Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

söndag 31 maj 2009

Boken ges ut på eget förlag. Åh, så tittar vi snett!


Tar man sig vatten över huvudet när man ger ut på eget förlag? Är det en sämre bok? Oavsett verkar en del recencenter se på böcker utgivna på eget förlag som något katten släpat in.

Nu ska jag berätta en liten hemlighet: Som eget förlag hyr man in tjänster! Istället för att ha en hög med lektörer, redaktörer, korrekturläsare och designfolk sittande på stolar runt om på ett kontor köper man deras tjänster. Tänk va!
Är det inte fantastiskt?

Dessutom kommer det att bli många tomma stolar på de stora förlagen inom kort. Bonniers, Nordstedts, Piratförlaget och Bra böcker med flera, har alldeles för dyrbara kostymer. Det blir mången kjol/kostym som blir erbjuden plats på överskottslagret.
För att inte nämna antalet författare där ska det krympas hejdlöst.

Istället är det nätet som gäller: Adlibris, Bokus, Bokia.se och CDON är de mest kända, och det kommer säkert fler vad det lider.

Tekniken går på högvarv inom förlagsbranchen därav neddragningarna bland titlar. Stora bokhandlare mitt i centrum eller andra attraktiva lägen har svindyra hyror. Det skall till att säljas en hel del inte bara böcker enkom för att få in till hyra, el och personalkostnader.
En stor bokhandel som idag kan ha c:a 35 000 -40 000 titlar att hålla reda på, vilket alla förstår är omöjligt, kommer att dra ner. Därför gäller det att promota de stora kända författarna och hoppas att deras storysar säljer ått-a bara helvete annars ligger förlaget pyrt till. Det kostar liksom en hel del att sätta reklam affischer i aktern på samtliga bussar i storstäderna.

Att jag har eget förlag Anomar känns som att sitta på guldstol ( min man är med också, han är siffermänniska) just i dessa oroliga tider. Att branschen är som ett getingbo är hög intressant för mig eftersom min nästa deckare handlar just om journalister, förläggare, tidnings-TV-ägare och de goa intrigerna som frodas... Några lik kommer naturligtvis att dyka upp. Om mördaren hittas? Tja vem vet? Det är inte alltid mord blir lösta.

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn och självbiografin Älskling, vi blir... finns numera i pocket från 39:-
Lyckohjulet som kom ut i mars är inbunden.

Ha en skön pingst, och för de som är lyckligt lottade och har en mamma, kramar vi henne.
Ramona

14 kommentarer:

Anonym sa...

"”Letar runt efter trevliga tjejer att sova hos när jag åker runt till olika städer i Sverige. Mys gör underverk för stridsviljan och entusiasmen ...” " citat från den partiledare du sympatiserar med. Kommer du ställa upp?

Ramona Fransson sa...

Hej Anonym

Nu bor jag inte i en stad utan på en ö, med broförbindelse som heter Tjörn, se mil norr om Göteborg. Och ska jag hysa in folk i vårt hus vill jag nog veta vem det är!

Bitten sa...

Det är ju Rickard Falkvinge, Piratpatiets partiledare som är ute och raggar sovplats!! :-) Och förresten.. vill ditt alldeles egna förlag kanske ge ut en bok av någon annan än dig?? en väldigt seriös men "obesvärlig" författare.. :-) Maila mig på bitten.nicander@comhem.se om du vill veta mer.. :-)

Helena Palena sa...

Det är inte alla som har eget förlag. Du har gjort det mycket bra. I dessa tider ska man inte ha för stora kostymer - det har du alldeles rätt i. Lycka till med allt!

sune sa...

Du skrev:

Istället är det nätet som gäller: Adlibris, Bokus, Bokia.se och CDON är de mest kända, och det kommer säkert fler vad det lider.

Är det inte risk att böcker från små förlag utan marknadsföringsresurser drunknar på nätbokhandlarnas "hyllor"?

Dessutom, på tal om att drunkna, vad tror du om eBöcker?

Bitten sa...

Bäst att jag lägger till att den "obesvärliga" författaren INTE är jag.. :-)

Joachim sa...

Själv tittar jag nog också till två gånger när någon säger att de har ett eget förlag... Men det är nog mer av beundran (läs avundsjuka) än något annat :)

ann helena rudberg sa...

Böcker har alltid haft ett eget liv, så det kommer säkert att gå bra för dig, särskilt med dina nästa bok, tror jag! Ha det gott

Gunnar sa...

Hej
Ja det låter som en bra idé att ha eget förlag.Jag ser fram emot att läsa din nästa bok när den kommer ut.
Hoppas du njuter av sommarvärmen. Nåt dygn till har SMHI lovat att den skall stanna.
i-)

Ramona Fransson sa...

Hej Bitten,

Vi har fler manus som är ute för bedömning och har för tillfället inte plats för fler, men aldrig ge upp.

Hej Helena Palena,

Nä, för något av det svåraste är ju att säga upp anställda. Det är ju dina vänner, inte bara jobbarkompisar. Därför är det enklare att köpa tjänster av andra som har eget företag.

Tack!

Ramona Fransson sa...

Hej Sune,

Jo, jag tror på e-böcker och vi kommer ha samma avtal som Piratförlaget till sina författare: 50 procent på nettot till författaren.

Ramona Fransson sa...

Hej Ann Helena,

Tack så mycket alltid roligt med hurrarop.
Kram

Ramona Fransson sa...

Hej Joachim,

Ja, det kanske det är:)) men allt är som vanligt, det finns fördelar och det finns nackdelar.

Ha de gott!

Ramona Fransson sa...

Hej Gunnar,

Ja, det har varit underbart med värme och sol, men jag har nog inget emot om det fortsätter att vara varm utan solens gassande...

Jag håller på med den nya boken och det är spännande för jag drömmer om vad som händer i den nästan varje natt.