Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

lördag 2 oktober 2010

Kan inte ett samhälle byggas upp på olika sätt? Varför ska det vara ett antingen eller och inte mittemellan?

I ett samhälle/land eller stat är människorna en spegelbild av hur det fungerar i verkligheten.

Många vill se Sverige som ett välfärdsland där alla tas om hand från vaggan till graven. Så tror jag att socialdemokraterna hade tänkt sig bygget. Men det hände en del ute i världen på vägen dit.

Socialdemokraterna upptäckte att Sverige inte var det enda landet på jordklotet och att vi dessutom var beroende av vad de andra länderna gjorde eller inte gjorde. Framför allt vad de andra länderna köpte och sålde.

Sverige är ett stort land med liten befolkning. Fram till början av 1940-talet var det ett homogent land. Byar och bönder levde ett liv, stadsborna ett annat. Efter andra världskriget förändrades hela Europa. Marshall planen, som skapades av bland annat USA:s statsekreterare George Marshall, handlade om att ge Europa miljarder i stöd för att bygga upp delar av det som bombats sönder och samman efter 2:a världskriget. Sällan eller aldrig berättas om detta i skolor eller SVT, som ska föreställa public service kanalen.

Eftersom svenskarna aldrig aktivt deltog i 2:a världskriget och slapp se sina städer bombade och miljoner människor i namnlösa gravar, blev det Sverige som stod för mycket av det materialet som byggde andra delar av Europa. Sten A Olsson, som sålde skrot under kriget, (för att tillverka vapen) blev stormrik och skapade Stena Line, SKF blev också ett företag som tjänade på kriget. Volvo, Electrolux med flera företag tjänade miljoner och åter miljoner på kriget.  De flesta stora, en gång helsvenska företag, är idag ägda av personer från andra länder.


Enkelt uttryckt kan man säga att Sverige byggde upp sitt välstånd tack vare ruinerna i Europa. Det blev ett statligt telefonbolag: Televerket, Posten, sjukvård, tandvård och skolor. På 60-talet fattades det arbetare i Sverige och de importerades från hela Europa och Skandinavien. Det kom finländare, italienare, polacker 1968, (även om de flesta judiska polackerna flydde till USA, varav en var min kusin med föräldrar ) tyskar, ungrare (1956 )

Därefter kom kriget i Jugoslavien 1991 som ett svar, elva år efter diktatorn Josip Titos död. Han hade hållit Jugoslavien i ett järngrepp under sin livstid, men i och med Titos död imploderade landet. CIA trodde att implosionen skulle kommit tidigare, eftersom Tito dog den 4 maj 1980 men det dröjde elva år innan inbördeskriget mellan de olika etniska grupperna utbröt.

I ett slag kom 500 000 flyktingar till Sverige och sökte asyl.

Därefter har det runnit mängder med vatten under broarna, som man brukar säga. Men att världen och Sverige har förändrats är fakta. Om det är bra eller dåligt kan ingen svara på. En del har fått det mycket bättre, andra sämre. Men en sak som jag är övertygad om är att Albin Hanssons folkhem för alltid är försvunnet. Det kan aldrig återskapas! Vi måste se åt fler håll än ett för att skapa ett samhälle där så många som möjligt ska få en plats. Dessutom blir vi fler och fler och någonstans ska alla arbeta och bo. Sedermera också dö. Det gäller att ha ett nytt tänk, ett nytt sätt att se på framtiden. Vem säger att det är enkelt? Inte jag, men jag vill gärna förstå och verka i det nya samhället, till den dag jag dör.

Ramona

Hann du inte till mässan? Gör inget vi har kanonpriser i webbshopen också! anomaR Förlags specialerbjudanden som du bara inte inte vill missa!  Betala direkt! Enkelt och säkert!

Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till rabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen! Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib

Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

2 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Snabb och korrekt historieskrivning Ramona. Jag minns min ljuva ungdom, då mina kompisar också kom från Jugoslavien. Vi har hjälpt det landet i många år. De kom också hit och jobbade precis som andra länders invånare.

Vi har dragit vårt strå till stacken under lång tid, kanske genom att hålla oss utanför kriget och hjälpa till med arbetet att bygga Europa på nytt. Plus att vi hjälpte Chile på 70-talet och vi hjälpte Irak på 2000-talet. Vi hjälper Somalia och vi hjälper det sönderfallande Jugoslavien.

Gud vilket elände kommunismen ställde till och under så lång tid. Men nu måste också andra delar av Europa och världen ta sitt ansvar. Alla kan inte komma hit. Världen måste gå in i en ny fas. Det tror jag på.

Ramona Fransson sa...

Hej Ann Helena

Jag skulle vilja se att EU tar tag i Rumänien och framför allt när det gäller romerna. De måste ha rätt till skolgång för sina barn. Utbildning och möjligheter till arbete är det enda som kan skapa välfärd för "nästan" alla.

Ju fler rika desto mer pengar till alla... ju färre rika... desto mindre för alla. Och rika, då menar inte jag multimiljardärer eller mångmiljonärer, utan människor med hyfsade arbetsinkomster, bra boende och några tusenlappar som kapital på banken.

Visst är kommunism av ondo!Det fungerar på papperet men inte i verkligheten.