Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

tisdag 14 september 2010

Vänta lite nu. Det här fattar jag inte! Är inte "Att rösta" en anonym grej?

Så här låter det i  TV4, SVT och Sveriges Radio: Om du har röstat i förväg och ångrar dig, kan du rösta en gång till i vallokalen.

Ja, det låter ju väldans käckt, men hur försvinner de rösterna som i förtid redan lagts i en sluten valurna?

Måste inte vederbörande, som nu vill rösta igen, berätta vad han/hon röstat på tidigare, eller hur går det till?

Om jag till exempel i förtid röstat på enbart socialdemokraterna i samtliga tre val och sedan vill ångra mig och rösta på centerpartiet, så måste ju "någon" ta bort mina tidigare valsedlar/röster.

Och för att inte det ska bli fel parti måste väl "någon" veta vad som ska plockas bort. Eller hur går det till? Någon som vet?

Val-veligt idag var det ja...
Ramona


Bara tre månader kvar till Lucia? Jaså, det har du inte tänkt på! Nä, jag fattar. Men just nu har förlaget ett kanonerbjudande.   Kolla här!

Nu är det dags att planera inför julen. Är inte det lite väl tidigt? Inte alls, nu har anomaR Förlag specialerbjudanden som du bara inte inte vill missa! Ta en titt i webshopen ! Betala direkt! Enkelt och säkert!

Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till rabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen! Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib

Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

8 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Så här lär det gå till:

När vallokalen stängt så prickas förtidsrösterna av mot röstlängden. Om väljaren röstat i lokalen så kasseras förtidsrösten. Om väljaren inte röstat i lokalen separeras röstkortet från valkuverten innan de läggs i valurnan.

Man får väl hoppas att det blir rätt... men personligen behöver man inte ingripa. Utan bara rösta två ggr om man så vill. Jag har redan röstat och tänker inte ändra mig... :)

Ramona Fransson sa...

Hej Ann Helena,

betyder det att man vet vilket kuvert som tillhör förtidsröstaren? I så fall kan ju "någon" öppna detta och se vad personen röstat på.

Står förtidsröstarens namn på det valkuvert som lämnats in i förtid?

Fattar inte riktigt!

Blondies blogg sa...

Jag fattar inte heller riktigt. Men jag är övertygad om att Du Ramona reder ut det hela. Du brukar kunna göra det obegripliga begripligt!
Kram!

Ann Helena Rudberg sa...

När man röstar blir man uppskriven på en lista som den som har röstat. Kuvertet skickas till den vallokal där man skulle ha röstat. Sedan kollas det mot listan med de som har röstat på valdagen. Om man inte har röstat igen så gäller förtidsrösten, annars slängs den. I kuvertet ligger röstsedeln.

Om förtidsrösten gäller så räknas den in i valet. Men om väldigt många förtidsröstar så kanske valförrättarna inte hinner räkna rösterna på valdagen, utan det kan ta några dagar. Dessutom kan man ju förtidsrösta på andra sidan jordklotet också. Det gör min mellanson som är i Japan och jobbar. Han och hans flickvän kommer att gå till svenska ambassaden och rösta.

Ramona Fransson sa...

Hej Ann Helena,

"Kuvertet skickas till den vallokalen som man skulle ha röstat i."

För att få reda på vilket förtidsröstande kuvert som tillhör Kalle Karlsson, om jag fattat det rätt, som också innehåller Kalle Karlssons röstkort måste man rimligtvis öppna alla de kuvert som kommer från det ställe, där troligen inte Kalle Karlsson var den ende som röstade.

Eller står Kalle Karlssons namn utanpå valkuvertet?

Och om nu Kalle Karlsson inte dyker upp i vallokalen skulle det ju betyda att den som öppnar Kalle Karlssons valkuvert på valnatten hittar hans röstkort och vet därmed vad han röstat på.

Stämmer detta?

fridalundh sa...

Dom skriver ner ditt personnummer på ditt kuvert med dina röster.

Anonym sa...

Nu ligger det till så här. När man förtidsröstar så lägger man en röstsedel i ett kuvert för varje val man vill deltaga i dvs riksdags-, kommunal-, landstingsval och klistrar igen dessa. Dessa valkuvert läggs i ett annat kuvert med röstkortet. Om man har varit ute i god tid så levereras dessa förtidsröster till respektive vallokal. Där man under dagen markerar i röstlängden att förtidsröstning gjorts.

Eftersom man kan ändra sig under valdagen och rösta ytterligare en gång så förvaras dessa förtidsröster i löpnummerordning. Det är således först efter att vallokalen stängts som ytterkuverten öppnas och valkuverten med valsedlarna läggs oöppnade i valurna.

Rösträkningen är offentlig.

Anders Begåvia

Ramona Fransson sa...

Hej Frida och Anders,

Då betyder det med andra ord att "någon" kan få reda på vad jag röstat på genom detta förfarandet?

Eller är det ett " 100 procentigt" system?

Personligen tycker jag inte att det verkar var 100 procent säkert, såsom det nu har beskrivits.

Min personliga uppfattning blir att de borde ta bort ångerrätten av röstningen! Låter mer förnuftigt att låta människor rösta "en" inte två gånger.

Stort tack till Er alla för hjälpen!