Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

lördag 23 januari 2010

Bokhora är namnet på en hemsida. Är det okej?


Hur tänkte de fem unga tjejerna när de startade sin sida? Bokhora? Vad vill de ha sagt med ordet?

Att boken är en hora som säljs för pengar? Tja, den är ju till salu om du vill ha den i bokhyllan, men å andra sidan kan du låna den på biblioteken och då är den gratis och en hora är som bekant inte gratis.

Eller var tanken bakom ordet "hora" att det skulle locka till sig "letare" som egentligen är ute efter helt andra saker än böcker och därmed höja besökstatistiken? För alla som är aningen bekanta med sökmotorer vet att ord med sexuella anspelningar är de ord som söks mest.

Och i förlängningen, ( nu pratar vi inte snoppar) är det naturligtvis besökstatistiken som betalar för reklamplatsen. Hm, är dessa fem tjejer med hemsidan "bokhora" smarta eller dumma?
Oavsett så har jag inte hört eller sett ett enda ord från den (rabiata) eller ens normala feministiska rörelsen. Här har de inte opponerat sig och det kanske beror på ordet "bok" i början. Men för mig är ordet "hora" allt annat än positivt, men enligt wikipedia är ordet från rumänskan och är en dans.

Men enligt Svensk Ordbok är ordet hora: kvinna som mot betalning (yrkesmässigt) har sexuellt umgänge med män äv. syn. prostituerad. nedsättande. kan verka stötande. äv allmännare sexuellt vidlyftig kvinna. särsk. i mäns språk.

Min slutsats om hemsidans ordval är att de ville ha uppmärksamhet och det fick de. Men frågan kvarstår, är det okej att kalla en hemsida för hora, bara man väljer ordet bok framför? Speglar detta vår syn på samhället?

Är allt okej bara man får uppmärksamhet och tjänar pengar på det? Om så är fallet tycker jag att vi med omedelbar verkan upphäver lagen om förbud av horköp och genast inrättar privata, kooperativa, kommunala och/eller statliga bordeller!

Vad tycker du?

Undrar

RamonaREKLAM för mina böcker...

Här kan du köpa mina fyra pocket till ett pangerbjudande fyra pockets för 119:- inkl.frakt


Från Elib kan du klicka till dig ditt bibliotek var du än befinner dig och låna alla mina böcker som elektroniska (e-böcker). Ladda ner dem till din dator, mobil eller om du har en läsplatta, alldeles gratis!

Nedan kan du klicka dig fram till näthandlares erbjudande av mina samtliga böcker:

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

11 kommentarer:

Mia sa...

Tycker det är fullkomligt vansinnigt! Är det böcker eller sex de säljer - dessa två nöjen känns väldigt låångt ifrån varandra. De som söker på ordet hora är nog inte speciellt intresserade av att läsa böcker, så vad är då syftet. Troligtvis handlar det enbart om att få uppmärksamhet. Dessutom så tycker jag att minst två av dessa "kvinnor" är misstänkt lika transor...

Ramona Fransson sa...

Hej Mia

Ja, jag tror att det handlade om uppmärksamhet och det är därför som deras sida ligger på första plats på bloggtoppen under kategorin litteratur.

De som letade efter "hora" hamnade i en värld av bokstäver inte sex...

Ingrid sa...

Ett skitdåligt namn. Idiotiskt. Jag har inget emot ordet hora, jag tycker att vi i Sverige har en mycket märklig inställning till prostitution. Jag rekommenderar alla att läsa Petra Östergrens bok "Porr, horor och feminister". Den manar verkligen till eftertanke.

Men vad är en bokhora? Fjantigt. Ett gäng fjortisar som tror att de är coola?

sune sa...

Ordet hora har inte samma klang idag som när vi vuxna (hepp) la in ordet i vårt ordförråd. Frågan är om inte hora har en annan betydelse for ungdomar av idag.

Jag hörde en fjortis kalla en jämnårig for hora för första gången under 70-talet. Förvånad blev jag.

Ramona Fransson sa...

Hej Ingrid,

Håller med dig!


Hej Sune,

Ja, nu förtiden är inte ovanligt att missbruka ordet i många sammanhang.

Johanna Sjödin sa...

Enligt deras egen utsago är namnet en fyllegrej.

Ramona Fransson sa...

Hej Johanna,

Aha, det måste ha varit en rejäl fylla då!

Anonym sa...

Äldre människor har ofta svårt att ta till sig nya sätt att använda ord. Det är inget nytt med det.

Att ord får nya betydelser kan den öppensinnade ta till sig medan de tröga och förstelnade inte kan.

Jag tror inte att tjejerna i Bokhora är särskilt intresserade av försoffade stofiler heller så namnet är genialt på så sätt. Håller undan de som är för gamla och inte kan ta till sig nytt.

Ramona Fransson sa...

Hej Anonym,

Man behöver inte krångla till något som är enkelt.

James sa...

Det kanske är allmänt känst redan men sedan 2002 har det funnits en amerikansk bokblogg som heter BookSLUT. BokHORA kanske är en anspelning på det. En grej till: kom ihåg att "hora" betyder olika saker i olika svenska sociolekter.

Ramona Fransson sa...

Hej James,

Ja det är det säkert och i rumänskan som jag länkade till är det en dans.

Men för svenskar i allmänhet är ordet "hora" inte av positiv betydelse. Det för tankarna till att du sålt något av dig själv.