver August som en riktig sur och kärlekskrank gubbe. Jag menar, om man tänker efter lite, hur stor konkurrens hade egentligen August Strindberg? Hur många författare fanns det?

Inte många hade råd att låta sina barn gå i skola för att lära sig läsa och skriva, inte många hade ens råd att köpa en bok, potatis och fläsk var nog viktigare för de flesta familjer. Det är som det brukar vara, människor som gjort någon form av insats under sin livstid blir inte hyllade förrän efter sin död. Och då är de plötsligt så fantastiska att det inte ens finns gränser för hur fantastiska de var. August Strindberg tillhör helt klart den kategorin.

Bilden till vänster är Peter Birro
tagen från Expressens hemsida nöje
fotograf Leif Jacobson

Så satsar du på att skriva en roman, är det inte antalet sidor som är det viktigaste utan vad du fyller sidorna med!


Nedan MASSOR AV REKLAM för mina böcker...

Här kan du om du inte vill ha erbjudandet om fyra pockets för 119:- inkl.frakt också låna eller köpa mina böcker i e-boksformat:

Från Elib kan du klicka till dig ditt bibliotek var du än befinner dig och låna alla mina böcker som elektroniska (e-böcker). Ladda ner dem till din dator, mobil eller om du har en läsplatta, alldeles gratis!

Nedan kan du klicka dig fram till näthandlares erbjudande av mina samtliga böcker:

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Ha en kul lellelördag!
Ramona

2 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Så roligt att dom är så lika :)... finns fler vet jag som vill se ut så där i kulturkretsar. Att Strindberg blev berömd var väl för att han identiferade sig med den lilla människan, tjänstekvinnans son, underklassen, var emot kungahuset, inte gillade DN (där han jobbade ett tag) utan framstod som någon som stod på underklassens sida mot överklassen.

Ett tema som ju går igen också i Fröken Julie, där hon är överklass. Och allt han skrev om sitt förhållande till andra könet är som om det är skrivet av en kvinna i det att han vältrar sig i känslor.

Sedan var han lite knäpp och trodde han kunde gör guld eller bli alkemist, rätt sympatiskt. Han blev nog lite tokig ett tag under infernokrisen.

Allt sånt som vi människor känner igen oss i också i dag. Han skrev öppet om det. Det var modigt. Och så fick han någon att ge ut detta.

Han var född den 22 januari och hade om man ser till numerologi (som han säkert hade gillat) någon som har ett stor jobb att uträtta i och för världen. Och det klarade han väl rätt bra.

Ramona Fransson sa...

Hej Ann Helena,

Visst var han bra, hade rättspatos och vågade fräsa ifrån. Däremot är jag som alltid lika förvånad över att som död är du ett fenomen, supermänniska och så vidare... varför hyllas inte de som idag utför mästerverk på samma sätt.

Det är nog därför jag är så förtjust i monologen med Ernst-Hugo Järegård, när han pratar om farmor som sätter in sin egen dödsannons och vill se vilka som kommer med blommor och kondoleanser. Den monologen är helt enkelt underbar!