Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

måndag 15 mars 2010

Tandläkarskräck? Japp, och det löser sig finfint med 25mg Stesolid.

Och hur fick jag tandläkarskräck? Under 60-talet existerade inte ens ordet "pedagogik" inom tandvården.

Jag bodde i Borås, gick i Sjöboskolan och hade en elak och uttråkad tandläkare. Hon kom från Estland, tror jag. Det första du fick höra så fort du satt dig i den stenhårda, bajsbruna skinnfåtöljen var: GAPA!

Frågor, som hur mår du då, eller går det bra i skolan, var fullständigt överflödiga. Här gällde det att GAPA och därefter utfördes behandlingen med hennes köttiga fingrar, som drog i mungiporna tills de domnade bort.

Efter en behandling hos detta monster, såg du ut som om du fått fjorton örfilar rakt över munnen.

Efter skolan dröjde jag med att gå och inte förrän jag var dryga tjugo blev det ett besök. Den här gången till en plågis i Göteborg. Han var inte ett dugg bättre. En riktig sadist!

I dag har jag en underbar tandläkare, som jag besöker en gång om året, och när det är dags för större behandlingar berättar han vad som ska hända. Inbegriper detta något som kan göra ont, drogar jag ner mig med 25 mg Stesolid, får bedövningssprutor och sedan går allt som på räls. Självklart har jag också gjort behandlingar, där det inte ha behövts något annat än tandsköterskans hand att hålla i. Det bästa är att jag kan lita på min tandläkare, när han säger att jag inte behöver ta smärtlindring. Jag hatar smärta och det är därför jag tar Stesolid för att slippa den. För mig har detta funkat i trettio år och därmed är jag nöjd. Jag vill le, utan att ta upp handen för att dölja en tandlös mun. Jag är också lyckligt lottad som har råd. Däremot är jag skitförbannad på politiker som har gjort tandvård så dyrt att inte en vanlig arbetare har råd. För jävligt!

P.s Den 29 mars har SVT 1 Fråga Doktorn klockan 18.15 och då är det bara tänder som ska avhandlas. En tandläkare är inbjuden som ska svara på frågor i direktsändning. Du kan också skicka e-post med frågor eller snigelbrev.D.s

Ramona


Har du en läsplatta? Då kan du låna eller köpa mina e-böcker, som har börjat bli riktigt poppis. Jätttekul! här på Elib.se

Nedan kan du klicka dig fram till näthandlares REA REA erbjudande av mina samtliga böcker:

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag får ta lugnade när jag ska gå till tandläkaren,,hade en hemsk tandläkare som barn
Mia

Jörgen Håkansson sa...

Känner igen det där. Hade en tandläkare från Jugoslavien som var väldigt hårdhänt. Bedövning var det aldrig tal om, han bara körde på.
Och så undrar dom varför man inte gillar att gå till tandläkaren.

Ramona Fransson sa...

Hej Mia,

Ja, jag vet att jag inte är ensam i tandvårdsplågan. Dessvärre!

Hej Jörgen,

Ja, så ser det ut för alldeles för många av oss, som darrar likt asplöv, bara tandläkare kommer på tal.

Blondies blogg sa...

God morgon underbara Ramona!
I dag är jag så glad att inte ens en grinig tandläkare skulle kunna på mig ur balans.
Jag är lycklig över att Du är min Vän! Din vänskap betyder lika mycket för mig som det fina lilla hjärtat jag fick från Dig i går!
Mitt hjärta har Du redan, både i dag, i morgon och alla resterande dagar i mitt liv!
Tack för att det finns människor som Du!
Birgitta

Ramona Fransson sa...

Hej underbara Birgitta,

Vilken värme du öser över mig.
Tack.
Kramar dito
Ramona