Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

lördag 11 juni 2011

Johanna Sällström, begåvad skådespelerska, vacker och hade allt men begick självmord.

I går kväll tittade jag på en Wallander film "Mörkret" från 2005 som jag sett förut ex antal gånger. Men det bjöds inte på något bättre, trots att jag har Canal digitals samtliga kanaler.

I "Mörkret" spelar Johanna Sällström, dotter till Kurt Wallander och har så gjort i mängder av Wallander filmer.

Jag minns att jag fick en chock när jag fick höra att Johanna Sällström hade gått bort. Hon hittades i sin lägenhet i Malmö den 13 februari 2007 och dödsorsaken faställdes till självmord. Johanna blev 32 år ung.

Varför vill en så vacker, begåvad och mamma till en dotter, då endast fyra år gammal, ta sitt liv? Ja, den frågan lär inte bli besvarad, men det som skrivits om henne var, att Johanna och hennes dotter tillsammans med Johannas bror med nöd och näppe överlevde tsunamin och att detta kan ha påverkat Johannas känsliga sinne.

Även om man är en firad skådespelare, har barn och är kändis betyder inte per automatik att man älskar och trivs med livet. Det finns så mycket mer i ens liv som är viktigt. Jag tycker det känns så oerhört tragiskt att unga människor tar sina liv. Vad det gäller Johanna hade hon psykiatrisk hjälp, men det hjälpte inte heller. Kanske ville hon inte alls dö, kanske ville hon bara stanna sitt inre kaos för en liten stund?

Det inre kaoset kan ibland ta överhanden och det är då kraftig hjälp ska in, men hur ska sjukvårdspersonal veta när den ska sättas in? Det finns en webb sida med olika förslag på vad Du ska göra om du känner att du behöver hjälp. Gå in på den!

Jag har läst någonstans om att Johannas pappa blev chockad och jag kan inte ens föreställa mig hur det känns att förlora ett barn, oavsett hur barnet dör, men jag skulle önska att det fanns en "Helpline" för alla ungdomar, vuxna och äldre, som är öppen dygnet runt och året om. Varje år dör 1 500 i självmord och det är tre gånger så många som i trafiken. Men vi bygger ständigt bättre vägar.

I filmen från igår "Mörkret" sa Johanna repliker som gick rakt in i mitt hjärta, och jag undrar om de som såg filmen tänkte på detta. En löd ungefär så här: Det vore bättre för alla om jag inte fanns.
Var dessa ord något som Johanna identifierade med sig själv när hon uttalade dem? Jag vet inte och ingen annan än Johanna vet.

Det enda jag vet är att det är många som saknar Johanna Sällström och jag skulle önska att det inte blir fler föräldrar som får det oerhört tragiska besked som hennes far och släkt fick.

Ramona"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate till specialpris på Adlibris


"Grattis, du ska bli pappa"  Adlibris    Bokus  CDON

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet  och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare.

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.

Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Muntligt 
Load2hear.
Mobook
Storytel

Inga kommentarer: