Senaste teve-intervjun 2015

onsdag 23 juni 2010

Sofi Oksanen, en gnällspik till författare?


Sofi Oksanen och hennes finska förlag WSOY har begärt skilsmässa.

En mycket ovanlig händelse inom förlagsbranschen om man ska tro på vad tidningarna skriver.

Av Sofi Oksanens utseende att döma gillar hon att synas och det är absolut inget fel med det. Om hon skriver bra eller dåligt, vet inte jag, jag hade aldrig hört talas om henne före den här händelsen.

Att Sofia Oksanen fått en mängd priser säger enligt min mening inte ett skit om hur bra hon är. Det berättar bara att litteraturkritiker älskar henne. Jag köpte Herta Müllers Andningsgunga, efter att ha sett Herta Müller på TV och gillade hennes framtoning. Jag kom inte fram i boken, det var hopplöst. Upprepningar och krångligt språk, och jag gav upp!


Sofi Oksanens senaste bok "Utrensning" har enligt uppgifter sålt i 140 000 exemplar, alltså har förlaget inget klaga på vad det gäller såld upplaga.

Men vad är då problemet? Det är ingen som vill avslöja något, inte förlaget WSOY och inte heller Sofi Oksanen.

Har fått en länk av Ann-Helena Rudberg som ger två sidor av myntet. Läs den här!
Hade varit spännande att läsa Sofi Oksanens kontrakt. Nu för tiden finns det inte ett standarkontrakt för alla författare, utan de har viss personlig touch, även om mycket är lika i grunden. Men det får Oksanen antagligen inte visa upp eller så vill hon inte det. Men en sak är nog klar, hade WSOY brutit kontraket på ett felaktigt sätt borde Författarförbundet redan kontaktats. Så det kan ju vara så att Oksanen brutit mot reglerna i kontraktet och då kan det vara kört!

 På Wikipedia står att boken sålts till ett 20-tal länder och det är väl inte heller otroligt att de blir översatta och sålda till läsare.  För det är nämligen så, att även om det står "Boken är redan såld till 20 länder" är inte det lika med att boken kommer stå till försäljning i hyllorna hos bokhandlare i dessa 20 länder.  Men det låter väldigt imponerande när förlaget eller snarare agenten sålt in boken till många länder.

Finns det gnälliga författare? Jajamensan och det beror säkert inte på att de dåliga författare, utan kanske mer på att författare i allmänhet inte har en aning om hur det går till att ge ut en bok och allt arbete som ligger bakom. Författare har inte heller kollen på kostnaderna bakom lanseringen av en bok,men så är det i den här branschen. En del saker måste förbli hemliga, annars kan förlaget och i slutänden författaren förlora stora pengar på det.

Min uppfattning är att förlagsbranchen är minst lika spännande som en deckare!

Ramona

Här kan du shoppa böcker i webshopen anomaR förlag, direktleverans! Betala direkt! Enkelt och säkert!

Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till sommarrabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen!                          Här kan du köpa/låna boken som e-bok.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib

Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

4 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Jo hon hade gått ut offentligt och klagat på förlaget och kritiserat deras marknadsföring och annat. Så till slut blev de personliga motsättningarna för stora.

Hon har blivit utnämnd till litterärt geni och tycker väl att hon kan ta ut de diviga svängarna. Hennes senaste roman handlade om hur kommunistiskt förtryck förbyttes till kapitalistiskt i Estland och det hyllar ju kultureliten förstås. Hon är alltså PK, rent politiskt.

Hur man nu kan tycka att det samhälle vi lever i idag i Estland eller annorstädes går att jämföra med Sovjet. Jag kan inte se det, som har upplevt DDR-tiden från västtyskt håll.

Muren skulle väl inte ha raserats om det inte hade varit så att östtyskar hade kunnat ta in västtysk TV (när de väl fick TV-apparater) och se att propagandan om fattigdom och svält i väst inte stämde. De blev ju uppenbarligen bara rikare på andra sidan muren. De var ju samma folk med samma språk. Ooops tänkte inte på det sa stalinisterna... ;)

Ramona Fransson sa...

Hej Ann Helena,

Ja detta är en kittlande historia som jag gärna skulle vilja veta mer om. Men i sinom tid brukar även skvaller nå mina öron. Och det är just skvaller, vad som är sant och inte vet bara Oksanen och WSOY och de har säkert var sin sanning om vad som hänt.

Men det är jävligt kul att få lyssna på skvallret inom branschen.

Ann Helena Rudberg sa...

Nä det är inte bara skvaller... här är länken som berättar om det:

http://www.hbl.fi/text/inrikes/2010/6/15/w48330.php

Och Svenskan hade en helsida om det:

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/forlaget-bryter-med-oksanen_4876857.svd

Det har stått på min blogg också, fast i kommentarerna... inte alls skvaller :)

Ramona Fransson sa...

Hej igen

jag lade ut länken och din blogg på min blogg!

Kul att du börjat blogga igen!