Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

tisdag 18 oktober 2011

Jag vann nästan Augustpriset...

Augustpriset är uppkallat efter August Strindberg känd som nyskapare av det svenska språket och en man av sin tid vad det gällde kvinnosynen. Den var inte nyskapande.

Augustpriset hette som idé till en början Strindbergpriset och kom 1988 från Per I Gedin. Han skrev ett brev till Förläggarföreningen och föreslog sin idé.

Det tävlas i många genrer och många anser att det inte går att tävla i t.ex musik eller i det skrivna språket.

Men nu gör man det i alla fall. Precis som inom musiken är det en form av tycke och smak som avgör vilka som blir nominerade till Augustpriset, tror jag i alla fall.

Den första omgången av jury, som läser alla de hundratals böcker som förlagen skickat in, 700:- kronor för varje titel, är hemlig. Ingen inom förlagsvärlden vet vilka de är. Den hemliga juryn väljer ut ett ex antal som de röstar på, sedan kvarstår sex av varje genre, som blir de nominerade.

Den andra juryn, som inte är hemlig utses av Förläggarföreningen. Den juryn läser, poängsätter och i ett slutet kuvert, som slits upp på middagen, den ingår inte i priset, läses sedan vinnarna upp under högtidliga former.

Betyder det något att vinna Augustpriset? Tja, rent ekonomiskt kan det bli en succé, både för författaren och förlaget. Klart är, att om du som författare kan lägga upp en hög av utmärkelser inför läsarna, påverkar detta läsare lika mycket som fotbollsfantaster när Zlatan gör mål i svenskt underläge!

Och för att återkomma till rubriken "Jag vann nästan Augustpriset..." menar jag att alla författare som hade en titel inlämnad till den hemliga juryn, är ju nästan vinnare, eftersom ingen vet hur nära man var.

Ps. "Ändhållplats Sverige" var anmäld i kategorin fackböcker.Ds.


Ramona
"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Muntligt
Load2hear.
Mobook
Storytel&

Inga kommentarer: