Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

söndag 28 november 2010

Kära Drottning Silvia, inte heller jag lärde känna min far.

Nazismen förföljer oss. Åtminstone oss som har anknytning till Tyskland på ett eller annat sätt.

Min biologiske far, Josef Gerszon Dancyger, var jude född 1916  i Warszawa, min mor katolskt tysk född 1933 i Rostock och min mormor var tyskpolsk och nazist.

Sedan 1997 har jag forskat i min fars förflutna. Och som han ljög! Han var inte bara sadist, utan som många andra var han också märkt för livet av kriget. Jag skriver på en självbiografi som heter
"Ändhållplats Sverige" och den kommer att berätta hur min far växte upp i ett judiskt hem, där farmor var ultraortodox judinna och farfar tillhörde Haskalah, en av de varianter inom judendomen, vilka räknas som en av de mildare. Man arbetade till exempel under sabbaten. (Boken berättar också om min mors och min uppväxt)

I vilket fall är det, enligt min åsikt, fullkomligt fördärvligt att anklaga människor för vad deras föräldrar gjort eller inte. Som om jag skulle anklaga min mamma för att ha gift sig med Josef, utan att hon visste vem han var. Och hur skulle min mor ha kunnat veta, när Josef presenterade sig som polsk flykting, Ryszard Maciejewski?

Att någon efter, att böcker som Mila 18 av Leon Uris och andra ögonvittnesskildringar sett dagens ljus, böcker som berättar om alla fasansfulla övergrepp, mord, tortyr, allas vår galning doktor Mengele osv... att efter all den upplysning välja nazismen är oförlåtligt. Då fanns en propaganda maskin som hette Göbbels och gissa vilket lön han hade fått idag, med tanke på resultatet han fick?

I dag finns också en propagande maskin i Sverige och det är riksmedia. De vill gärna styra och ställa. Men nätet sträcker på sig och succesivt kommer nätet att ta över.

I vilket fall som helst finns det ingen normalbegåvad människa som kan beskylla vår drottning att ljuga om sin far. Det finns hur många miljoner barn som helst världen över som inte har en aning om vem som är deras far än mindre vad han pysslat med. Så länge det står mat på bordet, kläderna värmer kroppen, barnen kan gå i skolan är det få som frågar varifrån pengarna härstammar.

Ramona

Nedan hittar du mina ljudböcker. Inte klokt hur många det är som säljer ljudböcker och då har jag bara med en bråkdel av alla näthandlare av ljudböcker. Hade jag ingen aning om!

Böckerna finns också att ladda ner som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.

Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Muntligt 
Load2hear.
Mobook

4 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Exakt min tanke också efter programmet (jag skrev också ett inlägg om detta).

Hon var inte ens född förrän år 1943 de sista dagarna i december, så hur kan hon då vara skyldig till det som hände under kriget?

Jag ser verkligen fram emot din bok!

Blondies blogg sa...

Det var ett omskakande program som Kalla Fakta presenterade. Och jag tror att det fick större genomslag tack vare att det var Silvias pappa det handlade om. Men jag tror inte att någon lastar drottningen för sin fars förflutna. Tycker dock att det är bra att man visar att det finns många som har "lik i garderoben". Och när det gäller nazismen behöver vi alla påminnas det fruktansvärda som hände. Människor har förmågan att glömma alltför snabbt.

Ramona Fransson sa...

Hej Ann Helena,

visst är nazismen ett odjur som alldrig tycks bli tämjd.

Jag ser också fram emot boken:))

Ramona Fransson sa...

Hej Birgitta,

tyvärr tror jag att det finns människor som redan nu avskyr kungahuset och med programmet får de ytterligare ett argument att kväsa ner kungafamiljen. men visst hade programmet extra tyngd genom att det är drottningens far.

Jag känner mig alltid som ett pågående världskrig när det gäller det här ämnet. På gott och ont är glömskan vårt eviga dilemma.