Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

söndag 7 februari 2010

Wikipedia granskar mig. Bra och roligt på samma gång.


Wikipeida, den fria encyklopedin, är en plats där man kan hitta mängder med information om både döda och nu levande personligheter.

Naturligtvis också om allt mellan himmel och jord. Exakt hur Wikipedia fungerar vet jag inte, har inte vare sig tid eller ork att lära mig.

Däremot gjorde jag dundertabben att, för flera år sedan, trevande och klumpigt lägga in uppgifter och mitt namn själv. Som sagt jag hade ingen aning om att detta inte var tillåtet. Men det tog bara några dagar så fick jag bassning, bad om ursäkt och ställde frågor om vem som är tillåten att skriva om mig och hur det ska kunna kontrolleras?

Vid förra årets bokmässa i Göteborg stod jag uppe på Deckarscenen och berättade om min fjärde deckare Lyckohjulet . Plötsligt ser jag en kille med en kamera om halsen, kameran hade utseendet av en paparazzikamera. Jag undrade varför han tog kort, men glömde bort det.

Numera är fotografiet från mässan inlagt på Wikipedia sidan av någon erkänd Wikipediaperson.

I vilket fall har det startat en diskussion på Wikipedia om huruvida jag duger att ha där som författare eller inte. Jag tycker att det är bra att auktoriserad personal går igenom vad som skrivs på Wikipedia, med det ökar trovärdigheten för sidan, samtidigt som det är kul att läsa vad olika personer tycker och tänker.

Det finns fortfarande de som anser att, om du inte sitter i var och varannan tv-soffa, deltar i olika radioprogram, inte får spaltkilometrar med artiklar i riksmedia med jämna mellanrum, existerar du inte som författare. För att inte tala om när dina böcker inte ges ut av ett stort förlag, utan du har startat eget.
Nåja, världen förändras och vi med den, så sakteliga...

Ha en bra söndag!
Ramona

E-böcker börjar bli poppis, kul, här på Elib.se kan du låna eller köpa mina e-böcker.

Nedan kan du klicka dig fram till näthandlares erbjudande av mina samtliga böcker:

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

10 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Wikipedia är som det är... lite oförutsägbart, men det är klart att du ska stå med där... förstår inte diskussionen. Du betecknas ju som Göteborgsprofil, bara en sån sak...

Och inte fasen spelar det någon roll om man som du driver företag och ger ut böckerna själv eller nån annan gör det.

Å andra sidan är inte JAG med fast jag har fått två böcker utgivna och ligger i topp på Newsmill nästan jämt... ;) och har jobbat som journalist sedan 1974, varav 18 år på Dagens Nyheter... och TV:s Astrid Olsén har gjort en film om mig när jag jobbade på TreNioNio där också Expressens Nina Lekander jobbade då (och hon finns på Wikipedia). Jävla skit alltså ;)

Hahaha men det spelar ingen roll... jag finns med i de böcker som är utgivna om DN:s historia iaf... som jag har någonstans i huset...ha det gott :)

Ramona Fransson sa...

Hej Ann Helena,

Jag tror att det kommer förändras med tiden. Än så länge är nätet något outforskat för många. Även om Sverige är framgångslandet med bredband och flest datorer per hushåll är det fortfarande ett glapp mellan vilka åldrar som sitter vid den.

Om tio tjugo år kommer vi antagligen inte at känna igen oss. Många äldre som sitter framför teven är uppretade över programledare som ständigt upprepar: Vill du ser mer av det här programmet och ställa frågor går du in på ?????

I och med att nätet är en slags förlängning till både tv och papperstidningar är det många som inte kan ta del av detta.

Om tio tjugo år är det troligen ett minne blott.

Sedan kommer det alltid finnas människor som inte vill vare sig se på teve eller ha dator, och det kommer antagligen ses som exotiskt...

Du kommer alltid att finnas genom dina barn och böcker...

Monica Antonsson sa...

Himla fin bild, Ramona.
Och jag förstår faktiskt inte diskussionen. Avundsjuka? Marklund har ju också eget förlag...
kram

Ramona Fransson sa...

Hej Monica,

Det kanske ses mer respektfullt när anomaR förlag ger ut andras böcker, som vi gör den 30 mars.

Och dessutom som ett riktigt förlag, vi tar INTE betalt, utan har sjyssta avtal mellan förlaget och författaren.

Det kanske blir lyftet för vissa ögon:))

P.s Matton.se har royaltifria bilder som jag brukar använda.D.s

Tyvärr anonym:-( sa...

Hej Ramona.
Jag har svårt att förstå vilka kriterier som gäller för att man skall räknas som författare. Tydligen så räcker det inte att skriva böcker. Inte ens om det är bra böcker.

Jag ber om ursäkt men jag ställer en fråga till dig här som inte har med inlägget att göra. Orsaken är att kommentaren inte tillåts där jag ställde den.

"Ramona:

Tycker du fortfarande att alla har ett val?
Jag skulle då aldrig göra valet att lämna ut mig till Monica."

Ramona Fransson sa...

Hej tyvärr anonym,

Nej, inte nu när jag insåg att Monica skriver som privatperson, vilket jag inte alls tänkte på.

Och det har hon ju rätt att göra som alla vi andra.

Men jag tycker inte om när "anonyma" personer är elaka och ger sig på "någon".

Att anonymt kommentera rent allmänt om inlägg är helt okej, men skriver man förolämpningar och är elak är det inte okej!

Ramona Fransson sa...

Hej igen Monica,

Du kanske menade bilden på Wikipedia:)))

Tack!

Helena Palena sa...

Klart du ska vara med på Wikipedia. Du har ju skrivit flera böcker. Om man har givit ut två böcker kan man räkna sig som författare och får var med i förbundet.

Du skriver om dina hemtrakter i deckarna. Bara det. Nä, skit i alla idioter. Du är en författare punkt och slut.

Hade du givit ut dina böcker på Bonniers så hade du setat i smeten. Och synts på ett annat sätt. Men var glad över att det finns tjejer som dig.Eget förlag. Och mig. När galoscherna inte passade startade jag en egen tidning. Bara rakt av. Hur många klarar sånt? Skål!
Ja, bra bild på dej!

Ramona Fransson sa...

Hej Helena Palena

Ja, det vi alla gör, som inte rättar in oss i ledet, kallas mångfald.

Det andra kanman om man vill kalla enfald!

Tack för komplimangen!

Nils Dacke sa...

Mycket märklig invändning och inget att bry sig om! Att man kör i eget förlag och som kvinna borde vara ett plus.