Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

fredag 5 november 2010

Hjärngödare är syret för elden som vattnet för kroppen.

Vem vill inte komma till dukat bord? Slå sig ner i dofter av jasmin, rosor blandat med sommargrönska. Låta ögat ta in de delikata rätterna som får magen att ta små skutt av glädje.

När magen fått sitt är det goda samtalets samvaro inne. En stund där man i goda vänners lag förhoppningsvis har något att tillföra i samtalet. Det är vad jag hoppas att få lyssna till och att kunna leverera, men då behöver man något att prata om och varför inte prata om böcker?  För vad hjälper det att oxfilén var mör som lenaste smör, att potatisen, nyss tagen ur en kraftig bastant mylla, smälter i munnen, om samtalet faller ihop som en överkokt suffle?

Tusentals böcker har passerat i mitt liv och ständigt läser jag något nytt. Anton Tjechov, " Damen med hunden" Dostojewskij "Brott och straff", Strindberg " Hemsöborna" är bara några som jag tvingades läsa.

Tja, Anton Tjechov var i min smak bäst av de tre herrarna, men skrev alldeles för tungsint dravel. Alla dessa författare var bra på sin tid, men det kanske är dags att gå vidare och inte fastna likt de religiösa i tusenåriga texter. Ord är ingen ny uppfinning! Det gäller att sätta ihop orden och få till en berättelse som andra finner berörande, rörande, humoristisk, livlig och ger en stunds hjärngödning.


Tillåt mig att få rekommendera: Utvald att leva, författare Jerzy Einhorn.

Denna fantastiska man och tillika hustru Nina, som flydde undan nazisterna. Kom till Sverige och blev en älskad om också omstridd läkare på Radiumhemmet i Stockholm. Jerzy Einhorn och jag hade ett berörande och djupt samtal per telefon och jag har även sparat brevet han skickade. Om barn i svenska skolor ska läsa en enda bok under sin studietid borde det vara den här!

Jag önskar att jag fått möjligheten att träffa honom, men jag hann aldrig. Jerzy Einhorn avled den 28 april 2000.Tillåt mig att få rekommendera: Blondie, författare Birgitta Andersson

Birgitta har skrivit om sitt liv, och det är en resa som får en att hisna, djupdyka, skrika, gråta och ingen, och jag menar verkligen ingen, kan lägga ifrån sig den här boken utan att ha blivit berörd. Det går inte! Får livet vara så här tufft i fredstid? I krig vet vi hur ondskan iklär sig uniformer och även civila förvandlas till odjur. Men i Sverige, landet mellanmjölk, här ska väl sådant inte kunna vara möjligt? Jodå, läs Blondie och du inser att helvetet finns på jorden och ingen annanstans. Alla hamnar inte i helvetet, men Birgitta rasade ner i det och efter en kamp som varade i många år gjorde hon det svårare som finns. Birgitta tog sig upp ur helvetet och lyckades vända tragedi, mörker, till ljus och lycka.

Jag har haft tur, inte bara att läsa boken och få hjärngödning, jag har också träffat Birgitta och vet vilken underbar människa och kvinna hon är. Det känns som att jag dragit en vinstlott.


 Sist vill jag göra vågen för humor. Vi måste ha humor! Vi måste kunna skämta om allt. Vad vi än skämtar om är det alltid någon som blir stött, ska vi då tiga och lida? Nix! Jag skämtar om allt och ett tillfälle fick jag igår på TV4:s Postkodsmiljonären. De skulle dela ut pengar till välgörenhet och igår var det dags att ge pengar för fjärde gången till Alzheimers förening. Då kläckte jag ur mig: Dom har säkert glömt de tre tidigare gångerna!

Gillar du Jerry Seinfeld ska du läsa Seinologi. Den är så jävla rolig att jag ligger i sängen och skrattar att tårarna rinner. Det älskar jag!

Dessa böcker som jag nu radat upp har gjort vitt skilda intryck på mig och det är så jag ser möjligheten att få hjärngödning, den precis som maten, måste innehålla stora variationer. Skillnaden är om jag får alzheimer, då är ju den lästa boken en ny bok varje gång jag ser den. Välkommen till bords med en stunds samtal om bladvändande hjärngödare!

Ramona


Nedan hittar du mina ljudböcker. Inte klokt hur många det är som säljer ljudböcker och då har jag bara med en bråkdel av alla näthandlare av ljudböcker. Hade jag ingen aning om!

Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris

Bokus

Bokia

Muntligt 

Load2hear.

Mobook

2 kommentarer:

Blondies blogg sa...

Mitt hjärta!
Blev både glad och stolt då jag såg att Du skrivit om min bok och om vår vänskap. Det finns ingen som kan formulera sig så fint som Du. Tack för att Du är min Vän!
Jerzy Einhorn var kund i min affär under många år och vi kom att stå varandra nära. Han gav mig personligen två av sina böcker: Utvald att leva och Det är människor det handlar om. Han var en fantastisk människa och författare!
Det är Du också!
Kärlek!

Ramona Fransson sa...

Hej Birgitta,

tack själv!

Du är en människa med stort hjärta och ser dina medmänniskor med öppet sinne.
Kan det bli bättre? Nej!
Kram och kärlek