Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

söndag 23 maj 2010

Liza Marklund undrar om hon ska sluta skriva om kvinnovåld. Ja, det ska du, svarar jag!


Liza Marklund ställer frågan i sin krönika idag, när det nu till helgen är 25 år sedan hon gick journalistlinjen på Kalix Folkhögskola.

" Hur länge kan man skriva om kvinnovåld innan man blir en papegoja? Hur många krönikor, texter, tv-dokumentärer? Vart går gränsen? Efter 25 år?" Slut citat.


Bästa Liza, du har redan passerat gränsen! Det gjorde du när du hejdlöst hängav dig åt lögner i boken "Gömda" och syftet var att få upp din hjärtefråga på det politiska bordet. Du kanske vill ha det till att ändamålet helgar medlen? För mig personligen finns det inget som helgar medlen när barn skadas. Du föddes och växte upp i en skyddad verkstad och ville hjälpa, men i din egoism stjälpte du barns liv. Det är oförlåtligt! Dessutom har du lägligt lagt dig till med skygglappar under dessa 25 år, eftersom du inte tycks tänka tanken att det också finns män som blir misshandlade både fyskiskt och psykiskt av kvinnor.

Jag tycker du ska fortsätta skriva dina deckare, som verkar vara jättepoppis och det är ju bra, men ska du skriva om våld ska du ta upp ämnet som ett problem för både män och kvinnor.

Ramona

P.s Glöm inte tävlingen, där du kan vinna min senaste deckare "Mord under Tjörn Runt" tävlingen finns på min Facebook Fan-clubs sida! D.s

Joina min fanclub på Facebook och vinn böcker!


Här kan du shoppa böcker i webshopen anomaR förlag, direktleverans!

Här kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann". Eller också gå in på bokhandel nära dig. Här kan du köpa/låna boken som e-bok.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Vill du lägga in en bevakning på min senaste deckare Mord under Tjörn Runt kan du göra det på
Adlibris
23 kommentarer:

valens sa...

Jag håller varken med Liza Marklund eller med dig Ramona.

Man bör skriva om kvinnovåld lika mycket och länge som man bara orkar.
Man bör skriva lika mycket om barnavåld, mansvåld och all annan våldsform överhuvudtaget.

Och man bör aldrig glömma att psykiskt våld är också en form av våld.
Att tvinga små barn till olika psykiatriska utredningar, att hjärntvätta barn är (bland mycket annat) lika kriminellt som andra våldsform!
Lika kriminellt är det att tvinga oskyldiga barn och ungdom till olika familjehus, ungdomshem (eller vad de bär för namn) där de behandlas värre än grova brottslingar!

Man bör skriva om alla former av våld lika mycket och länge som man bara orkar.

Ramona Fransson sa...

Hej Valens,

Du glömde nog läsa mina sista rader och det är att om Liza ska fortsätta skriva bör hon skriva både om kvinnors våld mot män och mäns våld mot kvinnor. Inte vara ensidig och alltid peka finger åt ett kön.

Men jag håller med dig i sak att det bör skrivas om allt som innefattar våld för våld förstör och förgör.

valens sa...

Ja, jag missade nämna din sista mening... "men ska du skriva om våld ska du ta upp ämnet som ett problem för både män och kvinnor."

Men det värsta är att Polisen missar kvinnlig ondska som man kan läsa i dagens Aftonbladet.
Flickvännen var misstänkt för att ha övertalat mannen att mörda sin dotter.
Denna teori lade polisen snabbt ner.
Hur hade det sett ut om rollerna varit ombytta?


Och efter en kort jämförelse med Arboga fallet konstaterar Oisín Cantwell på Aftonbladet att:
utredarna väljer kanske, under tryck från allmänhet, medier och inte minst sig själva, ibland de enklaste lösningarna för att snabbt klara upp grova brott.

Så låt mig parafrasera en annan krönikor på Expressen:
Så! Pass Auf,Liza, Pass Auf.

Ramona Fransson sa...

Än idag har poliser, åklagare och domstolar svårt för att se kvinnor som potentiella mördare och våldsbenägna, vilket är Lizas och hennes följeslagares förtjänst.

Blondies blogg sa...

Som vanligt håller jag med Dig Ramona, men av den enkla anledningen att jag tycker att Du ha rätt.
Kvinnors våld mot män är tydligen mer utbrett än man kan tro. Senast i går fick jag reda på att en vän i vår bekantskapskrets genomlider samma helvete som det Glenn gjorde. Men även vår väns anmälningar förlöjligas och tystas ner.
Allt våld ska lyftas fram i ljuset, likaväl som övergrepp mot små barn. Sådana här händelser kan inte tigas ihjäl - men väl talas ihjäl. Det här är ett citat som jag stulit från ATSUB - Anhöriga Till Sexuellt Utnyttjade Barn.

Anonym sa...

För en tid sedan avslöjade du i ett blogginlägg att du är förtidspensionär. Du gjorde det i samband med att en granne anmält dig till försäkringskassan, vilket gjorde dig mäkta förgrymmad. Av kommentarerna att döma höll märkligt nog alla med dig i din vrede över denna granne. Min fråga till dig nu - eftersom du energiskt biter dig fast i Liza Marklunds göranden och låtanden i tid och otid - är: Hur sjutton kan man arbeta som aktiv förläggare med allt vad det innebär av arbete och samtidigt uppbära sjukpension? Mia Eriksson i Liza Marklunds Gömda har doppats i tjära och fjäder (med all rätt)för att hon under alla sina år med inkomster från Gömda- och Asylböckerna samtidigt inkasserade förtidspension från Sverige. På vilket sätt har du en bättre moralisk grund att stå på jämfört med Mia Eriksson? Varför ska skattemedel indirekt utgöra din lön i förlaget Anomar? Är detta överhuvudtaget lagligt?

Själv har jag jobbat som egenföretagare i över tjugo år. Jag betalar regelbundet in skatt, sociala avgifter och momsredovisar till myndigheterna. Varför ska jag via skattemedel subventionera ditt förlag på Tjörn som ger ut deckare skrivna av dig själv samt numera även andra författare? Tacksam för svar.

Peter S

Ramona Fransson sa...

Hej Peter S,

Jag har aldrig och då menar jag verkligen ALDRIG ljugit om att jag är förtidspensionär. Det berättade jag redan för GP:s reporter som skrev om mig när min första deckare kom ut 2005 av ett annat förlag. Det står också med i mitt CV, som du hittar när jag startade bloggen.

Mitt förlag som jag startade 2006 har hela tiden betalat skatt för mig, f-skatt, genom att min revisor skött alla papper. Alla mina deklarationer har haft samtliga uppgifter, däremot har jag aldrig tagit ut lön, eftersom det inte funnits pengar till det.

När jag blev uppringd av FK från Gbg sa att de ville träffa mig. Jajamensan sa jag och visste inte alls varför.
Vi träffades i Skärhamn och de frågade hur det går för mig och vad jag gör. Jag berätta glatt allt, eftersom detta var första gången sedan jag blev förtidspensionär mot min vilja, som jag överhuvudtaget hade hört av FK.

När jag berättat klart, då berättade FK att de fått en anonym anmälning och därför kollade upp den. De ansåg att eftersom jag berättade allt, som de redan visste, förstod de att jag kört med öppna kort.

Dessutom vet jag vem som anmält mig och varför, det handlar om en båtbrygga som en viss Eriks Ängs förening inte vill ha, för den bryggan förstör deras sommarparadis. Därför är jag förbannad på den jävla fegisen som anmälde av en enda orsak, att hans fem veckors sommarvistelse skulle kunna förstöras av oss 20 fastighetsägare som bor här året om, som vill ha en båt och bad-brygga och BETALAR SKATT.

Men om han läser det här, vilket jag hoppas att han gör, ska han veta att hans sommar redan är förstörd.

Jag gillar inte lögnare, alls!

Ramona Fransson sa...

Hej igen Stefan S,

Om du klickar på mitt foto vid kommentaren eller på min blogg hamnar du på mina uppgifter, som funnits där sedan jag startade bloggen 2007, bland annat mitt CV.

Alltså ingen hemlighet att jag är förtidspensionär.

Anledning till varför FK tvingade mig till förtidspension är däremot ingenting som jag tänker hänga ut. Att jag är reumatiker, fibromyalgi, utslitna höfter och har en diskdegeneration på fjärde ländkotan är en del av mina sjukdomar, men det finns fler.

Jag har arbetat sedan jag var tretton år och i de flesta fall haft två jobb samtidigt, kanske försökte jag jobba ihjäl mig, men nu är jag inte längre fit for fight i kroppen, men däremot i knoppen!

valens sa...

Jag har ingen anning om Ramonas angelägenheter i FKs frågor..

Men låt oss blicka uppåt istället, i frågan om skattepengar.
Thomas Bodström har inspirerat många.
Ni vet, Thomas Bodström: riksdagsledamot samt författare. advokat, ledamot i olika styrelser...

Ramona Fransson sa...

Hej Valens,

Ja, är det inte fantastiskt med Bodström? Han är fyrabarnspappa och har en heltidstjänst i riksdagen där han arvoderas av skattepengar, är delägare i advokatbyrån som också har Claes Borgström som partner, brorsan till Anette Kullenberg och f.d JÄMO, tror jag han var. Dessutom skriver han deckare, och nu snart också vara med i Fångarna i Fortet.

Bodström har antingen ett dygn med 48 timmar eller så ljuger han.

Han sitter inte i riksdagen och gör det arbete som hans sossekompisar valt honom till, men eftersom han är kändis och poppis går lögnerna hem i stugorna.

Anonym sa...

Hej igen Ramona!
Tack för svar. Jag har aldrig påstått att du försökt dölja att du är förtidspensionär. Har läst ditt CV eftersom du hänvisar dit i ditt tidigare blogginlägg. Min fråga till dig är - och jag upprepar : Hur kan man jobba som aktiv förläggare och samtidigt ta emot sjukpension? Är det lagligt? Tycker nästan ditt svar påminner om Mia Erikssons, då hon försvarar sig med att F-kassan slängde pengarna efter henne - så vad skulle hon göra - ta emot dom så klart - ja, alltså då sett med hennes moraliska måttstock. Men är det inte det du själv säger? Du försvarar dig med att du aldrig dolt det faktum att du arbetar. Men eftersom F-kassan regelbundet betalat ut din sjukpension ändå - så tycker du tydligen att det är moraliskt försvarbart att ta emot sjukpension och samtidigt jobba i det egna företaget. Du lägger ansvaret på F-kassan - inte på dig själv. Är inte det att resonera som Mia?

Du behöver absolut inte redogöra för din sjukjournal. Det är inte ett dugg intressant i sammanhanget. För är man sjukpensionär, så innebär ju det att man inte är arbetsför och därför har rätt att få skattemedel till sin försörjning. Men din blogg säger ju nåt annat om din arbetsförmåga. Du visar både i ord och bild att du är en mycket arbetssam person, som brinner för ditt eget förlag och din egen författargärning, samt att du även numera satsar på andra författare.

Peter S

Ramona Fransson sa...

Hej Stefan S,

Mitt förlag hyr andra företagares tjänster och betalar för det. Inte märkvärdigare än så faktiskt.

Jag skriver och det är inte olagligt trots att man är förtidspensionär.

Anonym sa...

Vad menar du egentligen med "Mitt förlag hyr andra företagares tjänster och betalar för det. Inte märkvärdigare än så faktiskt." ?

Betyder det att du själv inte arbetar aktivt i ditt eget förlag p g a sjukdom? Läser man din blogg får man intryck av att du mycket målmedvetet satsar på marknadsföring, boksläpp etc och bilder du lagt ut visar dig själv på bl a bokmässan i Göteborg. Så vad innebär citatet ovan rent konkret?

Jag är nyfiken eftersom jag har en dotter som arbetar på förlag. Hon klagar ibland på att arbetet med boksläpp etc oftast är mycket tungt, eftersom det per automatik innebär mycket bärande av bokkartonger, reklammtrl, etc. Menar du att du alltså hyr in tjänster för att utföra dessa speciellt tunga moment?

Peter S (inte Stefan :) )

Mia sa...

Jag kan svara på Peters sista inlägg. Mina tjänster köps in av förlaget. Jag hjälper till med både omslag och inlagor...lika mycket småföretagare jag, med F-skattesedel.

Anonym sa...

Jag förstår inte vaför Liza Marklund måste skriva om både mäns våld mot kvinnor och kvinnors våld mot män när alla pappagrupper och diverse som samlas på Daddys blogg enbart kan skriva om kvinnors våld mot män. Tycker man kan få skriva om det ämnet man brinner för och självklart vara medveten om det andra också men det måste inte hela tiden vara så att "skriver du om bu så måste du srkiva om bä för annars är det orättvist", typiskt svenskt!
Sen är Liza Marklunds deckare FENOMENALA!!!!

lenas viktigheter och oviktigheter sa...

Finns det inte någon som tycker att det är otäckt med att vi helt plötsligt lever i ett angiverisamhälle? Inte någon som får tankar om gamla Sovjet?

Varför vill vi genast anmäla våra medmänniskor till olika myndigheter?

Anonym sa...

Håller med dig Lena, det påminner om Sovjet. Bättre då att ta det rakt upp och ner med den det berör. Eller hur?

Så därför Ramona så fortsätter jag att pressa dig i just denna fråga eftersom du ger motsägelsefulla svar.
På något sätt lyckas du trixa till det hela, så att du framstår som en ärlig person genom att du betonar att du inte undanhållit dina bloggläsare att du uppbär sjukbidrag. Vilket - när man tränger in i detta faktum, innebär att du sen 2006, alltså under 4 års tid, varje månad inkasserat sjukbidrag samtidigt som du arbetat med att bygga upp ett förlag.
Du skriver i en av dina kommentarer: "Alla mina deklarationer har haft samtliga uppgifter, däremot har jag aldrig tagit ut lön, eftersom det inte funnits pengar till det". Detta tolkar jag som att du jobbat men inte kunnat ta ut lön eftersom företaget inte genererat tillräckligt med vinst. Något som vi som är företagare vet är helt normalt i början. Normalt har man sparkapital, en make/maka som kan bidra eller starta-eget-bidrag i 6 månader för att klara denna uppbyggnadsfas. Har man följt det populära TV-programmet Draknästet, ja, då vet man att kapital behövs i ett uppbyggnadsskede, och att just denna fas är den mest känsliga för alla som vågar pröva sina vingar och ta ekonomiska risker.

Lite längre ändrar du din version - när jag ställer frågan om det är lagligt att arbeta i ett eget företag och samtidigt uppbära sjuklön: "Mitt förlag hyr andra företagares tjänster och betalar för det." Detta tolkar jag som att du vill få det att framstå som att du inte själv har jobbat, vilket också signaturen Mia indirekt bekräftar genom att säga att du hyrt in henne.
Jag ser dina två svar som mycket motsägelsefulla. Först säger du att du arbetar utan lön - sen säger du att du inte själv arbetar i förlaget utan hyr in tjänster. Detta innebär ju i praktiken att du trots att du startade så sent som 2006 i själva verket haft råd med att hyra in folk att utföra det arbete du inte själv kan utföra p g a sjukdom.
Trixar du med sanningen Ramona? Din blogg och dina inlägg på andra fora på nätet vittnar ju om en tjej som oförtrutet arbetar med att marknadsföra och etablera sig som både författare och förläggare. Att du skriver romaner säger jag inget om, det måste ju stå var och en fritt att - trots sjukbidrag - kunna få uttrycka sig i text. Men att ta emot sjukbidrag när man jobbar aktivt i sitt egna företag, det kallar jag för ett stort svek mot välfärden för de sämst ställda, det som vi i demokratisk anda bygger upp med gemensamma skattemedel. Framför allt är det ett jättesvek mot de som är verkligt sjuka och knappt kan överleva p g a de åtstramningar den nuvarande regeringen tvingats ta till för att komma åt överutnyttjandet av skattemedel.

Detta blir mitt sista inlägg i denna debatt. Önskar dig lycka till i ditt fortsatta värv - förutsätter förstås att du frivilligt avsäger dig din sjukpension.

Peter S

Anonym sa...

Tycker att det är förfärligt när folk anmäler anonymt och sedan gömmer sig bakom påhittade namn, det betyder att vi har sovjetstaten i miniformat.

Eva i Bollnäs

Maria sa...

Peter S, är det inte småaktigt att be Ramona att avsäga sig sin sjukpension, eftersom hon trots sina krämpor klarar av att driva ett mikroförlag? Vad vet du om vilken hjälp hon har för att klara de fysiskt tunga uppgifterna? Det har varken du eller jag med att göra, vi får vi förutsätta att hon kan be andra om hjälp.

Du kan väl ställa dina frågor till försäkringskassan om vilka regler som gäller för sjukpension/aktiviteter, men personligen har jag inte det ringaste intresse av att ifrågasätta Ramonas göranden och låtanden.

Anonym sa...

Ramona är en fuskare Maria! Ser du inte det? Läs på F-kassans hemsida. Där står i klartext att man som egenföretagare är SKYLDIG ATT ANMÄLA NÄR MAN STARTAR EGET FÖRETAG. Blankett finns att ladda ner. Enkelt som en plätt att vara ärlig. Om man vill!

Eftersom olika myndigheter inte samkört register tidigare - detta är nu ändrat som vi vet - så har man inte upptäckt när folk jobbat.
Att hon inte tagit ut lön är inget skäl att fortsätta uppbära skattemedel, hon har ju arbetat gratis - åt sig själv. Dessutom, hon har haft råd att betala andra. Sen har hon en man också (läs nedan). Och var nånstans har Ramona skrivit att hennes företag är ett microförlag, som du kallar det? En tråd på Flashback gjorde att jag upptäckte hennes egen blogg. https://www.flashback.org/t908686

Där skriver hon bl a så här:

Jag påstår inte för en sekund att jag är Sveriges bästa författare, men att jag har lyckats med hjälp av min man att ha förlaget i tre år (juli) och försäljningen ökar hela tiden, det är en jävla bedrift my friend! Och för första gången inom kort ska vi ge ut en bok som inte skrivits av mig och då menar jag verkligen ge ut, inte som ofattbart många så kallade förlag gör, trycker upp boken och du betalar!

Se inte ner på egenföretagare, det är som att spotta på IKEA, som började med dörrknackningar.


Ingenstans står det att hon samtidigt haft sjukbidrag (så heter sjukpension/förtidspension numera). Varför skriver hon inget om det där tror du Maria?

Du kan ju även kolla nyhetssajten Newsmill och söka på Ramona Fransson. Hur många artiklar har hon skrivit där? Och hur många av dom handlar om henne själv som förläggare och författare? Detta kallas marknadsföring Maria, sånt som vi företagare sysslar med dagligdags och som förväntas ge kulor - till den egna lönen, till sociala avgifter och sist men inte minst viktigt: till skatter så att de SOM INTE KAN FÖRTJÄNA SITT EGET LEVEBRÖD SJÄLVA P G A SJUKDOM ska kunna få en dräglig tillvaro.

Kom inte och säg till mig att Ramona Franssons göranden och låtanden inte angår mig. Det angår mig i högsta grad, liksom det angår varenda hederlig människa i detta land som betalar skatt.

Peter S

Anonym sa...

Kan bara meddela att Ramona just nu ligger på operationbordet i Kungälv p.g.a. en av sina åkommor.
( men antagligen så tycker väl Peter att hon gör det för skojs skull)

Helen

Anonym sa...

Till Alias Peter S från Vallentuna.
Nu börjar jag förstå sambandet vad du håller på med.Om du ställer upp med ditt rätta jag tror jag säkert att Ramona kan förklara för dig hur läget ligger till utan att du behöver uttala dig om saker som du inte har den blekaste aning om.Ta kontakt med henne när hon kommer hem ifrån sjukhuset så kommer du säkert att få ett ärligt svar.


Marcus

Maria sa...

Tack för rättelsen Peter att det heter sjukbidrag (visar väl att jag inte är inne i svängen :-)). Nu är det så att jag också är skattebetalare och jag upprörs inte ett dugg över att Ramona driver sitt lilla förlag med sitt sjukbidrag som bas (om hon nu gör det).

Jaha, så Ramona har en man som hjälper till med det praktiska och med tunga lyft och betalar någon annan egenföretagare för utförda tjänster. Utmärkt, så bra att det finns människor i Sverige som hjälper varandra.

Jag tror inte att någon människa hade missunnat Gömda-Mia hennes lilla sjukbidrag (lär uppgå till ca 6000 kr/mån) om det inte hade varit för att hon hade haft miljoninkomster från Piratförlaget efter den fabulösa försäljningsframgången med Gömda och Asyl (750 000 resp. 450 000 ex). Men detta var tydligen inte nog för Mia som, i samarbete med andra profithungriga förlag, fortsatte att mjölka mesta möjliga ur hennes livs historia. Mia gick så långt att hon t.o.m. gled in i sin dotters kläder och skulle skildra deras liv med dotterns ögon. Sanslöst! Vad blir nästa steg? Robin, Mias son?

Alltså, är det någon som tror att Ramonas utgivna böcker når samma upplagor som Gömdaserien och rendar förlaget samma inkomster? Hade det varit bättre om Ramona vid 53-54 års ålder ägnat dagarna åt att lösa korsord och vattna blommorna? Hade hon mått bättre av det?

Uppenbarligen sticker det i ögonen på vissa att Ramona klarar mer än så och att hon gör reklam för sitt förlag på diverse forum. Men vad hindrar dig Peter från att göra samma sak? Du kan väl också gå ut med din identitet och göra reklam för ditt företag där det är gratis? Här till exempel. Seså, skriv ut ditt fulla namn och ditt företags namn så kanske vi kan anlita dina tjänster. Och var glad att du är så frisk (om du nu är det) så att du slipper sjukbidrag!