Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

lördag 23 juli 2011

Chock, sorg, ilska och medmänsklighet är vad jag känner.

Jag försöker sätta mig in i ungdomarnas skräck och föräldrarnas vanmakt efter att de fått veta att barnen är mördade, men jag kan inte.

En norsk kille, Anders Behring Breivik, i trettioårsåldern, högerextremist, har iskallt mördat unga människor genom att meja ner dem med ett automatvapen. Dessförinnan hade en bomb briserat i Oslos centrum, också detta samme killes verk.

Nu undrar alla inkluderat mig själv, varför? Hur kan man förtäras av ett sådant hat? Hur kan hatet lägga en ridå över hjärnans normala beteende? Hade verket varit en terrorrangrepp från någon islamistisk grupp, vet vi åtminstone vilka knäppa åsikter de har.

Nu var det en kille som är född i Norge, med norskt ursprung. En gång var Anders Behring Breivik någons baby och hans föräldrar (om han nu har några) gjorde troligen vad de kunde för att uppfostra honom till en empatisk och medkännande människa. Vad gick snett på vägen? Kommer vi någonsin att få veta?

Norrmannen är som tur är i livet, och därmed kanske vi kan få svar på varför han är så hatisk. Varför han inte tycker att det räcker med alla de krig som pågår runt om i världen. Varför det inte räcker med alla grymma ledare som sitter vid makten i länder, där folket trampas ner, tvingas svälta till döds, samtidigt som deras ledare vältrar sig i pengar, vapen och makt. Räcker det inte med dessa svin som förstör mänskligheten? Varför kände norrmannen att han ville vara lika grym och hatisk som dem?


Hur ska man trösta alla de som drabbats? Jag vill bara omfamna dem alla...

Ramona

7 kommentarer:

Gunnar Deckare sa...

Ja det sammanfattar ganska bra vad jag också känner.Enligt NRK har han tydligen planerat detta länge så det är inget som är gjort i hastigt mod.

Tänker på offer och anhöriga.

Kim sa...

Folk borde inse en stor ideologisk skillnad.
Sionism är inte att betrakta som skandinavisk nationalism.
Att påstå något annat är intellektuellt ohederligt...
Denna terrorist är sionist och ingenting annat!
Han är en extrem pro-Israel och motivet kan ju bara vara Norges stöd till Palestina som kom i början av veckan.

Det är minst sagt hemskt det som har skett. Just därför är det viktigt att sanningen kommer fram i ljuset.

Han beskriver sig själv som antirasist, pro-Israel och är verkligen att betrakta som en sionist. Snälla förväxla inte detta med skandinavisk nationalism, ty det är att förvränga sanningen.

Källa: Han själv på http://www.document.no/anders-behring-breivik/
(sidan kan inte visas emellanåt pga överbelastning)http://www.document.no/anders-behring-breivik/

Mia sa...

Fruktansvärt!

Ramona Fransson sa...

Hej Kim!

I mina ögon är han en mördare! Oavsett var han har sina förvirrade sympatier. Alla människor oavsett hudfärg, religion, sexuell läggning eller kön är just det, människor!

Jag är inte omedveten om hatet mot judar, palestinier, muslimer osv... och hur man ska få slut på detta hat är inte jag kvinna till att berätta. Jag har mina funderingar och lösningar, men om de är bra eller dåliga kan jag inte svara på.

Ramona Fransson sa...

Hej Mia!

Ja, det är fruktansvärt! Mina tankar går till alla anhöriga som mist sina nära och kära.

Catrin, Borlänge sa...

När jag hörde om detta så trodde jag inte det var sant. Något så förskräckligt kan väl ändå inte hände här i Norden. Men tyvärr så var det sant. Jag fick så ont i magen och jag tänker på de anhöriga hela tiden. Kan inte tänka mig vad de går igenom, alla frågor som de vill ha svar på. Även om mördaren kommer att säga varför han gjorde det, så finns det inte på kartan någon ursäkt för detta. Alla liv som han släckte. Ja det är ofattbart! Man hör eller ser på nyheterna att sådant här händer ibland i andra länder, men i vårt grannland!!
Måtte de aldrig släppa ut den killen, låt han sitta inspärrad tills han dör. Visst, han har kanske också anhöriga och isåfall lider jag med dem. Man rår ju inte alla gånger för vad ens nära och kära gör för handlingar, vi har alla en möjlighet att välja rätt väg.
Den här killen hade visst planerat det här i minsta detalj, vilket visar vad tokig han är. Tyvärr finns det många människor i vårt samhälle som lever ibland oss, man vet aldrig vad man möter på gatan eller någon annanstans. Känns obehagligt.
Mina tankar går till alla offer och de anhöriga och offrens vänner.
De överlevande från lägret hoppas jag får den profesionnella hjälp de behöver, det kommer att ta lång tid att få dessa sår att läka. Antagligen kommer de aldrig att läka, men livet måste gå vidare även för dem, men just nu måste det kännas rättså hopplöst.

Mina tankar går till alla offer och de anhöriga och offrens vänner.

Anonym sa...

Visst är hatet fruktansvärt, Ramona! Har ofta sett hur människor skjuter över hatet och ilskan på deras barn, så de kan "få äran" att bära hatets fackla vidare! HAr varit gift med en muslim och blev flyförbannad när de inför även de allra minsta satt och bannade äver israeler och "allt deras våld". Tyckte att sådana diskussioner passade mycket bättre efter barnens nattande! Men nej, det vara bara bra att de tidigt fick veta vad Israel stod för. Suck. Det går inte att resonemera med sådana attityder :-(

Karina