Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

måndag 28 december 2009

Kan du tvätta dig själv?


Nu ska jag bada, tänker du! Enkelt, tappa i vattnet, ställ fram ljus, häll i badolja och under tiden som vattnet rinner klär du av dig för att göra dig redo att stiga ner i det avslappnande varma skummande badvattnet.

Men tänk dig nu att du inte kan tappa i vattnet i badkaret. Du kan inte vrida om kranen! Du kan inte klä av dig själv. Du kan inte heller bestämma när du vill bada eller ännu sämre, du kanske inte får bada alls för det finns ingen hjälp att få!

Allt som friska och unga människor tar för givet, kommer en dag kanske bli ett ouppnåligt mål. Alla blir vi äldre om vi har tur, men alla fortsätter inte sin ålderdom med att enbart bli lite lätt skröpliga, utan en del blir sjuka, så sjuka att en vanlig tur till affären blir blott ett minne.

Personlig assistent är en fantastisk person som arbetar för just dig. Men hur fantastisk är hon/han för dig? Passar ni ihop? Kan ni tala med varandra?

Inom kommunen, åtminstone på Tjörn, kallas en människa som behöver en assistent för "brukare".

Inom den privata sektorn med samma utbud av tjänster kallas du för "kund".

I ditt eget hem ska du släppa in en eller flera personer som du aldrig tidigare träffat. Dessa personer ska torka dig där bak efter ett toalettbesök. Kanske även duscha av dig, klä av och på dig. Mata dig. Allt detta, ska en för det mesta ung och okänd person hjälpa dig med.

Det minsta du ska få göra i detta läge är väl att få bestämma vem du vill ska hjälpa dig med detta, eller?

Så var tacksam för var dag som du klarar ditt eget hushåll och kan plumsa ner i badkaret när du själv vill!


Mina deckare finns även som e-böcker på Sveriges samtliga bibliotek.

Näthandlarna med samtliga mina böcker:

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON


Har du redan gett ut en bok/böcker? Letar du efter böcker som inte finns hos de vanliga näthandlarna eller i bokhandeln? Då tycker jag att du ska kika in på den här sidan!
www.wikibook.se

Hälsar
Ramona

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle föredra att kallas "kund" och inte "brukare"! Jag skulle också vilja bestämma vem eller vilka som jag måste släppa in i mitt hem, OM jag någon dag måste ha hjälp för att kunna bo kvar hemma.
Bra skrivet Ramona!! Gott Nytt År!
KRAM/A-M

Motvalls gubbe sa...

Det är visserligen ett skumt ord det där "brukare" (kan för mitt inre höra hur politikerna börjar lägga till prefixet "miss" när de anser att pengarna kan användas till nåt bättre), men den dag det blir dags tror jag den frågan kommer att vara av tämligen underordnad betydelse för mig. Jag är mest intresserad av om jag kommer att få någon hjälp överhuvudtaget. Jag är inte så där tveklöst övertygad om att så kommer bli fallet.

Leroy sa...

Just nu kan jag inte tappa upp vatten i badkar eller duscha för leverantören har inte koll på läckor.

Allvarligt Ramona så verkar det som om att man just nu har problem med leverans och vattnet inte kommer ända fram så jag kan duscha eller bada.

Ser fram emot att ledningarna åter tillåter att man får möjlighet och kan rentvå sig.

Leroy

Ann Helena Rudberg sa...

Alltså i det läget blir det en burk med sömntabletter. Då räcker det.

Goodbye skulle jag säga och låta dom hitta mig nästa gång dom kom. Varför ska man bebo denna jord ifall man inte kan ta hand om ens det enklaste?

Men jag skulle inte kräva läkarassisterat självmord, som dom där dumskallarna har gjort till och från. Inklusive en professor jag känner.

Men som sagt andra sidan skulle vara mycket trevligare då ;)

Ramona Fransson sa...

Hej A-M,

Ja det borde vara en mänsklig rättighet i en demokrati som vår som anses vara ett av världens rikaste länder...

Ramona Fransson sa...

Hej Motvalls gubbe,

Ja, jag fattar inte vem som kom på det ordet, "brukare" men han/hon fick säkert ett extra lyft i arvodekuvertet, som vi pröjsar!

Ramona Fransson sa...

Hej Leroy,

det låter urtrist! Bor du i egen bostad eller har du hyresvärd? I sådana lägen som du befinner dig är det ingen höjdare vare sig vilket!

Ramona Fransson sa...

Hej Ann Helena,

Ja, det är inte så att man ser fram emot detta. Man får hoppas att det finns någon vänlig själ som förbarmar sig den dagen!

Leroy sa...

Ramona

Jag bor i egen bostad och har nu fullt tryck i ledningarna igen.

Kan det bero på att jag bokat räkningarna idag eller på kylan?

Vad det berodde på vet jag inte. tur att det var tillfälligt, det gick över, jag inte behövde ringa och felanmäla.

Verkligheten visade sig.

LEroy

Leroy sa...

Som tur är har jag i stället för att duscha och basta, haft lite tid att skriva hos Monica och Newsmill på AHR´s artikel.

Leroy