Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

måndag 24 maj 2010

Mobbing är inte könsbundet.


I min bekantskapskrets är det fler kvinnor än män som står mig närmast. Även om min make Thommy är min absolut bästa och käraste vän, sedan 23 år tillbaka.

I dagens bloggvärld pågår en hetsjakt på antingen män eller kvinnor. I vissa bloggars kommentarsfält är det nästan som om det pågår ett krig. (En del bloggare till och uppmuntrar till kriget. Varför de gör det är gåta för mig.)

För mig är det fullständigt naturligt att det finns män som överger kvinnor för att de inte orkar med dem och tvärtom. Vi är ju alla människor, unika och med olika förutsättningar i livet. En del får räkmackan, andra kartongen den låg i.

Det är inte ovanligt att det finns barn i ett förhållande som spricker och i de flesta fall fungerar skilsmässan någorlunda smärtfritt för barnen, även om det alltid är jobbigt. Men så kommer det in fall där anklagelser haglar och all kärlek som en gång fanns mellan lakanen är utbytta till ett vilt raseri. Detta drabbar barnen! Alltid barnen.

Jag har ingen lösning på hur man ska få så kallade vuxna människor att inse att deras beteende skadar deras egna barn, men att det skadar vet jag redan. Ingen föds till mobbare, mördare, narkoman, misshandlare eller våldsbenägen. Barn blir till vad vuxna formar dem. Jag är också övertygad om att de flesta kvinnor eller män som lämnar sina respektive gör det på ett vuxet och normalt sätt, man sätter sig ner och pratar med varann. Man kommer överens om hur och vad som ska göras så att det blir bäst för barnen, men ibland kör en part ner i diket och bärgningsbilen kommer inte i tid.

 
Jag blev som barn både grovt misshandlad psykiskt och fysiskt av min biologiska pappa och mobbad i skolan. Till slut gav jag igen på mobbarna genom att slå ner dem. Jag stämmer således in på det som BRIS säger, barn som får stryk lär sig att slåss. De som mobbade mig var både flickor och pojkar, ingen skillnad där. Efter att jag slagit ner dem lät de mig vara ifred.

Men en sak ska alla vara på de klara med: Barn som mobbar eller blir mobbade mår inte bra. De har sett saker i vuxenvärlden som påverkat dem. För det är vi vuxna som påverkar barnen och deras beteende. En del barn skadas för resten av sina liv på grund av vuxenvärlden och tvingas leva med det och andra orkar inte hela vägen fram. Att försöka vara sjysst och rak mot min nästa är trots allt, fast jag gått igenom en hel del, mitt motto och det håller jag på.

Ramona

P.s Glöm inte tävlingen, där du kan vinna min senaste deckare "Mord under Tjörn Runt" tävlingen finns på min Facebook Fan-clubs sida! D.s

Joina min fanclub på Facebook och vinn böcker!


Här kan du shoppa böcker i webshopen anomaR förlag, direktleverans!

Här kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann". Eller också gå in på bokhandel nära dig. Här kan du köpa/låna boken som e-bok.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Vill du lägga in en bevakning på min senaste deckare Mord under Tjörn Runt kan du göra det på
Adlibris
6 kommentarer:

Anonym sa...

Rätt och rätt tror jag, det är personrelaterat med mobbing och det var nog enda viset för dig att få slut på det.

anders

Ramona Fransson sa...

Hej Anders,

Ja, som jag såg det hade jag ingen annan väg ut.

Helena Palena sa...

Det är därför Lisbet Salander är en sån hit. Hon skäänker hopp. Hon hämnas. Geri igen med råge.

Eva S. sa...

Det där med att ge igen vet jag är så olika! För dig Ramona vad det säkert så, men långt ifrån alla ger igen. Tror man behöver titta närmare på just mobbing i skolan innan man säger att de som blir mobbade ger igen med sådana tag.

Vet att Bris ev. säger så, men det är tyvärr inte så.

Ramona Fransson sa...

Hej Helena Palena,

Ja, det är just den feelingen man får, hämnd.

Ramona Fransson sa...

Hej Eva,

Ja, det är inte alla som gör, naturligtvis inte, men det blev min metod, just då.

Det är Bris som också säger: Barn som får kärlek lär sig att älska.

Uttrycken stämmer aldrig in på alla, men på de flesta.