Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

torsdag 1 april 2010

Böcker blir omslagspapper och presentpåsar.


Ja, gamla ja! Nej, helt nya som inte blev sålda till rätt pris!

Nedanstående text är tagen ur en artikel av tidningen Svensk Bokhandel:

"Uppåt tre miljoner böcker per år hittar aldrig någon läsare. De mals ner och blir nytt papper. Det är en känslig fråga för förlagen.

Schaktmaskinen släpper en skopa Harry Potter på golvet med ett brak. Två lass broschyrer och tidningar landar ovanpå. Föraren blandar och rör med skopan i högen innan han skyfflar ner alltihop på transportbandet som leder in i rivaren. Under ett helvetiskt larm tuggas författarnas mödor till grovhuggen konfetti."  Mer av artikeln läser du här.

När till exempel en känd författare ska släppa sin senaste bok har rättigheterna dels sålts till andra förlag utomlands, (att sälja två miljoner ex i Tyskland är t.ex. inte ovanligt för Nesser, Mankell ) och i Sverige trycks det kanske upp 200 000 ex, som sedan distribueras. Bokias inköpsgrupp bestämmer sig för att köpa in den centralt och det betyder att samtliga Bokiahandlare har den i sin bokhandel.

Nästa gång du stiger in i en bokhandel kanske du tänker på det. Precis när du kommer in står vissa författares böcker i högar innanför entrén och fångar ditt intresse. Samma författare har oftast också suttit hos Lotta Bromé i P4 Extra, i SVT:s Go´kväll, morronnyheterna, och i TV4, även dags- och kvällstidningarna har haft artiklar om boken och författaren. På det här sättet har intresset för boken väckts.

Men ibland spelar det ingen roll hur många miljoner som satsats på reklam, boken säljer inte alls de volymer som förlaget tänkt sig. Då kan förlaget antingen komma överens med t.ex. Bokia att de sänker priset radikalt på boken i samband med rean. Skulle det också bli fiasko har samtliga Bokias bokhandlare rätt att skicka tillbaka samtliga osålda exemplar och få pengarna tillbaka.

Det blir en hel del långtradare som varje månad åker fram och tillbaka, packad med böcker.

Ytterligare några rader ur SVB Pappret överlever boken:

"Men de som fått sin dödsdom från förlaget skeppas med lastbil över till HA Recycling. Där i det virvlande dammet ligger Harry Potter och dödsrelikerna vid sidan av Marika Kolterjahns När kommer du tillbaka, Mary Flanagans Vild vitlök och Dick Harrisons Tankar om historia.

Hylte Bruk betalar 650 kronor per ton för resterna. Om varje bok väger ett halvkilo går det 2 000 böcker på ett ton – vilket ger 33 öre boken. Ett sorgligt kvitto på spilld möda." Slut citat.

Den här artikeln är ytterligare en anledning till varför vi är prenumeranter på Svensk Bokhandel. Det här hade jag aldrig fått läsa en rad om i en dags-eller kvällstidning.

Ha de
Ramona

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib

Här finns mina titlar på nätet.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Inga kommentarer: