Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

måndag 1 juni 2009

Sovmorgon i Istanbul? Glöm det!Turkiet är landet som vill ta klivet in i den Europeiska gemenskapen. De flesta av våra käcka politiker tycker att det är en bra idé.

Nu till att turista i staden Istanbul (Huvudstaden är Ankara. Tack Valens) som jag själv inte gjort men däremot min svägerska. Hon kom hem igår.

Vad hade då denna stad att erbjuda? En fantastisk arktitektur och längs byggnaderna darrande vingslag från flydda tider. Maten var ingen kulinarisk upplevelse, men det kan bero på att min svägerska är väl bekant med det italienska och franska kökets konster.

Men sedan var det detta med bönetider i tid och otid. Om jag föreställer mig att jag bor vid en kyrka i Sverige och deras klockor skulle ding-donga redan vid halvfem tiden på morgonen och därefter ytterligare fyra gånger innan eländet skulle börja om från början, hade jag nog börjat fundera på vad dynamit kan utföra.

Att vandra på gator och torg och möta kvinnor iklädda svarta fotsida svepningar och det enda du ser är två ögon fick min svägerskas väninna att påpeka liknelserna i Ingmar Bergmans film " Det sjunde inseglet" där döden hade en liknande klädsel men dock visade hela sitt anlete. (Max von Sydow gestaltade den rollen utmärkt)

Ja, så var det där med sovmorgon. Hur ska det gå till när böneutroparna startar klockan fem på morron? I mina västliga musiköron uppfattar jag dessa rop mer som högljudd klagan. Nobels uppfinning kanske inte var så dum ändå!

Om jag själv skulle kunna tänka mig en resa till Turkiet och Istanbul? Nä, tror inte det. Jag har varit i Tunisien en gång och det var ingen höjdare... Apropå maten: Till de flesta rätter serverades ris och på riset pommes frites!

Jag föredrar först och främst Sverige som turistland, därefter Tyskland (talar språket) sedan är det nog ganska hugget som stucket vilka länder som är intressanta. Bara jag får lov att ha sovmorgon när jag vill!

Pocket från 39:- Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn och självbiografin Älskling, vi blir... Lyckohjulet är den senaste av fyra deckare med Greger Thulin som spaningschef tillika kriminalkommissarie, den finns enbart som inbunden.

Besök ditt bibliotek, bokhandlare eller näthandlare

Adlibris

Bokus

Bokia.se

CDON

Ha en kul måndag om det går...

Ramona

10 kommentarer:

Helena Palena sa...

Det där klagande ljudet från minareten skulle göra mig galen. Störande ljud är det värsta som finns. Och det här med svarta sjok med tyg - så opraktiskt! Huvaligen!

Ramona Fransson sa...

Hej Helena

Ja, märkligt och detta i sådan hetta! Hade varit smartare att ha vita svepningar.

valens sa...

Sovmorgon i Istanbul? Glöm det!Håller med dig Ramona.

Själv har aldrig varit i varken Turkiets kulturella och ekonomiska centrum, Istanbul eller huvudstaden Ankara.
Aldrig varit i Turkiet överhuvudtaget.
Och tveksamt att jag kommer prioritera det på något sätt. Varken som turistiskt eller politiskt mål.

Ramona Fransson sa...

Hej Valens,


Tack för hjälpen med huvudstaden. Tänkte bara största staden = Huvudstaden men så är det inte i Turkiet.

valens sa...

För all del Ramona.
Som sagt, tveksamt att jag kommer prioritera Istambul med sitt Bospor.
Bättre att ta en promenad i Berns gamla stan eller besöka landskapet runt staden som på något sätt påminner om Victor Rydbergs Singoalla...

Laura sa...

Man vänjer sig vid böneutropen - tro mig! :) Jag vaknar aldrig av dem, lägger inte ens märke till dem längre. :) Visst finns det kvinnor klädda i fotsida svarta dräkter här, men de tillhör dock en minoritet. De flesta ungdomar klär sig i jeans och t-shirt så här under sommaren, dock ser man inte lika mycket urringade toppar eller korta kjolar/shorts här som på Stockholms gator. Men jag kan i alla fall varmt rekommendera dig att besöka Istanbul en dag, för staden har så enormt mycket kultur och historia att bjuda på, och inte minst KONTRASTER!

Hälsningar, en Istanbulbo. :)

Ramona Fransson sa...

Hej Laura,

Kul! Jag länkar din blogg till min. Är ju alltid kul att läsa om vad som händer i andra länder. Vill du inte ha din blogg länkad till min säg till.

Ha de gott i värmen!

Dittelina sa...

Tycker att du är lite orättvis mot Istanbul. Jag var där för ett och ett halvt år sen och hade en underbar vecka med god mat o fin kultur.

Minareterna hörde vi, men tack o lov störs jag inte när jag sover.

Att det serverades pommes frites och ris på de sk turistrestaurangerna stämmer, men vi gick på bakgator och åt turkisk mat. Kanongott.

Istanbul har en otrolig historia och mycket att se på. Blå moskén, Top Kapi, Hagia Sofia bara för att nämna några.

Jag som bor i det invandrartäta Södertälje reagerade på att jag såg väldigt få kvinnor med sjalar, trodde nog det skulle vara fler

Men alla har rätt till sin egen åsikt, och jag kommer absolut att åka tillbaka dit.
Ha det bra
Helene

Ramona Fransson sa...

Hej Dittelina,

Jag tror inte att jag är orättvis men i alla fall har jag lagt "Laura bloggar om Istanbul" till min blogglista för att andra som har en negativ syn kan gå in och läsa om positiva saker också.

Ha de gott!

Laura sa...

Oh, nu blir jag lite generad, för min blogg handlar ju inte BARA om Istanbul utan också om helt vanliga händelser i mitt liv. :) Vet inte om den passar så bra in i din lista på en massa bloggar som är skrivna av författare och andra "professionella" människor! Men självklart är jag glad över att du länkar till mig, om det är någon som kan bli av med sina fördomar eller få tips inför sin resa till Istanbul tack vare min blogg så är det ju bara kul!

Ha det bra!