Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

söndag 7 mars 2010

Vårdcentralerna i Sverige, är som att spela rysk roulett!


Ja, jag är jävligt tjatig om vården just nu, jag vet! Men det är för att jag stått och står mitt i den, sedan förra året i september och ser hur den INTE fungerar.

Vad är egentligen en vårdcentral? Vad ska den leverera? Vad tror du?

Jag trodde att oberoende vilken vårdcentral du klampar in på i vårt avlånga land, ska du få samma vård. Där hade jag fel, som på Lottoraden varje vecka.

Tro inte att det är personalens fel, de gör som de blir tillsagda, exakt som inom militären. Befälhavaren delar ut order och manskapet utför dem.

Du ringer och får först höra att om tillståndet är livsfarligt ring 112, om inte tryck in ditt personnummer och telefonnummer med riktnummer.
Så vad händer när du äntligen kommer in till doktorn? Han/hon frågar vad som är fel? Var du har ont och så vidare.

Fel, fel, fel, som Magnus Härenstam alltid sa i barnprogrammet, Fem myror är fler än fyra elefenter!

Klart som fan att detta är fel, men det är numera billigare att börja i fel ände! Naturligtvis vore det betydligt smartare att FÖRE besöket skickas in på provtagning! Men inte då, för helt plötsligt har dessa prover blivit något att spara på. Sådant som sänkan, blodvärde, och annat som kan vara av intresse. Sådant som inte syns utanpå kroppen, men som finns inuti.

Nu kommer du säkert inte att tro på mig, när jag säger att förr i tiden, för sisådär 20 år sedan, togs det alltid prover före besöket. Men nu ska här sparas, varje vårdcentral, oavsett om den drivs i privat regi eller kommunal, ska spara på vad som räknas som onödiga utgifter. Och vad är en onödig utgift och lämpligare att spara på än dig? Nej, just det!

Om du sedan mot förmodan lyckas med att få en remiss till en specialistläkare, tar det månader innan du är framme. Därefter är det tänkt att specialistläkaren ska skicka tillbaka ett utförligt svar på remissen till vårdcentralen. Om det fungerar? Skojar du?

Om du bara har lite otur, vilket tusentals redan haft, om man läser bloggarna som handlar om patientvård, kommer du att klara livhanken, men bara nästan och kraftigt tilltufsad.

Hur ska då detta problem lösas? Enkelt! Återigen, med en dåres envishet hävdar jag att det vore en väldans god idé att halvera antalet kostsamma politiker i Sverige. Häromdagen skrev jag om politikerna i Västra Götalands län, de som är sämst i landet på att ta tillvara sina medborgares behov. De ville ha en löneförhöjning med 11 procent. Gissa om de fick det? Självklart, så nu har de 58 000 kronor i månaden, som vi betalar.

Så känner du dig krasslig, inte är säker på vad det är du lider av, ska du nog inte göra dig några större förhoppningar om att du får den hjälp du behöver.

En bra idé vore att varudeklarera vårdcentralerna. Hur många patienter har dött hos er de senaste året? Hur många procent nöjda patienter har ni här då?

När du kommer hem, utsjasad av läkarbesöket, ligger i sängen och funderar över vad du ska göra av alla dina smärtor, kanske det blir lika drastiskt som i filmen Deer Hunter från 1978, där det påstås att skådespelaren John Cazale, som av Robert de Niro tvingades spela rysk roulett, hade en äkta kula i loppet, eftersom John Cazale hade cancer och inte ansågs sig ha något att förlora på om han dog mitt under film inspelningen. John Cazale dog den 12 mars 1978.

(Det fanns ett manus i reserv om detta hade inträffat)

Frågan är vad vi ska ha i reserv, med tanke på hur det ser ut på dagens vårdcentraler.

RamonaHar du en läsplatta? Då kan du låna eller köpa mina e-böcker, som har börjat bli riktigt poppis. Jätttekul! här på Elib.se

Nedan kan du klicka dig fram till näthandlares REA REA erbjudande av mina samtliga böcker:

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

4 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Ja du får flytta till Stockholm, där finns de mesta resurserna har jag förstått. Och min vårdcentral på Värmdö har alltid funkat bra. För mig och min familj. Hoppas att det går bra för din mamma nu i vårdsvängen och att du får behålla henne i många år till.

Ramona Fransson sa...

Tack, vem vet, vi kanske flyttar dit:))

Jag vill ha mamma många år till och hoppas det!

Anonym sa...

Har erfarenhet av att inte få rätt till vård när jag ringt till vårdcentralen jag tillhör.

Landstinget i Gävleborg spenderar hellre pengar på märkliga konstinstallationer i rondeller än på att ge ordentlig och bra vård åt innevånarna i länet.

Även om jag hade tung andning, rethosta som hette duga och kände ett starkt tryck över bröstkorgen, så tyckte sjuksystern som ringde upp att jag skulle självmedicinera bort mitt problem. Per telefon diagnostiserade hon och kallade mina symptom för en elak förkylning, möjligtvis influensa.

Ingen läkare hade därmed tid att träffa mig och jag kunde inte räkna med intyg från dito efter 7 dagar heller...

Jag hade dubbelsidig lunginflammation konstaterade företagsläkaren som lyssnade på mina lungor och sedan skrev ut lite medicin. Då hade jag tvingats tillbaka till mitt arbete eftersom vårdcentralen vägrade ge mig en läkartid för intyg om sjukdom...

2:a gången med dubbelsidig lunginflammation gick det en aning lättare....
Fast det tog till det 2:a läkarbesöket innan jag fick en diagnos på mina problem, 1:a besöket fick jag en trevlig hostmedicin...

Ramona Fransson sa...

Jösses! Ja, jag undrar var alla över-arvoderade politiker bryr sig om det? Som vanligt rapar de floskler i valtider och om vi aldrig sett en macka med mer smör än vad den är tjock, kommer vi garanterat få se och höra detta inför valet.

Vi kommer att bli lovade egen läkare, bättre och billigare mediciner, billigare och bättre tandvård, och att om bara (det partiet) vinner valet, finns det inte en enda begränsning för hur ini helvete bra det kommer att bli!